YANINDAYIZ Derneği’nin #kadınerkekeşittirnokta konferansı 3 Kasım’da online olarak gerçekleşti.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan her türlü etken ve ön yargıyla mücadele amacıyla kurulan YANINDAYIZ Derneği’nin #kadınerkekeşittirnokta konferansı ünlü oyuncular Mert Fırat ve Didem Balçın’ın sunumuyla 3 Kasım’da online olarak gerçekleşti. Derneğin bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği #kadınerkekeşittirnokta konferansının açılışını YANINDAYIZ Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger, Champions of Change Coalition Strateji Direktörü Troy Roderick üstlenirken Balerin-Oyuncu Lale Mansur ve Orkestra Şefi Cem Mansur onur konukları olarak yer aldı.

“Erkekler de eşitsizliğin düzelmesini istiyor!”

Nur Ger şunları söyledi: “Erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğunu yaptığı dünyadaki üçüncü, ülkemizdeki ilk derneğiz. Erkeklerden erkeklere köprü olma misyonumuzu kabul ederek aramıza katılan üyelerimiz her geçen gün artıyor. Artık ülkemizdeki erkekler de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir an önce ve hızla düzelmesi gerektiğine inanıyor. Hemcinslerine ‘eşitliğin YANINDAYIZ’ diyerek örnek oluyorlar. YANINDAYIZ Derneği olarak bıkmadan usanmadan kadın erkek ‘fırsat’ eşitliğini dile getirmekten yorulmayacak ve ülkemiz kadınlarının hak ve adalet arayışını destekleyeceğiz. 21’inci yüzyılın ilk çeyreği tamamlanırken 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ya da 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nü sosyal medyada ve iletişimde bir pazarlama aracı olmaktan kurtarmamız gerekiyor! Bütün politikaların önüne kadın erkek fırsat eşitliğini koymalı ve bir an önce hayata geçmesi için emek vermeliyiz.”

“Kadınlar liderlik pozisyonlarında yetersiz temsil ediliyor!”

Champions of Change Coalition (Değişim Şampiyonları Koalisyonu) Strateji Direktörü Troy Roderick, 2010 yılında Avustralya’da kurulan koalisyonun stratejisini anlatırken üyelerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir ticari, ekonomik, sosyal ve insan hakları sorunu olduğunun farkında olduğunu söyledi. Roderick, 2010 yılından önce  kadınların kurumlardaki temsilini izlemek için tutarlı bir yöntem olmadığının farkına varılması üzerine  bu sorunun çözümü için erkeklerin konuya dahil edildiğini belirtti. Koalisyonun kurulmasında Carol Schwartz tarafından ortaya atılan bir fikirden yola çıkıldığını söyleyen Roderick, üyelerin; kadınların sesinin olmadığı bir panelde veya konferansta asla konuşmama sözü verdiğini ve üyelerin yaklaşık yüzde 83 ünün aile içi şiddet iznine ek ödenek de dahil olmak üzere önlemler aldıklarını aktardı.

“Hiçbir zaman iş bölümü yapmayı düşünmedik!”

Lale Mansur ve Cem Mansur çifti, evlilikleri boyunca hiçbir zaman iş bölümü yapmayı düşünmediklerini, bunu yerine cinsiyetler üzerine dikilen iş tanımlarından uzaklaşarak her işi beraber yaptıklarını ve bundan büyük keyif aldıklarını belirtti. Mansur çifti ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne de değinerek bir gün kadınlar günü diğer 364 gün erkeklerin günü gibi davranılmasına eleştirel bir dille yaklaşarak her zaman eşitliğin sağlanması gerektiğini savundu.

İşte her açıdan toplumsal cinsiyet eşitliği oturumları

  • Toplumsal cinsiyet eşitliğinin farklı boyutlarının tartışıldığı konferansın ilk oturumunun moderatörlüğünü Nurcan Akad üstlenirken Beril Türkoğlu, Hasan Kürşat Akcan ve Murat Göç Bilgin ile ‘Erkeklik halleri’ tartışıldı.
  • Alin Taşçıyan, Burak Göral, İrem İnceoğlu’nun katılımı ve Gila Benmayor’un moderatörlüğüyle gerçekleşen oturumda ise ‘Senaryolardaki eril dil kullanımı’ masaya yatırıldı.
  • Evrim Kuran’ın modere ettiği ‘Sosyal medya ve toplumsal cinsiyet eşitliği’ oturumunda ise Ece Başay, Nurseli Tamer ve Özlem Gürses ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin sosyal medyadaki yansımaları ele alındı. 
  • Programın son oturumda ise yine dikkatleri çeken ‘Eğitim ve öğretilen erkeklik’ konusu Sedef Kabaş’ın sunumu, Hasan Deniz, Kenan Çayır ve Selçuk Şirin’in katkılarıyla tartışıldı. 
  • ‘İş dünyasındaki iyi uygulamalar’ bölümlerinde Ahu Özyurt’un sunumuyla Barilla, BP, Eczacıbaşı, Odeabank, Shell ve Suteks Tekstil şirket yetkilileri, kadın dostu çalışmalarını ve yaşadığı şirket içi hikâyelerini paylaştı.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.