Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çabalar sürüyor fakat iş dünyasında kadının önü hâlâ engellerle dolu. İşte kadınların karşı karşıya oldukları 9 engel…

Kadınların iş yaşamında yükselmeleri, iş dünyasının ve toplumun genel refahını artırabilir. Cinsiyet çeşitliliğine sahip şirketlerin diğerlerine göre yüzde 21 daha fazla kâr elde ettiklerini görüyoruz. (McKinsey) Buna rağmen kadınların iş dünyasında yükselmesini engelleyen bir dizi zorluk ve engel var. Bu engelleri bir kez daha anımsayalım mı?

  1. Ücret eşitsizliği: Kadınlar erkeklere göre aynı pozisyonlarda genellikle daha düşük ücretler alırlar. Bu ücret eşitsizliği, kadınların kariyerlerini yükseltmelerini zorlaştırır. Dünya Ekonomik Forumu'nun verilerine göre, 2021 yılında dünya genelinde kadınlar ile erkekler arasındaki ücret eşitsizliği yüzde 16 olarak ölçülmüş. Bu, bir yılda yaklaşık 36 gün ücretsiz çalışma anlamına gelir.
  2. Cam tavan sendromu: Kadınlar, üst düzey yöneticilik pozisyonlarına ulaşırken ‘cam tavan’ olarak adlandırılan görünmez bir engelle karşılaşırlar. Bu engel, kadınların terfi etmelerini zorlaştırır.
  3. Annelik: Birçok kadın, anne olduktan sonra iş yaşamının olumsuz etkileneceğinden endişe eder. Bu endişe, terfi fırsatlarından kaçınmalarına neden olabilir. Aynı şekilde bazı şirketler de anne olma potansiyeline sahip kadınların terfi olanaklarını, bilerek veya bilmeyerek kısıtlayabilirler. 
  4. Cinsiyet temelli ön yargı: Kadınlara yönelik ön yargılar tüm dünyada geçerli. Toplumun kadının rolüne yönelik tutumu, onların liderlik ve yöneticilik pozisyonlarına gelmelerinin önünde ciddi bir engel. Örnek: G20 ülkelerinde kadınlar yönetim kurulu koltuklarının sadece yüzde 20.2'sine, başkanlık koltuklarının yüzde 5.5'ine ve CEO pozisyonlarının yüzde 3.5'ine sahip. (Kaynak link)
  5. Ağ ve mentor eksikliği: Kadınlar için etkili bir iş ağına veya mentorluğa sahip olmak, kariyer gelişimlerini hızlandırabilir. Ancak bu kaynaklara ulaşmak hepsi için kolay değil. Son yıllarda hem ülkemizde hem dünyada yaygınlaşan kadın ağlarının temel amaçlarından biri, ağ ve mentor eksikliğini gidermek.
  6. Cinsiyet temelli ayrımcılık: İşyerlerinde açık veya örtülü cinsiyet ayrımcılığı hâlâ  bir sorun olabilir. Bu ayrımcılık, kadınların yükselmesini engelleyebilir. Bu ayrımcılığın görünen ve görünmeyen birçok nedeni var. Kadınların daha duygusal olduklarını düşünmekten tutun onların özgürce seyahat edemeyeceklerine inanmaya kadar…
  7. Çalışma saatleri ve iş-özel yaşam dengesi: Aşırı çalışma saatleri, kadınların iş-aile dengesi konusundaki zorluklarını artırabilir. Bu durum, kariyerlerinde ilerlemelerini olumsuz etkileyebilir. Kadınlara yönelik esneklik uygulamaları bu sorunun önüne geçmek için önemlidir. 
  8. Kadınlar arasındaki rekabet: Kadınlar arasındaki rekabet kimi zaman iş birliğinin ve dayanışmanın önüne geçebilir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği baskısındaki kadınlar birbirleriyle rekabet ederken ilerlemeye sekte vurabilirler. 
  9. Cinsiyet rolleri ve kalıplar: Toplumun cinsiyetle ilgili belirli beklentileri vardır ve kadınlar bu beklentilere uymak zorunda hissedebilirler. Bu hisler, liderlik pozisyonlarına yükselmede bir engel olabilir. 

Kadınların iş yaşamlarında yükselmesinin önüne geçen bu engeller, iş dünyasında cinsiyet eşitliğini sağlama çabalarımızın devam etmesi gerektiğini gösteriyor. Bu engelleri aşmak hem kurumsal hem de toplumsal ölçekte değişim adımlarını hızlandırmakla mümkün. 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.