5 yıl içerisinde 100 milyar TL tutarında finansman sağlayacağını taahhüt eden İş Bankası, Ağustos 2023 itibarıyla kadın girişimcilere 15,9 milyar TL'lik kredi sağladı.

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı olan ve mart ayında yayımladığı ‘Kadının Güçlenmesi Bildirgesi’ ile kadın işletmecilere 5 yıl içerisinde 100 milyar TL tutarında finansman desteği sağlayacağını taahhüt eden İş Bankası, söz konusu desteği hızlı bir şekilde kadın girişimcilere ulaştırıyor. 2022 yılında girişimci kadın müşterilerine 20.9 milyar TL’lik nakdi ticari kredi sağlayan İş Bankası, bu kredi hacminin 12 milyar TL’sini KOBİ ve işletme segmentindeki girişimci kadın müşterilerine kullandırdı. Bankanın, Ağustos 2023 itibarıyla girişimci kadınlara kullandırdığı toplam kredi miktarı 15.9 milyar TL, söz konusu kredi hacmi içinde işletme-KOBİ segmentindeki kredi tutarı ise 7.8 milyar TL oldu.

Kadın işletmelere 1.1 milyar TL’lik kaynak

Banka, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzaladığı sözleşmeyle, ‘Kadın İşletmelere Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı-TurWiB’ kapsamında sağladığı 76 milyon dolar kaynağı, Ağustos 2022’den itibaren 18 ay içinde belirlenen kriterlere uygun müşterilere kullandırıyor. Banka, bu sözleşme ile Ağustos 2023 itibarıyla kadın işletmelere 1.1 milyar TL kaynak sağladı. 

2585 girişimci ve girişimci adayı kadına eğitim

Banka, Haziran 2022’den bu yana Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde devam ettirdiği Girişimde Kadın Gücü Projesi ile 2585 girişimci ve girişimci adayına eğitim verdi. Eğitim ve mentorluk sürecini başarıyla tamamlayan 3 girişimci/girişimci adayı kadını Silikon Vadisi’ne götürecek olan İş Bankası, 10 kadına da geliştirme desteği sunacak. Ayrıca garantörlüğünü Applied Value Group (AVG), finansmanını bankanın üstleneceği şekilde projeye dahil olan girişimci ve girişimci adayı kadınlara 100 bin TL’ye kadar teminatsız ve sıfır faizli kredi imkânı sağlanacak. 

İşte Türkiye İş Bankası kadının güçlenmesi bildirgesi maddeleri

Türkiye İş Bankası Kadının Güçlenmesi Bildirgesi’nin 7 maddesi şöyle: 

  • Kadınların ekonomik bağımsızlığını sürdürebilmeleri, iş hayatında aktif rol almaları bankanın stratejik öncelikleri arasında yer alır.
  • Kadınların finansal hizmetlere erişimi konusunda odaklı çalışmalar yürütür.
  • Kadınların ekonomik hayattaki yerini deneyim paylaşımı, eğitim ve iş birlikleri gibi finansal olmayan faaliyetlerle de destekler.
  • Pazarlama ve reklam faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet ayrımcılığını önlemeye yönelik tutum sergiler.
  • Banka, tüm faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetir ve konuyla ilgili farkındalık geliştirme fırsatları yaratmayı amaçlar. Bu yaklaşımın değer zincirindeki tüm paydaşlarca benimsenmesi için çalışır.
  • İnsan kaynakları politikalarında kadınların farklılaşan talep ve ihtiyaçlarını gözetir.
  • Kadın çalışan ve yönetici oranının yükselmesini teşvik edici uygulamalar ve iş birlikleri yapar.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.