Araştırmalar, 2021 yılında işyerlerinde cinsiyetçi tavır ve eylemlerin hâlâ sürdüğünü ortaya koyuyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çabalar sürüyor olsa da hâlâ milyonlarca kadın işyerinde cinsiyetçi tavırlar görmeye devam ediyor. İstemli veya istemsiz olarak ortaya çıkan bu tavırlara karşı yapılabilecekler, gelecek nesillerin daha eşitlikçi bir dünyada yaşaması için önem taşıyor. Forbes dergisinde yayınlanan bir makale, atılacak adımları çalışan ve yönetici taraflarına yönelik olarak ortaya koydu.

Cinsiyetçi tavır ile karşılaşan çalışanlar ne yapabilir?

  • Haklarınızı bilin. Çalışan el kitaplarından veya şirket politikası kılavuzlarından şirketinizin cinsiyet ayrımcılığına ilişkin politikasını öğrenin.
  • Endişenizi ayrımcılıktan doğrudan sorumlu kişiye kesin bir şekilde dile getirin veya insan kaynakları görevlinizi, amirinizi veya yöneticinizi ayrımcılık veya taciz konusunda bilgilendirin.
  • Olayların bir kaydını tutun. İlgili zamanı, yeri ve kişileri not edin. Olayın ayrıntılı bir açıklamasını yazın ve işinizi yapma yeteneğinizi nasıl etkilediğini açıklayın.
  • Sizi taciz etmek için kullanılan hiçbir notu veya nesneyi imha etmeyin. Onları güvenli bir yerde saklayın.
  • Tüm bu adımlar başarısız olursa, bir iş avukatına başvurun.

Cinsiyet eşitsizliğine yönelik yöneticiler ne yapabilir?

İnsan kaynakları yetkilileri ve yöneticileri, aşağıdaki adımları atarak çalışanların cinsiyet ayrımcılığı konusunda ihtiyaç duydukları desteği sağlayabilirler.

  • Cinsiyet ayrımcılığına sıfır toleranslı bir işyeri kültürü oluşturun.
  • Doğum öncesi randevuları ve/veya hamilelikle ilgili tıbbi durumları karşılamak için esnek programlar sağlayın.
  • Özellikle işten ayrılmaya/izin dönüşüne yol açan iş-aile yardımları ve beklentileriyle ilgili olarak bilgi kanallarını açık tutun ve çalışanı döngüde tutun.
  • İşyerinde emzirmeyi normalleştirin.
  • Ayrımcılığa uğrayan bir çalışanın ihtiyaç duyabileceği destek türü hakkında çalışanla diyaloğu açık tutun.
  • Çalışanlara ayrımcılığa karşı yasal hakları konusunda eğitim verin ve bu hakların şirket el kitabında açıkça belirtildiğinden emin olun.
  • Çalışanları cinsiyet ayrımcılığı, etkileri ve nasıl önlenebileceği konusunda eğitmek için yerinde eğitim oturumları düzenleyin. 
  • Bir kuruluşun lideriyseniz, cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili olarak bağlı olduğunuz yasal sorumlulukları ele almak şirketinizin çıkarınadır. Devam etmesine izin verilirse, zehirlilik ve memnuniyetsizlik şirketin kârlılığına zarar verir. İşyeri performansı sonunda düşer ve kuruluşun bütünlüğü tehlikeye girer. Küçültmek, örtbas etmek veya başınızı başka yöne çevirmek aslında tüm çalışanlar için toksik bir iş kültürü yaratır. Şirket, işçiler için bir döner kapı haline gelir. Her zaman zihinsel olarak daha sağlıklı ve tüm çalışanlar için cinsiyet eşitliğini sağlayan, daha destekleyici bir çalışma ortamı bulabilen yetenekli çalışanları çekmek ve elde tutmak daha zor olacaktır.

Makalenin tamamı için tıklayın.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.