Üreten ve güç veren kadınların hikayelerinin yer aldığı, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da mesajların verildiği 'Işıldayanlar Konferansı' İstanbul'da düzenlendi.

İlham ve umut veren güçlü kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yoluyla kadının toplumda, iş ve ekonomik hayatta güçlenmesinin yanında duran markalar, Işıldayanlar Konferansı'nda buluştu. Sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınma için kadının durumu ve gücünü ortaya koymayı amaçlayan konferans, Beşiktaş'taki Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde gerçekleşti. OGGUSTO tarafından düzenlenen konferansta bugüne kadar yaptıkları, bakış açısı ya da sadece varlığıyla umut olan, ismi bilinen ve bilinmeyenlerin hikâyesi konuşuldu.

Ülkede umut vermek için varız

Programın açılış konuşmasını yapan OGGUSTO Kurucusu Özlem Güsar, "Şu an hayatımın sahnesindeyim gibi hissediyorum. 'Kadın kadının kurdudur' derler ama ben buna inanmıyorum. Hayatım boyunca 'kadın kadının yurdudur' diyorum. Türkiye'de çocuk gelinler, kadın cinayetleri, İstanbul Sözleşmesi gibi içimizi acıtan, kahreden birçok şey var ama bir gün öyle bir şey oldu ki bizim ‘She's Mercedes’ diye şahane bir kadınlar grubumuz var. İlhamını birbirinden alan, taşın altına elini sokan o grupta biz de konferans yapalım dedik. Biz kapsayıcı olmaya çalıştık. Kafamızı kuma gömmeden, Pollyanna'cılık olmadan bu ülkede umut vermek için varız, hep birlikte ışıldamak için varız. Yeterince kötü şey var çevremizde. İnanın gördüğünüz, görmediğiniz, bildiğiniz, bilmediğiniz birçok ışıldayan isimle birlikte olacağız. Rengimiz UN WOMEN'ın 2022 için belirlediği toplumsal cinsiyet eşitliği rengi narçiçeği" ifadelerini kullandı.

"Potansiyeli hayata geçirmekte zorlanıyoruz" 

KAGİDER Başkanı Emine Erdem, erkeklerin yüzde 45'inin kadınların da yüzde 40'ının girişimcilik potansiyeli olduğunu belirterek; “Ancak biz bu potansiyeli hayata geçirmekte zorlanıyoruz. Bunda, toplumsal cinsiyet eşitliği etkili. Toplumdaki algıları değiştirmediğimiz sürece kadının potansiyelinden, enerjisinden ve gücünden gerektiği gibi yararlanamıyorsunuz. Girişimcilik hala erkeklerin oyun sahasıymış gibi düşünülüyor oysa hiç de öyle değil" dedi.

Z kuşağı eşitlik ve adalet talep ediyor

UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komite Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu ise şunları söyledi: "Trendyol verilerinde bugün satıcıların yüzde 54'ü kadın. Bunların içerisinde girişimci kadın oranı yüzde 25. Bir bayrak var ve dalgalanmak için rüzgâr bekliyor. O rüzgâr bence bu salonda. Z kuşağı da geliyor. Z kuşağının verilerine baktığımızda bunların en hassas oldukları nokta eşitlik ve adalet talebi. Bu talebe sahip olan bir kuşağı durduramazsınız. Daha talepkâr olacaklar ve Türkiye'nin kadınları da erkekleri de hak ettiklerini alacaklar." Yasemin Bedir de, "Kadınlara fırsat verdiğiniz zaman kadınlar onu kullanıyorlar. En önemli şey kadınlara fırsat vermemiz ve fırsat eşitliğini sağlamamız" dedi.

400 milyon kadın aşırı yoksul

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi- UN WOMEN Program Yöneticisi Duygu Arığ, ise "Kadınların 3'te 2'sinden daha azı iş gücünde ve maalesef 400 milyondan fazla kadın şu an aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Kadınların aktif katılımı olmadan onların fikirlerinin, karar alma mekanizmasının her seviyesine yerleştiği bir dünya olmadan eşitlik ve kalkınma hedeflerine ulaşmamız mümkün değil" diye konuştu.

Her 100 evin 40’ında gelir giderden eksik

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır da, "Türkiye'de 15-65 yaş arası çalışma nüfusuna dahil 100 insanımız varsa 50'si kadın, 50'si erkek. Bunların zaten 53'ü çalışma hayatına dahil değil. 50 kadınımızın 27'si ev kadını statüsüyle evde oturuyor. Çalışabilen, 50 kadın içerisinde 11 kişi. Bu ülkede bu sabah her 100 evin 40'ında gelir giderden eksik. Yoksullukla mücadele konuşuyorsanız, kadın istihdamını sağlamadan halledemezsiniz" ifadelerini kullandı.

“Değerini bilmeyen kadın zihnini dönüştürsün”

Bee Goddess Kurucusu ve Kreatif Direktörü Ece Şirin, "Mücevher yerine, öz cevher, statü sembolü yerine ruhun sembolü dedim. Beni her gün ayakta tutan markayı büyütmek için aldığım en büyük ilham ve motivasyon kaynağı bu. Hayatımda en çok arzu ettiğim şey kendim gibi kendi değerini bilmeyen, kendine inanmayan kadınların zihinlerini dönüştürmesi ve adım atması" dedi.

Nasıl olacak değil neden olmasın

Dünyanın En İyi 10 öğretmeni arasına Girerek Eğitim Nobeli'ne aday gösterilen tek Türk Öğretmen Nurten Akkuş da, "Köy okulundan ilk girdiğimde bomboş bir okuldu ve nasıl olacak değil, neden olmasın? dedim. İmkânlarımız kısıtlıydı ama ‘Neden olmasın’ın peşindeydim. Biliyordum ki merkeze aldığım her bir çocuk geleceğimiz olarak karşımıza çıkacak. Benim ne kaybedecek zamanım ne de kaybedecek çocuğum vardı" ifadelerini kullandı.

“Ekibimizin de yüzde 50 çalışanı kadın" 

Mercedes-Benz Otomotiv - İcra Kurulu Üyesi Küresel IT Çözümleri Merkezi Direktörü Özlem Vidin Engindeniz ise, "Biz Türkiye'den dünyaya teknoloji alanında neler yapabileceğimizi ispat ettikçe, güzel projelere imza attıkça teknoloji alanında yazılım geliştirdikçe büyüdük ve bugün 500 kişiyi aşkın ekiple başarı hikâyelerine imza atıyoruz. Ekibimizin de yüzde 50 çalışanı kadın" dedi.

Zehra Güneş: astronot olmayı isterdim

Milli Voleybolcu Zehra Güneş de, "Ben de voleybol oynamayı hiç düşünmezdim. Beden eğitimi derslerinde kitap okurdum. Sporla uzaktan yakından bir alakam olacağını düşünmezdim. Astronot olmayı isterdim. Şu an profesyonel bir sporcu olarak kariyerime devam ediyorum. Her geçen gün daha fazla şey öğreniyorum ve kendime yatırım yapmaya çalışıyorum. Astronot olup yıldızlara dokunduğumu yeryüzündeki herkese ve her şeye ama demeden kucak açtığımı hayal ederdim. Kuzey yıldızıyla kendi yönümü bulabileceğimi düşünürdüm. Küçükken annemi hep kuzey yıldızı yerine koyardım. Şu an daha fazla kuzey yıldızını kendime benimsetmek istiyorum çünkü bence insanların kendi yolunda ilerlemeleri için kendilerini tanımaları ve kendi yollarını açmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.