Gedik Sanat’ın dijital projesi Kadının Sözü Var, bir altın gününün en keyifli anlarında başlayarak toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin gerçekleriyle seyirciyi karşı karşıya bırakıyor.
Gedik Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Gedik Sanat, İstanbul Gedik Üniversitesi ile birlikte kurguladığı ‘Kadının Sözü Var / Tiyatro’ ile tiyatro alanında ikinci projesine imza atıyor. Nilay Erdönmez’in yönetmenliğinde Alara Turan ve Ozan Erdönmez’in usta oyunculuklarına İstanbul Gedik Üniversitesi Tiyatro Kulübü öğrencileri eşlik ediyor. Projede, genç bestecilerden Deniz Aslan ve Emircan Pehlivan’ın iki özgün eseri, Kıvanç Fındıklı’nın ise bir düzenlemesi Trio Novus yorumuyla ilk kez seslendirilecek. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve buna bağlı şiddete vurgu yapan proje, Cem Önertürk’ün görüntü yönetmenliğinde İstanbul Gedik Üniversitesi Performans Alanı’nda çekildi. Üç parça halinde hazırlanan Kadının Sözü Var, 28-29-30 Ocak tarihlerinde Gedik Sanat ve İstanbul Gedik Üniversitesi YouTube Kanallarında eş zamanlı olarak saat 21.00’de yayında olacak.
Kapalı kapıların ardındaki gerçekler
Proje, toplumumuzda pek çok kadının henüz ve hâlâ söylenmemiş/ söylenememiş sözlerine, evlerinin kapalı kapılarının ardında kalıp da anlatılamayan hikâyelerine ve bunların mevcut nedenselliklerine dikkat çekiyor. Proje ayrıca, Gaye Boralıoğlu’nun ‘Ömrüm Oldukça’ öyküsünün karakterlerini Adalet Ağaoğlu’nun ‘Evcilik Oyunu’na misafir ederken, bir altın gününün en keyifli anlarında başlayarak toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin gerçekleriyle seyirciyi karşı karşıya bırakıyor. Başarılı oyuncu ve yönetmen Nilay Erdönmez’in seçtiği ve uyarladığı proje aynı zamanda iki usta yazarın kalemiyle en açık ve net şekilde ilişki kurulmasını da sağlıyor.
Bu kez tiyatroda ses buluyor
Geçtiğimiz sezon Gedik Sanat, Kadının Sözü Var başlığıyla gerçekleştirdiği dijital projesinde, edebiyatı koro müziğinin birleştirici yönüyle bir araya getirip üç eserin yaratılmasına vesile olmuştu. Kurum, bu projedeki çok disiplinli duruşu ve sanata toplumsal cinsiyet eşitliği anlamında getirdiği yaklaşımla Kadın Dostu Markalar Platformu tarafından 2020 yılı Farkındalık Ödülü’ne layık görülmüştü. Projenin devamı niteliğinde İstanbul Gedik Üniversitesi Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddeti Önleme Birimi, Kadın Girişimciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle Kadının Sözü Var / Tiyatro projesi hayata geçti.