Kadınların günlük hayatta karşılaştıkları en önemli sıkıntı, birçok işi tek başlarına üstlenmek değil. Onlara tükenmişlik getiren asıl konu; zihinsel yük. Fiziksel çaba gerektiren konular kadınlar için sorun değil. Sorun; proje yönetiminde yalnız kalmaları.

Kadınların iş yaşamındaki en önemli sıkıntılarının başında, ev ve çocuklarıyla ilgili sorumluluklar konusunda yalnız olmaları geliyor. Dünyanın en gelişmiş toplumlarında bile, cinsiyetçi normlar aşılamıyor. Son olarak İngiltere’de 8500 çift üzerinde yapılan bir araştırma, kadınların her hafta 16 saatlerini ev işlerine ayırdıklarını, erkekler için bu sürenin 6 saat olduğunu göstermişti. (Haber için tıklayabilirsiniz.)

Sorumluluk listesi uzun

Kadınların ev işlerine ve çocuklarına ayırdıkları zamanın ötesinde, kariyerleri de dahil olmak üzere yüksek beceri gereken bir projeyi yönetmek gibi bir yükleri var. Alışveriş, çamaşır, yemek, çocuk bakımı gibi maddelerden oluşan ve neredeyse her kadın için oldukça uzun olan bu listenin asıl yükünü proje yönetmek oluşturuyor. 

İşi değil, zihinsel yükü bölüşmek 

Fransa Seine-Saint-Denis’de tarih ve coğrafya profesörü olan ve 20 yıla yakın süredir kadın haklarıyla ilgili çalışmalar yapa Coline Charpentier, Euronews’e verdiği bir röportajda, bu konunun çözümlerine dair ipuçları paylaştı. Charpentier; erkeklerin işleri yapma konusunda kadınlara destek olmalarının yetmediğini, asıl desteğin yapılacak işlerin tahmin edilmesiyle başlayacağını ifade ediyor. Elbette bazı erkekler, bu tahmini yaparak zihinsel yükü paylaşıyor ama kadın genel olarak proje yönetiminde yalnız kalıyor. 

Evin yönetimini kadına vermek

Coline Charpentier, 19’uncu yüzyılda kadınlara hanelerin yöneticilik görevinin verildiğini ve eğitimlerinin de bu görevle şekillendirildiğini söylüyor. Eğitim sistemi değişmiş olsa da, nesilden nesile geçen bilgi hâlâ ev yönetiminde kadın egemenliğini doğuruyor. Kariyer yapan ve iş yaşamında aktif hale geçen kadınlar, ev yönetimine ek olarak işlerini yönetmeyi de üstlenmiş oluyor. Bunu değiştirmek uzun zaman alacak olsa da, Charpentier temel adımların hızla atılması gerektiğini söylüyor.

Kadın sorunluluğunu paylaşmalı

Kadınların öncelikli olarak taşıdıkları zihinsel yükün farkında olmaları gerekiyor. Bu farkındalık, yükü bölüşmekle ilgili ilk adımın atılması anlamına geliyor. Zihinsel yükü bölüşmek için aile fertlerinin arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesi gerekiyor. Aile içi buluşmaların açık iletişimle desteklenmesi, kadının yönetmediği ev toplantıları, ailenin diğer fertlerinin yapılacak işlerin projelendirilmesiyle ilgili daha çok inisiyatif ve görev aldığı bir ortamın yaratılması, önemli gelişmeler getirebilir. Bu noktada kadınların da, projeyi en iyi kendilerinin yöneteceği düşüncesinden uzaklaşmaları, yetki ve sorumlulukları paylaşma eğiliminde olmaları gerekir. Çamaşırların yıkanması ile ilgili sorumluluk alan bir erkeğin birkaç hata yapması, bu işten bir süre sonra alınması anlamını taşırsa, istenilen değişim gerçekleşemez.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.