YANINDAYIZ Derneği’nin #kadınerkekeşittirnokta konferansı 3 Kasım’da online olarak gerçekleşti.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan her türlü etken ve ön yargıyla mücadele amacıyla kurulan YANINDAYIZ Derneği’nin #kadınerkekeşittirnokta konferansı ünlü oyuncular Mert Fırat ve Didem Balçın’ın sunumuyla 3 Kasım’da online olarak gerçekleşti. Derneğin bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği #kadınerkekeşittirnokta konferansının açılışını YANINDAYIZ Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger, Champions of Change Coalition Strateji Direktörü Troy Roderick üstlenirken Balerin-Oyuncu Lale Mansur ve Orkestra Şefi Cem Mansur onur konukları olarak yer aldı.
“Erkekler de eşitsizliğin düzelmesini istiyor!”
Nur Ger şunları söyledi: “Erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğunu yaptığı dünyadaki üçüncü, ülkemizdeki ilk derneğiz. Erkeklerden erkeklere köprü olma misyonumuzu kabul ederek aramıza katılan üyelerimiz her geçen gün artıyor. Artık ülkemizdeki erkekler de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir an önce ve hızla düzelmesi gerektiğine inanıyor. Hemcinslerine ‘eşitliğin YANINDAYIZ’ diyerek örnek oluyorlar. YANINDAYIZ Derneği olarak bıkmadan usanmadan kadın erkek ‘fırsat’ eşitliğini dile getirmekten yorulmayacak ve ülkemiz kadınlarının hak ve adalet arayışını destekleyeceğiz. 21’inci yüzyılın ilk çeyreği tamamlanırken 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ya da 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nü sosyal medyada ve iletişimde bir pazarlama aracı olmaktan kurtarmamız gerekiyor! Bütün politikaların önüne kadın erkek fırsat eşitliğini koymalı ve bir an önce hayata geçmesi için emek vermeliyiz.”
“Kadınlar liderlik pozisyonlarında yetersiz temsil ediliyor!”
Champions of Change Coalition (Değişim Şampiyonları Koalisyonu) Strateji Direktörü Troy Roderick, 2010 yılında Avustralya’da kurulan koalisyonun stratejisini anlatırken üyelerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir ticari, ekonomik, sosyal ve insan hakları sorunu olduğunun farkında olduğunu söyledi. Roderick, 2010 yılından önce kadınların kurumlardaki temsilini izlemek için tutarlı bir yöntem olmadığının farkına varılması üzerine bu sorunun çözümü için erkeklerin konuya dahil edildiğini belirtti. Koalisyonun kurulmasında Carol Schwartz tarafından ortaya atılan bir fikirden yola çıkıldığını söyleyen Roderick, üyelerin; kadınların sesinin olmadığı bir panelde veya konferansta asla konuşmama sözü verdiğini ve üyelerin yaklaşık yüzde 83 ünün aile içi şiddet iznine ek ödenek de dahil olmak üzere önlemler aldıklarını aktardı.
“Hiçbir zaman iş bölümü yapmayı düşünmedik!”
Lale Mansur ve Cem Mansur çifti, evlilikleri boyunca hiçbir zaman iş bölümü yapmayı düşünmediklerini, bunu yerine cinsiyetler üzerine dikilen iş tanımlarından uzaklaşarak her işi beraber yaptıklarını ve bundan büyük keyif aldıklarını belirtti. Mansur çifti ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne de değinerek bir gün kadınlar günü diğer 364 gün erkeklerin günü gibi davranılmasına eleştirel bir dille yaklaşarak her zaman eşitliğin sağlanması gerektiğini savundu.
İşte her açıdan toplumsal cinsiyet eşitliği oturumları
- Toplumsal cinsiyet eşitliğinin farklı boyutlarının tartışıldığı konferansın ilk oturumunun moderatörlüğünü Nurcan Akad üstlenirken Beril Türkoğlu, Hasan Kürşat Akcan ve Murat Göç Bilgin ile ‘Erkeklik halleri’ tartışıldı.
- Alin Taşçıyan, Burak Göral, İrem İnceoğlu’nun katılımı ve Gila Benmayor’un moderatörlüğüyle gerçekleşen oturumda ise ‘Senaryolardaki eril dil kullanımı’ masaya yatırıldı.
- Evrim Kuran’ın modere ettiği ‘Sosyal medya ve toplumsal cinsiyet eşitliği’ oturumunda ise Ece Başay, Nurseli Tamer ve Özlem Gürses ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin sosyal medyadaki yansımaları ele alındı.
- Programın son oturumda ise yine dikkatleri çeken ‘Eğitim ve öğretilen erkeklik’ konusu Sedef Kabaş’ın sunumu, Hasan Deniz, Kenan Çayır ve Selçuk Şirin’in katkılarıyla tartışıldı.
- ‘İş dünyasındaki iyi uygulamalar’ bölümlerinde Ahu Özyurt’un sunumuyla Barilla, BP, Eczacıbaşı, Odeabank, Shell ve Suteks Tekstil şirket yetkilileri, kadın dostu çalışmalarını ve yaşadığı şirket içi hikâyelerini paylaştı.