TSKB, ‘Eğitimden Üretime Burs Fonu’ Kapsamında Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir’i TEV Bursiyerleriyle Buluşturdu

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB), kadın dostu bankacılık misyonuyla Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğiyle hayata geçirdiği ‘Eğitimden Üretime Burs Fonu’ 5 yıldır Anadolu’nun dört bir yanındaki üniversiteli kız öğrencilere burs desteği sunuyor. Proje kapsamında her yıl düzenlenen İlham Veren Buluşmalar’da TEV bursiyerleri birbirinden etkileyici isimlerin motive edici başarı hikâyelerini dinleme fırsatı yakalıyor. TSKB ve TEV öncülüğünde düzenlenen ‘İlham Veren Buluşmalar’ başlıklı etkinliğin bu seneki konuğu; sosyal gastronomi şefi Ebru Baybara Demir oldu. Göçten etkilenmiş bir bölgede kadınlara istihdam yaratan sürdürülebilir projeleriyle öne çıkan Demir, Mardin’de 23 yıl önce 11 kadınla başladığı ve bugün Türkiye’nin dört bir yanında tarımın, toprağın ve geleceğin devamı için binlerce gönüllüyle devam eden yolculuğunu anlattı. 

“Eğitimde fırsat eşitliği sağlanması ciddi bir konu”

 Açılışta konuşan TEV Genel Müdürü Banu Taşkın, 55 yıldır Türkiye’ye ve insanlara katkı sağlayacak öncü projelerle gençlerin gelişimine destek olduklarını söyledi. Taşkın, “TEV’in 50’nci kuruluş yıl dönümünde TSKB ile yollarımız kesişti ve ‘Eğitimden Üretime Burs Fonu’nu hayata geçirdik. TSKB, her yıl 3’üncü ve 4’üncü sınıfta okuyan üniversite öğrencisi kızları maddi olarak desteklemenin ötesinde, her geçen gün daha çok kadının iş hayatında yer almasını sağlamak amacıyla mentorluk ve farkındalık gibi önemli ayrıcalıkları da sağlıyor. Yaptığımız araştırmalar ve anket sonuçlarıyla görüyoruz ki, TEV bursu alan öğrencilerin yüksek eğitimlerini tamamlama olasılığı 10 kat artıyor. TEV bursuyla mezun olan öğrencilerin gönüllü faaliyetlerde bulunma eğilimi ise 3 kat daha fazla. Ayrıca Güven Endeksi’ne göre TEV bursiyerlerinin daha yüksek güven derecesine sahip olduklarını gözlemliyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmasının sosyal boyutta da ele alınması gereken ciddi bir konu olduğunu görüyoruz. ‘Çağdaş Türkiye’nin olmazsa olmazı eğitim’ diyerek, bugün bizi bursiyerlerimizle bir araya getiren TSKB’ye teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“Toplumda kadının daha etkin yer alması için çalışıyoruz” 

TSKB Genel Müdürü Ece Börü ise, TEV bursiyerleriyle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek şunları söyledi: “Sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma misyonuna sahip bir banka olarak, fırsat eşitliği konusunda önemli sorumluluklar alıyoruz. Eğitimde, üretimde ve toplumda kadının daha etkin yer alması için çalışıyoruz. Hepimiz biliyoruz ki kadınlar zaten her anlamda çok güçlü. En kritik ihtiyaçları ise fırsatlara eşit şekilde ulaşabilmek ve sahip oldukları potansiyeli hayata geçirebilmek. Bu bakış açısıyla, kurulduğu ilk günden bu yana başarılı gençlerimizin önünü açan Türk Eğitim Vakfı’yla çok önem verdiğimiz bir fon kurduk. Üniversiteli kız öğrencilerimize sadece maddi imkân sağlamanın ötesinde, kariyer yolculuklarında yön göstermek amacıyla TSKB’li arkadaşlarımızı gençlerimize mentorluk vermeleri için destekliyoruz. Böylelikle biz de gençlerimizden çok şey öğreniyoruz. Bu yılki konuğumuz olan Ebru Baybara Demir’e, sürdürülebilirlik ve kadın istihdamı alanında fark yaratan başarı hikâyesiyle tüm öğrencilerimize ilham ve cesaret verdiği için teşekkür ediyorum.”

“Mardin’de hayallerimi gerçeğe dönüştürme fırsatı buldum”

TSKB ve TEV’in gerçekleştirdiği ‘İlham Veren Buluşmalar’ etkinliğindeki konuşmasına, “Bugün sizlere bir göç hikayesi anlatacağım” diyerek başlayan Ebru Baybara Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Ben Mardinli bir ailenin kızıyım. Babam, beni ve kardeşlerimi, güçlü ve eğitimli bireyler olmamız için küçük yaşlarda İstanbul’a getirdi. Uzun yıllar İstanbul’da yaşadık. Marmara Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra profesyonel turist rehberi olarak çalıştım. 1999 yılında Marmara depreminin olumsuz etkisiyle Mardin’e taşınma kararı aldım. Bu kararı alırken de Mardin’in tarihi güzelliklerini, insan çeşitliliğini, yöresel lezzetlerini tüm ülkeye ve dünyaya tanıtma hayaliyle yola çıktım. Turist rehberliği mesleğimi Mardin’de devam ettirdim. Ağırlıklı geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan, istihdamın az ve göçün çok olduğu bir şehirde bu hayallerimi gerçeğe dönüştürme fırsatı buldum. Mardin’in ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı’nı bana inanan 11 kadınla hayata geçirerek şehrin kapılarını turizme açtım. Mardinli kadınlarla bütün bir şehrin çehresini değiştirdik, Yerel halktan oluşan insan kaynağıyla birlikte büyük bir ekonomi oluşturduk. 2019 yılı verilerine göre; Mardin’i ziyaret eden turist sayısı 1.5 milyon iken yatak kapasitesi 18 bin 500’e ulaştı. Bu artışta önemli payımız olduğuna inanıyorum. Mardin’de yıllar içinde yaşanan değişimle kadınlar, iş ve sosyal hayata daha fazla katılmaya başladı. Gençlere tavsiyem; ‘Başarısız olacağım diye düşünmeyin, yola çıkmayı bilin. Başkasına değil önce kendinize inanın.’ Elbette ki hayallerimiz için uğraşırken yorulduğumuz zamanlar olabilir ama olumluya odaklanmak, krizleri iyi yönetmek ve hayattaki değişimlere ayak uydurmak bizi başarıya götürür.”

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.