‘İyiliğe Bir İlmek’ projesinin 2’nci etabı olan ‘İlmek Atma Töreni’ 50 değerli ismin sembolik birer ilmek atmasıyla gerçekleştirildi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kadın Dostu Markalar Platformu Farkındalık Ödülleri 24 Mayıs’ta İş Sanat’ta gerçekleştirilen organizasyonla sahiplerini buldu. Ana teması ‘Dönüşüm’ olan ‘Farkındalık Ödülleri’ programında; odağında kadın ve eşitlik olan, iş dünyasında, teknolojide, sanatta, sporda, toplumda ve hayatın her alanında kadının hak ettiği eşit temsil ve özgürlüğe kavuşana kadar var gücüyle mücadele eden markalar buluştu. Kadın Dostu Markalar Platformu’nun YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan programa özel hazırlanan ‘Kadın ve Sanat’ konulu seramik sergisi de NFT olarak eş zamanlı Metaverse’ten konukların ziyaretine açıldı. Kadın Dostu Markalar Platformu’nun 6 Şubat depremi sonrasında revize ederek, birçok değerli markanın da desteği ile hayata geçirdiği ‘İyiliğe Bir İlmek’ projesinin 2’nci etabı olan ‘İlmek Atma Töreni’ aralarında Süleyman Orakçıoğlu, Pınar Parmaksız, Davut Doğan, Ali Erman Aytaç, Fatma Aydoğdu, Ufuk Tarhan, Sema Güral Sürmeli, Erkan Tozluyurt, Burcu Kösem, Özlem Dağ, Işılay Reis, Özlem Çöllü ve Hayriye Karadeniz’in olduğu 50 değerli ismin sembolik birer ilmek atmasıyla gerçekleştirildi. Atılan ilmekler deprem bölgelerindeki kadınlar tarafından birer hırkaya dönüştürülecek.

Gecede 35 projeye ödül

Törende, Kadın İstihdamı ve İşte Fırsat Eşitliği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bilinci, Kadın Girişimi ve Kadın Gücünün Desteklenmesi, Eğitimde Fırsat Eşitliği, Kadına Şiddete Karşı Mücadele ve İyileştirme, Eşit Haklar ve Eşit Yönlü İletişim İçin Toplumsal Bilinç Oluşturma ve Spor, Sanat, Bilim gibi alanlarda kadınların ve kız çocuklarının desteklenmesi, bu yönde bilinç oluşturulması kategorilerinde birbirinden değerli 35 proje ödül aldı. Törende ayrıca Mercan Dede’nin koreografisi ve Garip isimli eseri eşliğinde, kadın semazen Tuğba Hasbal ve Dansçı Göktuğ Gençkaya’nın özel sunumu programa renk kattı.

‘Ben ne yapabilirim?’ ile başladı ’Biz ne yapabiliriz?’e dönüştü

Kadın Dostu Markalar Platformu Genel Müdürü Nazlı Demirel, henüz 3 yıl önce kurulmalarına rağmen binlerce marka ve insana ulaştıklarını belitti. Demirel şöyle devam etti: “Ben ne yapabilirim?’ sorusu benim hayatımı değiştiren bir soru oldu. 2020 yılında, 20 yılı aşkın kariyerime sorduğum ve oluşturduğum konfor alanımdan çıkmamın ne büyük bir kazanım olduğunu bana fevkalade gösteren bir soru oldu bu. Şimdi bu soruyu yolumuzun kesiştiği tüm markalarımız ve dostlarımızla birlikte soruyoruz. ‘Biz neler yapabiliriz?’ Birlikte, kadının toplumdaki yerini güçlendirmek, iş hayatında daha aktif olmasına fırsat vermek, eğitimde kız çocuklarının önündeki engelleri kaldırıp fırsatları eşitlemek, dezavantajları avantaja dönüştürmek, toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini ve farkındalığı artırmak… Yani geleceğimiz çocuklarımıza daha eşit, daha güvenli bir gelecek bırakabilmek için ‘Bizler neler yapabiliriz?’ Bugün burada bu soruyla yola çıkmış markaların anlamlı projeleri ödül alıyor, hepsinin projelerini yürekten kutluyorum.”

