Kadın liderler ülkelerinde sadece kriz dönemlerine yönelik değil, tüm hayatı değiştirecek önlemler alma konusunda istekli.

Koronavirüs krizi ile mücadelede kadın liderlerin başarısı göz ardı edilemez boyuta ulaştı. Hızlı düşünüp şefkatli davrandılar. Kararlı önlemler uyguladılar ve birçok ülkede iyi sonuçlar alınmasını sağladılar. Günümüzde kadın liderler, koronavirüsle sınırlı kalmayacak bir değişim yaratmaya kararlı görünüyor. Dünyayı değiştirmeyi hedefleyen kadın liderlerin değişim adımlarından birkaçını sizin için derledik…

‘Tek amaç gelecek nesillerin mutluluğu diyen de var’

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ‘Çalışma hayatında herkes için bir sonraki adım’ olarak tanımladığı yeni sistemi hayata geçirmeyi bir vizyon olarak ortaya koydu. Şu andaki odağı istihdamı artırmak olan Finlandiya hükümetinin gelecekteki planı, insanların kendilerine ve ailelerine ayırdıkları zamanı artırarak haftada 4 gün çalışmaları.

Başbakan Jacinda Ardern’in öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonrası Yeni Zelanda parlamentosu, çalışanlara cinsiyetleri nedeniyle daha az ücret ödenmemesini güvence altına alan Ücret Eşitliğinin Düzenlenmesi Yasası’nı oybirliğiyle kabul etti.

Bonn Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Frank Decker’in yorumuna göre Almanya Başbakanı Angela Merker, erkek egemen olan siyasetteki başarısını ukâlâ veya kendini beğenmiş olmamasına özetle alçak gönüllüğüne borçlu. Merker, Almanya’daki kadın hareketiyle ilgili olarak şu yorumu yaptı: "Kadın hareketinde en önde yer almadık ama yer almaya başlayınca da bunu en tutarlı şekilde biz yaptık". Bugün bazı ekonomistlere göre Avrupa’nın CEO’su Almanya ve bunu gerçekleştiren de Angela Merker. 

Tayvan'ın Devlet Başkanı Tsai Ing-Wen’in demokratikleşme alanındaki çalışmaları ülke tarihinde birçok ilkin gerçekleşmesine sebep oldu. Yaklaşık 24 milyon nüfuslu Tayvan'ın devlet başkanı Tsai Ing-Wen, Ocak ayında koronavirüsün yayılmaya başladığı ilk dönemlerde 124 farklı önlem alarak ülke çapında karantina ilan etti. Bu süreçte hiçbir okul yurdu, hastane ve kamu binası kullanılmazken, vatandaşların da kurallara sıkı sıkıya uyması sonrası salgın daha başlamadan sona erdi. 

Katrin Jakobsdottir’in yönetimindeki İzlanda büyüme ekonomisini değil, mutluluk ekonomisini seçerek bu konuda büyük bir adım attı. Jakobsdottir, bu ekonomik modelin, gayri safi yurtiçi hasıladan çok sosyal göstergeleri dikkate alacağını belirten açıklamasında, bugünkü ve gelecekteki nesillerin mutluluğunun tek amaç olduğunu belirtti.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.