Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından düzenlenen 4 Aralık 2021 tarihli Eşitlik ve Dayanışma İçin Kadın Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından düzenlenen 4 Aralık 2021 tarihli Eşitlik ve Dayanışma İçin Kadın Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Kadınlar, kadın sivil toplum kuruluşları ve karma kurumların eşitlik-kadın çalışma gruplarının iştirak ettiği çalıştayda uzlaşma sağlanan 5 başlık şöyle sıralandı:
- Eşit yurttaşlık hakkı ve eşit temsiliyet,
- Kazanılmış haklardan vazgeçilmemesi,
- Evde, işte, sokakta, şiddetsiz yaşam sürdürülebilmesi için acil eylem planının uygulanması,
- Kadınlar ve kız çocukları için eğitimin eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, erişilebilir hale getirilmesi,
- Eşit istihdam, eşit işe eşit ücret politikası, eşit özlük hakları ve terfi, görünmeyen kadın emeğinin güvence altına alınması.
Kadının emeği güvence altına alınmalı
Sonuç bildirgesinin son maddesinde yer alan ‘Eşit istihdam, eşit işe eşit ücret politikası, eşit özlük hakları ve terfi, görünmeyen kadın emeğinin güvence altına alınması konusunda şu talepler sıralandı:
- Kadınları da odağına alan eşitlikçi bir bütçe ile bakım ekonomisine dayalı yeni bir ekonomik sistem öneriyoruz. Yeşil-Mor ekonominin güçlendirilmesi kadın istihdamını artıracak ve çevreyi koruyacaktır. Sosyal hizmet alanlarının artırılması ve ev içi bakım emeğinin kreşler, yaşlı bakım evleri, hasta bakım birimleri ve benzerleri ile kamusallaştırılması, kadının zaman yoksunluğunu ortadan kaldıracak, iş yaşamında tutunmasını ve kalıcılığını sağlayacak, yerini sağlamlaştıracaktır.
- ILO 190 Sözleşmesi’nin onaylanmasını, işçi ve işveren örgütleriyle birlikte, herkes için onurlu, güvenli ve sağlıklı bir çalışma yaşamı inşa edilmesini talep ediyoruz.
- Tüm çalışanların ve çalışan adaylarının üniversitelerin ve yetkin sivil toplum örgütlerinin ortaklığıyla oluşturulan yapıların ilgili birimlerinden ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi ve Sertifikası’ almasının iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının bir parçası haline getirilmesi talep edildi. Ayrıca, işyerlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı, politika belgesi veya yönergesi oluşturması; şiddetle mücadele amacıyla Eşitlik Dayanışma ve Danışma Birimleri kurması istendi.
- İşyerlerinde, kimlikleri korunarak/saklanarak, kadın sığınma evlerinden şiddet mağduru kadın çalıştırma zorunluluğu oluşturulmasını talep ediyoruz.
- Son yıllarda, dünyada kadın kazanımlarını geri alma yönündeki girişimleri endişeyle izliyoruz. Bu bağlamda, ülkemizdeki kadınların yalnız olmadığını biliyor, tüm dünyadaki kadınlarla birlikte savunuculuk ağımızı örerek ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Eşı̇tlı̇k ve Dayanışma İçı̇n Kadın Çalıştayı Katılımcı Kurumlar-Platformlar şöyle:
- Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu
- EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu Gönüllüleri
- SES - Eşitlik ve Dayanışma Derneği
- Türk Hukukçu Kadınlar Derneği
- KAGİDER - Türkiye Kadın Girişimciler Derneği
- TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Kadın Çalışma Grubu
- TTB - Türk Tabipleri Birliği - Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu
- Adli Tıp Uzmanları Derneği
- PWN İstanbul - Profesyonel İş Kadınları Derneği
- Kadir Has Üniversitesi - Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi
- Sosyal Haklar Derneği
- EŞİTİZ - Eşitlik İzleme Kadın Grubu