G20’nin iş dünyası ayağında, hükümet liderlerine sunulmak üzere özel sektörün politika önerilerini B20 belirlerken TÜSİAD katılım sağladı.
Bu yıl İtalya dönem başkanlığında gerçekleştirilen G20’nin iş dünyası ayağında, hükümet liderlerine sunulmak üzere özel sektörün politika önerilerini B20 (The Business 20) belirlerken Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği de (TÜSİAD) katılım sağladı. TÜSİAD’tan yapılan açıklamaya göre; B20’nin Confindustria (İtalya Sanayiciler Birliği Konfederasyonu) başkanlığında faaliyetlerini yürüttüğü belirtildi. TÜSİAD’ın 2009 yılından bu yana iş dünyasını temsilen aktif katılım sağladığı B20 kapsamında bu yıl bir ‘Uluslararası Danışma Kurulu’ oluşturulduğu dile getirildi. Kurulda, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ve TÜSİAD üyesi, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay da yer alıyor. G20 ülkelerinden iş dünyası liderlerinin katılımıyla B20 çalışmalarının vizyonunu genişletmek ve sürece dair farkındalığı artırmak amacıyla çalışacağı belirtilen kurulun ilk toplantısı 20 Nisan’da çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıda bu dönem için öncelikli temalar olarak belirlenen iklim ve kadın istihdamı konuları ele alındı.
Yönetim kurullarında daha fazla kadın olmalı
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski toplantıda Uluslararası Danışma Kurulu tarafından belirlenen iki öncelikli temanın TÜSİAD’ın da üzerinde yıllardır çalıştığı, doğru seçilmiş konular olduğunu vurguladı. Kaslowski, “İstihdama erişim olanaklarının artırılması aracılığıyla kadınların güçlenmesi ve sürdürülebilir ve yeşil ekonomi prensipleri ile iklim değişikliğiyle mücadele, B20’nin küresel ekonominin dönüşüm sürecine katkıda bulunabileceği iki somut alan. İstanbul Sözleşmesi kadın hakları için önemli. Koronavirüs salgını, iş - yaşam dengesi ve ev içi şiddet konularında kadınlar üzerindeki baskıyı daha da artırdı. Uzaktan/esnek çalışma modelleri yeni normal haline gelirken kadınların STEM (Fen, teknoloji, mühendislik, matematik) alanında eğitimini ve çalışmasını teşvik etmeli, çocuk bakım hizmetlerini yaygınlaştırmalı ve şirketlerin yönetim kurullarında kadınların daha fazla temsil edilmesini sağlamalıyız.”
Sosyal projelerde öncüyüz
Simone Kaslowski, Paris İklim Anlaşması’nın stratejik bir öncelik olarak benimsenmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “İklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil büyüme uzun süredir TÜSİAD’ın gündeminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Global Compact iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz İş Dünyası Plastik Girişimi, bu alanda gerçekleştirdiğimiz önemli çalışmalardan biri. Türk iş dünyası; çevresel, sosyal ve yönetimsel (ESG) kriterleri uygulama konusunda hazır.”
Sürdürülebilirlik kurumsallaştırılmalı
Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ise iklim değişikliğiyle mücadele ve kadının güçlenmesi konusunun önemini bildiklerini belirterek şunları söyledi: “Pandemi, özellikle kadınları daha dezavantajlı konuma düşürdü. Bunun takip edilmesi ve gerekli köklü değişimlerin yapılması gerekiyor. Artan küresel zorluklar karşısında iklim değişikliğiyle mücadelede iş dünyası daha hızlı ve etkin çalışmalar yapmalı. Kale Grubu olarak uzun yıllardan beri sosyal fayda odaklı projelerle bu konuda öncü rol oynuyoruz. Güzel örneklerin paylaşılması ve sürdürülebilirliğin kurumsallaştırılmasını çok önemsiyoruz. Bugünse bu yaklaşımı, tüm iş dünyası ekosistemine yaymak için tüm B20 elçileriyle birlikte çalışmak arzusundayız.” Okyay, kapsayıcı politikaların sürdürülebilirlik adına yasal zemini hazırlayacağını belirterek, ülkelerin kendi ihtiyaç ve konumları nedeniyle farklılaştırılmış ancak amacı aynı düzenlemelerle sürdürülebilir kalkınmaya doğru ivme kazanabileceklerini sözlerine ekledi.