Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çabalar sürüyor fakat iş dünyasında kadının önü hâlâ engellerle dolu. İşte kadınların karşı karşıya oldukları 9 engel…
Kadınların iş yaşamında yükselmeleri, iş dünyasının ve toplumun genel refahını artırabilir. Cinsiyet çeşitliliğine sahip şirketlerin diğerlerine göre yüzde 21 daha fazla kâr elde ettiklerini görüyoruz. (McKinsey) Buna rağmen kadınların iş dünyasında yükselmesini engelleyen bir dizi zorluk ve engel var. Bu engelleri bir kez daha anımsayalım mı?
- Ücret eşitsizliği: Kadınlar erkeklere göre aynı pozisyonlarda genellikle daha düşük ücretler alırlar. Bu ücret eşitsizliği, kadınların kariyerlerini yükseltmelerini zorlaştırır. Dünya Ekonomik Forumu'nun verilerine göre, 2021 yılında dünya genelinde kadınlar ile erkekler arasındaki ücret eşitsizliği yüzde 16 olarak ölçülmüş. Bu, bir yılda yaklaşık 36 gün ücretsiz çalışma anlamına gelir.
- Cam tavan sendromu: Kadınlar, üst düzey yöneticilik pozisyonlarına ulaşırken ‘cam tavan’ olarak adlandırılan görünmez bir engelle karşılaşırlar. Bu engel, kadınların terfi etmelerini zorlaştırır.
- Annelik: Birçok kadın, anne olduktan sonra iş yaşamının olumsuz etkileneceğinden endişe eder. Bu endişe, terfi fırsatlarından kaçınmalarına neden olabilir. Aynı şekilde bazı şirketler de anne olma potansiyeline sahip kadınların terfi olanaklarını, bilerek veya bilmeyerek kısıtlayabilirler.
- Cinsiyet temelli ön yargı: Kadınlara yönelik ön yargılar tüm dünyada geçerli. Toplumun kadının rolüne yönelik tutumu, onların liderlik ve yöneticilik pozisyonlarına gelmelerinin önünde ciddi bir engel. Örnek: G20 ülkelerinde kadınlar yönetim kurulu koltuklarının sadece yüzde 20.2'sine, başkanlık koltuklarının yüzde 5.5'ine ve CEO pozisyonlarının yüzde 3.5'ine sahip. (Kaynak link)
- Ağ ve mentor eksikliği: Kadınlar için etkili bir iş ağına veya mentorluğa sahip olmak, kariyer gelişimlerini hızlandırabilir. Ancak bu kaynaklara ulaşmak hepsi için kolay değil. Son yıllarda hem ülkemizde hem dünyada yaygınlaşan kadın ağlarının temel amaçlarından biri, ağ ve mentor eksikliğini gidermek.
- Cinsiyet temelli ayrımcılık: İşyerlerinde açık veya örtülü cinsiyet ayrımcılığı hâlâ bir sorun olabilir. Bu ayrımcılık, kadınların yükselmesini engelleyebilir. Bu ayrımcılığın görünen ve görünmeyen birçok nedeni var. Kadınların daha duygusal olduklarını düşünmekten tutun onların özgürce seyahat edemeyeceklerine inanmaya kadar…
- Çalışma saatleri ve iş-özel yaşam dengesi: Aşırı çalışma saatleri, kadınların iş-aile dengesi konusundaki zorluklarını artırabilir. Bu durum, kariyerlerinde ilerlemelerini olumsuz etkileyebilir. Kadınlara yönelik esneklik uygulamaları bu sorunun önüne geçmek için önemlidir.
- Kadınlar arasındaki rekabet: Kadınlar arasındaki rekabet kimi zaman iş birliğinin ve dayanışmanın önüne geçebilir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği baskısındaki kadınlar birbirleriyle rekabet ederken ilerlemeye sekte vurabilirler.
- Cinsiyet rolleri ve kalıplar: Toplumun cinsiyetle ilgili belirli beklentileri vardır ve kadınlar bu beklentilere uymak zorunda hissedebilirler. Bu hisler, liderlik pozisyonlarına yükselmede bir engel olabilir.
Kadınların iş yaşamlarında yükselmesinin önüne geçen bu engeller, iş dünyasında cinsiyet eşitliğini sağlama çabalarımızın devam etmesi gerektiğini gösteriyor. Bu engelleri aşmak hem kurumsal hem de toplumsal ölçekte değişim adımlarını hızlandırmakla mümkün.