BM Genel Sekreter Vekili Amina Mohammed, koronavirüs ve toparlanma aşamalarında kadınların katkılarının fark yarattığını belirterek, genç kadınların çevre, ekonomi ve ırklar arası adalet konularında birbiri ile bağlantılı bir mücadele sürdürdüğünü dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Vekili Amina Mohammed, dışa açılma yerine içe kapanmanın, hoşgörü yerine yabancı düşmanlığının, güvende olma yerine kırılganlıkların arttığı bir dönemde genç kuşak tarafından ortaya konan cesur çözüm önerilerinden gurur duyduğunu söyledi. Önde gelen kadın ekonomistlerin katılımıyla 3 Eylül’de ikincisi düzenlenen yuvarlak masa toplantısında konuşan Mohammed; “Koronavirüs sonucu paydaşlar, daha önce ekonomik düşüncenin arka sıralarına atılmış olan yenilikçi ekonomik modeller ve finansal mimariyle ilgili zor soruları tartışmaya daha istekli hale geldi. Bu da benzersiz bir fırsat teşkil ediyor. Birkaç ay önce bu, mümkün değildi. Bu durum, herkes için yararlı olan bir küresel finansal sisteme yönelinmesi için en iyi şekilde kullanılmalı” dedi.

Sismik sarsıntılar yarattı

Küresel sistematik sorunların varlığını sürdürdüğünü vurgulayan Amina Mohammed, koronavirüs sonrasında daha güçlü, daha eşit, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir dünya inşa edilebilmesi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşabilmek için özel çözümler bulunması gerektiğini vurguladı. Toplantıya bir video mesajla katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, salgının daha ciddi şekilde büyüdüğünü ve uzun vadeli sonuçlar yaşanacağının anlaşıldığını söyledi. Guterres, sismik sarsıntılar yaratan koronavirüs salgınına yanıtın cesur ve yenilikçi yaklaşımlar gerektirdiğini, bunun da büyük oranda gençlerden gelmesinin beklendiğini dile getirdi. Salgının tüm sonuçlarının henüz görülmediğini ifade eden Guterres, gençlere geleceğin ekonomisine uygun beceriler kazandırılması gerektiğini belirterek; “Bunlar arasında, teknoloji becerilerine, insan becerileri ve yeşil işlere uyumlu yatırım bulunuyor” şeklinde konuştu. 

Cesur adımlar atılması şart

İklim krizine de değinen Antonio Guterres, her geçen gün daha da kötüye giden varoluşsal bir krizle karşı karşıya olunduğu uyarısında bulundu. Çevreyi kirletenlerin bedelini ödemesinin sağlanması, fosil yakıtlara sübvansiyonun sonlandırılması ve kömürle çalışan yeni enerji santralleri inşa edilmemesi çağrısı yapan Guterres mesajını şöyle tamamladı: “İnsanlar, gezegenimiz ve refah arasında denge sağlayacak cesur adımlara ihtiyacımız var. Bunlar eskisinden daha iyi şekilde toparlanabilmemiz için gerekli olan stratejilerin merkezinde yer almalı.”

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.