Koronavirüs salgınıyla mücadelede kadın liderlerin ortaya koyduğu kararlılık ve uygulanan yöntemler, tüm dünyaya örnek olacak nitelikte.

Koronavirüs ile mücadelede Almanya, Danimarka, Yeni Zelanda ve Tayvan başta olmak üzere kadın liderlerin ortaya koyduğu başarı, uzmanlar tarafından örnek gösteriliyor. Almanya’da başlatılan mücadele çalışmalarında Angela Merkel’in açık, şeffaf ve interaktif iletişim stratejisi büyük takdir topladı. Dört büyükler olarak tanımlanan İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya arasında, Almanya’nın ölüm oranlarının milyonda 33 gibi bir değere sahip olmasında liderlik rolünün önemi üzerinde duruluyor. New York Times gazetesinde, Almanya’nın laboratuvar çalışmalarındaki başarısı, yüksek miktarda test uygulanması ve sağlık sisteminin başarısında liderliğin önemine vurgu yapan bir makale yayınlandı. Yapılan araştırmalar, Alman vatandaşların yüzde 89’unun Merkel’in süreçteki tutumunu taktir ettiğini ortaya koyuyor. 

Danimarka’da okullar açılıyor

Danimarka’da Başbakan Mette Frederiksen’in liderliğinde yürütülen çalışmalarda, 14 Mart’ta çok katı bir uygulamaya geçilerek okul, restoran ve kafeler kapatıldı. Aynı tarihte sınırdan geçişler de engellendi. Mette Frederiksen, bir gün sonra ekonomik paket açıklayarak, çalışan maaşlarının yüzde 75’ini ve saatlik çalışan ödemelerinin yüzde 90’ını güvence altına aldı. 15 Nisan itibarıyla Danimarka Hükümeti kısıtlamaları hafifleteceğini, anaokul ve ilkokulların açılacağını duyurdu. 

Yeni Zelanda’nın başarısı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkenin sınırlarını 19 Mart'ta kapattı. İki gün sonra ise, dört aşamalı bir biçimde sokağa çıkma yasağı uygulanmasını sağladı. Bunun öncesinde vatandaşlara 48 saatlik bir hazırlık süresi verildi. Yeni Zelanda’da 11 Nisan 2020 verilerine göre; 1312 vaka oluştu ve ölüm sayısı 4 oldu. 4.7 milyonluk nüfusa sahip Yeni Zelanda’da bu yöntemlerin uygulanmasında nüfusun az olmasının da önemi büyük. Jacinda Ardern’in süreçte uyguladığı yöntem ve stratejilerle nüfusun yüzde 88’inin güvenini kazandığı belirtiliyor. 

Tayvan’ın başarısında da liderliğin önemi var

Tayvan, virüsün merkezi olarak görülen Çin’e yakınlığına rağmen, enfeksiyon konusunda bölgenin en düşük oranlarında kalmayı başardı. Bu sonuçlarda, Tayvan’ın ilk kadın Cumhurbaşkanı olan Tsai Ing-wen’in büyük rolü olduğu düşünülüyor. Tayvan’da, Çin Hükümeti henüz resmi olarak koronavirüs açıklaması yapmadan önce tedbirler alınmaya başlandı. Wuhan'dan gelen yolcular kontrol edildi. Çin'in bazı uçuşları henüz hiçbir Asya ülkesi farkında değilken askıya alındı. Maske satışlarına sınırlama getirildi ve nüfusun maskelere eşit ulaşımı sağlandı. Başkent Taipei'deki bütün halka açık binaların girişine el dezanfektanları yerleştirildi. Vatandaşlara ücretsiz oyunlar, gıda ürünleri, dezenfektan gibi malzemeler içeren yardım paketleri ulaştırılarak evde kalmaları sağlandı. 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.