EY Girişimci Kadın Liderler Programı İstanbul’da 1000 iş kadınını buluşturdu

Küresel çapta düzenlenen ‘EY Girişimci Kadın Liderler Programı’, bu yıl İstanbul’da gerçekleşti. Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi hizmetleri şirketi EY tarafından düzenlenen ve bine yakın başarılı kadın girişimciyi ağında barındıran EY Girişimci Kadın Liderler Programı’na (EY Entrepreneurial Winning Women Program™) bu yıl Türkiye’den de başarılı iş kadınları katıldı. İşini büyütme hedefi, tutkusu ve potansiyeli olan girişimci kadınları bir araya getiren ve uluslararası pazarlara açılma fırsatı sunan organizasyon, aynı zamanda rekabet avantajı sağlamayı ve uzun vadeli değer yaratmayı da amaçlıyor. Programa katılan girişimci kadınlara eğitim, mentorluk, koçluk ve danışmanlık hizmeti verilerek küresel bir girişimcilik ağına katılmalarına imkân sağlanıyor. Yedi yıldır Türkiye’de de süren bu programa 70 başarılı Türk kadın girişimci dahil olarak uluslararası ticarete atılma imkânı buldu.  

İş dünyasına yönelik değerlendirme yapıldı

Daha önce 55 ülkede düzenlenen ‘EY Girişimci Kadın Liderler Programı’ konferansının İstanbul organizasyonunda konuk konuşmacıları arasında Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Serter, Turkven Direktörü Selin Dilmener, Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral, Burpol Polimer Genel Müdürü İlkay Yıldırım, Mako Kids Kurucu Ortağı Irmak Atabek ve Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir de yer aldı. 

8’inci dönem gelecek aylarda başlayacak

Konferansta konuşan EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı Lideri Müge Tan Belviso, dünyanın birçok ülkesinden girişimci kadınları İstanbul’da ağırlamaktan ve onları Türk girişimci kadınlarla bir araya getirmekten, yatırım fırsatlarıyla tanıştırmaktan çok mutlu olduklarını söyledi. Belviso, “Girişimci kadınlar dünyanın her yerinde çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyor ve potansiyellerini ortaya çıkarmak için yeterli desteği bulmakta güçlük yaşayabiliyor. Bu noktada, kadınların doğru kişilere ve kaynaklara ulaşması, ağını genişletmesi ve geleceğe yönelik değer yaratan bir yol haritası çizmesi çok önemli. Biz de EY Girişimci Kadın Liderler Programımız ile kadın girişimcilerin liderlik becerilerini ve vizyonlarını geliştirmelerine destek oluyor, işlerini büyütürken yanlarında oluyoruz. Önümüzdeki aylarda Türkiye’de programın 8’inci dönemini başlatmak için de sabırsızlanıyoruz” dedi.

Kadınlar aile, toplum ve iş dünyasını şekillendiriyor

EY EMEIA Girişimci Kadın Liderler Programı Lideri Natasa Nikolic de, kadınların önce aileden başlayıp, ardından toplumu ve iş dünyasını şekillendirdiğini anımsatarak şöyle devam etti: “Kadınlar, eşitliğin sağlanması ve daha iyi bir dünya oluşmasında kilit rol üstleniyor. Biz de ‘EY Girişimci Kadın Liderler Programımızla’ eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık anlayışımız doğrultusunda kadın girişimcileri iş dünyasında daha da cesaretlendirerek toplumların sosyo-ekonomik olarak kalkınmasına destek oluyoruz. Bunun yanı sıra kadınların hayatın her alanındaki temsilinin çok önemli olduğuna inanıyor, işlerini büyütmelerini destekleyerek milyonlarca iş fırsatı yaratılmasını ve istihdamın artırılmasını hedefliyoruz. EY Girişimci Kadın Liderler Programımız kapsamında birçok ülkeden, farklı alan ve sektörlerden kadın girişimcileri bir araya getirdiğimiz için çok mutluyuz."

55'ten fazla ülkede 1000 kadın girişimciden ağ oluşturdu

Konferansın diğer konuşmacılarından EY EMEIA Strateji ve Kurumsal Finansman Lideri Julie Hood da kadınların doğaları gereği güçlü bir bağlayıcı olduğunu ifade ederek, ekosistemlerde iş başarısı için kritik öneme sahip olan destek ve danışmanlık ağlarının oluşmasında uzman olduklarını dile getirdi. EY’nin de bu programı bir üst seviyeye taşıdığını anımsatan Hood, “Program, dünya çapında 55'ten fazla ülkede yaklaşık 1000 kadın girişimciden oluşan bir ağ oluşturmasının yanı sıra EY'nin geniş deneyim ve içgörüsü ile de bağlanıyor. Girişimci kadınların, bireyler ve ölçeklenebilir işletmeler olarak büyümelerine ve tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olan bir katalizör olduğumuz için gurur duyuyorum” diye konuştu.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.