Kadınlara umut çocuklara mutluluk

Nazlı Demirel; 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki kadın ve çocuklara odaklanıp, sosyal fayda ve farkındalık ortaya koyan projelerinin rotasını deprem bölgelerine çevirdiklerini söyledi. Demirel, kadınlara umut, çocuklara mutluluk olacak ‘İyiliğe Bir İlmek’ projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: “Projenin 1’inci etabı için Türkiye’nin birçok ilinden kadın üreticilerin ördüğü amigurimi oyuncaklar ile bir kumbara oluşturduk ve hem üreten kadına bir destek hem oyuncağına kavuşan çocuğa mutluluk olduk. 22-23-24 Nisan’da deprem bölgesine yaklaşık 4000 oyuncağı çocuklarımıza ulaştırdık. Projenin ikinci etabı ile depremzede kadınlara umut olduk. Haziran ayında proje kapsamında bölgede çok özel bir üretim atölyesi kuruyoruz. İlk olarak Hatay / Antakya bölgesindeki kadınlarımızın istihdam edileceği projede yıl içinde 2 farklı atölye daha hizmete girecek. Promosyon tekstil ürünleri üretecek atölyeler kadınlara ekonomik bir güç olmasının yanı sıra bir rehabilitasyon merkezi görevi görecek. Çünkü biliyoruz ki çalışmak, üretmek yaralarına iyi gelecek.” Nazlı Demirel, iş dünyasının önemli isimlerinin ilk ilmeklerini attığı örgülerin de depremzede kadınların emekleriyle bölgede birer hırkaya dönüşeceğini belirterek, bu hırkaların birçoğunun moda camiasının önemli isimlerinin katkılarıyla Eylül ayında özel bir defile ile sergileneceğini duyurdu.

İşte Kadın Dostu Markalar 2023 Farkındalık Ödülleri’nin sahipleri

Aktif Bank- Ekonomide Aktif Kadınlar, Bantboru- Off Road Time, Beymen – Hayallerim Kadar Güçlüyüm, Boyner Büyük Mağazacılık - Seninle Tamam, Boyner Holding - Biriz Birlikteyiz, CarrefourSa - Kadının Gücü CarrefourSA’nın Gücü, Carte d’Or - Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar, Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası - Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası, FDN Grup - Eşitsizliğe Dur De!,  Globelink Unimar - Unique Steps, Hedef Filo - Genç Kadınlara Mentorluk, Hedef Filo - Yeniden Teknoloji Kariyer Dönüşüm Programı, Hepsiburada - Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü, Hepsiburada - Dijital Çağda Güçlü Kadınlar, ISS Türkiye - Cinsiyetsiz İşler, İGA- İstanbul Havalimanı - Kadın Elinden Çocuk Kalbine, İstanbul Gedik Üniversitesi - Kadınlara Dijital Girişimcilik Eğitimleri,  iyzico- Kadın Girişimci Destek Programı,  Jumbo - Tersi Mümkün 2021, Kampotu İlaç - Fark Yaratan Kadınlar, Koç Finans - Turuncu Kanatlar, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası - Sanayide Kadın Eli, Mars Lojistik - Mars Sürücü Akademisi, Memorial Sağlık - Kadınlar Omuz Omuza, Molped- Kız Sözü Akademi, Osmangazi Elektrik Dağıtım-OEDAŞ - Enerjimiz Eşit, OZT Lojistik - Yollarda Fırsat Eşitliği , Reeder- Kızlar Kodlar, TEMSA - Adasokağı Spor Kulübü, Tezmaksan Akademi - Torna İle Şekillenen Hayatlar, Toyota - Geleceğe Kadın Eli, TÜPRAG Madencilik - Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar, TÜPRAŞ - Genç Beyinlerde İnovasyon ve Kadın Girişimcilik Programı, Yamaha Motor - R25 Kadınlar Kupası, Yavuzçehre Tekstil - Emekle İyileşmek.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.