Youthall, bu sene 3.’sünü düzenleyeceği Woman In Engineering Career Summit ile geleceğin kadın mühendislerine rehberlik edecek.

Gençlerin kariyer platformu Youthall, bu yıl 1-2 Şubat tarihlerinde düzenleyeceği Woman in Engineering Career Summit'te geleceğin kadın mühendislerini, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinde görev alan kadın mühendis yöneticilerle buluşturacak. Üniversitelerin mühendislik bölümlerinde eğitimine devam eden üniversite ve yüksek lisans öğrencileri ile yeni mezun adayların katılacağı zirvenin odak noktası ‘Mühendislikte Kadın Liderliği’ olacak. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2023 verilerine göre, Türkiye'de kadın mühendis sayısının 163 bini aştığını kaydeden Youthall Kurucu Ortağı Elis Yılmaz Aykan, "Bu rakam 2017 yılında 80 bin, 2018'de 90 bin seviyelerindeydi. Ülkemizde kadınların iş gücüne katılımı oldukça düşük seviyede olmasına rağmen, mühendislikte kadınların aldığı pay artıyor. Zirvemiz aracılığıyla geleceğin kadın mühendislerine yeni ilhamlar yaratarak, bugünün kadın liderlerinin mühendislik alanına katkılarının genç yeteneklere aktarılmasına öncülük edeceğiz" dedi.

En az kadın mühendis Gemi mühendisliğinde

Türkiye'de kadınların iş gücüne katılımına yönelik gerçekleştirilen çabalar giderek artıyor. Kadın mühendis sayısını artırmak ve onların iş hayatında yönetici pozisyonunda yer almasına yönelik projeler hayata geçiriliyor. Bu projeler de kadınları mühendisliğe teşvik ediyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2023 verilerine göre, ülkemizde 24 odaya bağlı olarak 677 bin 242 mühendis görev alıyor. Bu rakamın 163 bin 29'unu ise kadın mühendisler oluşturuyor. Kadın mühendislerin 38 bin 12'si mimarlık, 19 bin 893'ü inşaat sektöründe hizmet veriyor. Gemi mühendisliği ise kadın mühendislerin en az olduğu alan olarak kayıtlara geçiyor.

3’üncü kez düzenlenecek

Gençlerin kariyer platformu Youthall, bu sene QNB Finansbank ana sponsorluğunda 3’ncüsünü düzenleyeceği Woman in Engineering Career Summit ile kadınların mühendislik alanına olan katkılarını genç yeteneklere aktararak geleceğin kadın mühendislerine yeni ilham kaynakları yaratmayı hedefliyor. Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin kadın mühendis yöneticilerinin yer alacağı zirve online düzenlenecek. Üniversitelerin mühendislik bölümünde eğitimine devam eden öğrenciler, yeni mezunlar ve ilham veren kadın yöneticiler ile bir arada olmak isteyen herkesin katılımına açık olan zirveye başvurular, 31 Ocak'a kadar Youthall'un internet sitesinden yapılabilecek.

Genç mühendis adaylarına yeni bakış açıları kazandıracak

Elis Yılmaz Aykan, ücretsiz düzenlenen zirve ile geleceğin kadın mühendis adayları arasında güçlü bir ağ oluşturmayı ve onların kariyer yaşamına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti. Aykan, kadın mühendislerin farklı bakış açıları ve yetenekleriyle mühendislik alanında çeşitlilik yarattığını söyledi. Aykan zirvede Akçansa, Alarko Carrier, AstraZeneca, BSH, Coşkunöz Holding, Enerjisa, Enerjisa Üretim, Henkel, Mercedes Benz-Türk, İnci Holding, Otokar, Siemens, Şişecam ve Unilever gibi alanında öncü şirketlerden ilham veren kadın mühendis yöneticilerinin Youthall'un çatısı altında genç mühendis adaylarına yeni bakış açıları kazandıracağını ifade etti.

"Yetenekli iş gücüne ulaşmak için kadın istihdamı önemli"

Türkiye nüfusunun yüzde 49'unu oluşturan kadınların iş yaşamında erkeklerden çok daha az yer aldığını kaydeden Elis Yılmaz Aykan, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "TÜİK'in İstatistiklerle Kadın 2022 Araştırması'na göre, 2021 yılında erkeklerin iş gücüne katılma oranı yüzde 70,3 iken, bu oran kadınlarda yüzde 32,8'de kaldı. Kadınların iş gücüne katılma oranı, eğitim seviyesine bağlı olarak artıyor. Okuryazar olmayan kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 12,8, lise altı eğitimli kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 25,3, lise mezunu kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 32,5, mesleki veya teknik lise mezunu kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 38,5 iken yükseköğretim mezunu kadınların iş gücüne katılma oranı ise yüzde 67,6'ya çıkıyor. Değişen yeni dünya düzeninde yetenekli insan kaynağına duyulan ihtiyaç, her geçen gün artıyor. Cinsiyet eşitsizliğinin iş gücüne etkisine dair ipuçları sunan bu veriler, tersine çevrilebilir ve kurumsal şirketlerin katkılarıyla kadınların iş dünyasındaki temsilini güçlendirmek için teşvik edici olabilir. Yetenekli iş gücü ihtiyacını karşılamak için, kadınların iş hayatına katılımını ve her kademede temsilini güçlendirmenin anahtarı olan cinsiyet eşitliği konusunda şirketlere çok büyük görev düşüyor. Bu konunun dışında sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluğu odağımıza aldığımız Social Awareness Career Summit, teknolojide ve yazılım alanında gerçekleştirdiğimiz Tech Career Summit gibi etkinliklerimiz, farklı şirketlere dizayn ettiğimiz staj ve MT programları, sevilen markalardan sunduğumuz indirim kodları ve fırsatlar, kariyer tavsiyeleri ve çeşitli konularda oluşturduğumuz e-book'larımız ile genç kadınların yanında olmaya gayret ediyoruz.

Genç yetenekler ile öncü şirketler arasında köprü kuracak

Bu yıl QNB Finansbank ana sponsorluğunda 3‘üncüsü düzenlenen Women in Engineering Career Summit'te yine ‘Mühendislikte Kadın Liderliği’ konusuna odaklanacaklarının altını çizen Elis Yılmaz Aykan sözlerini şöyle tamamladı: "Kadın mühendisler arasında güçlü bir bağ oluşturmak amacından yola çıkarak gerçekleştirdiğimiz ilk etkinliğimizde, sunduğumuz başarı hikâyeleriyle geleceğin genç kadın mühendislerine yeni ilhamlar yaratmayı başardık. Bu yıl da önceki deneyimlerimizden elde ettiğimiz geri bildirimleri dikkate alarak, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin kadın mühendis liderlerinin katılımıyla genç yeteneklere ilham vermeyi sürdüreceğiz. Şirketlerin mühendislik alanındaki çalışmaları, kurum kültürleri, iş ve staj imkânlarına kadar kapsamlı bilgilerinin genç yeteneklere ulaştırılmasında köprü görevi üstleneceğiz."

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.