Dünyanın her yerinden 400’den fazla kadın iklim lideri, cinsiyet eşitliği konusunda daha fazla hesap verebilirlik ve şeffaflık çağrısında bulunan açık bir mektup imzaladı.

Dünyanın her yerinden 400’den fazla kadın iklim lideri, İngiliz hükümetine 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26),cinsiyet eşitliği konusunda daha fazla hesap verebilirlik ve şeffaflık çağrısında bulunan açık bir mektup imzaladı. Mektubun imzacıları arasında Paris Anlaşması mimarlarından Laurence Tubiana, İrlanda eski Başbakanı Mary Robinson, ekonomist Kate Raworth, çevre avukatı Farhana Yamin ve National Geographic Kaşifi Sylvia Earle yer alıyor. Emma Thompson ve Ellie Goulding gibi ünlüler ve kampanyacılar da mektuba isimlerini ekledi. SHEChangesClimate tarafından hazırlanan kampanya, Kasım 2020’de başlatıldı. 26. Taraflar Konferansı koronavirüs salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenmişti.

Kadınların eşit katılımı talep ediliyor

Birleşik Krallık, Eylül ayında zirveye ev sahipliği yapmak adına tamamen erkeklerden oluşan bir ekip kuracağını duyurdu. Şu anda, 26. Taraflar Konferansı liderlik ekibindeki etkili pozisyonların yüzde 25’inden daha azı kadınlar tarafından yönetiliyor. Kampanyayı düzenleyenler, kadınların eşit katılımını talep ediyor. Mektupta, kadınların konferans kararına ve müzakere rollerine dahil edilmesinin başarı şansını artıracağına ve daha adil bir karar alma süreci sağlayacağına dair kanıtlar da var. Belgede ayrıca geçen yılki konferansta Birleşik Krallık Hükümeti’nin Cinsiyet Eylem Planı’nı (GAP) imzaladığı belirtiliyor. Bu da, iklim değişikliği tartışmaları ve karar alma süreçlerine kadınların dahil edilmesinin ve cinsiyet eşitliğinin önemini vurguluyor. Ayrıca, kadınlar ve kızların iklim değişikliğinden orantısız şekilde etkilendiklerini ve iklim eyleminde aile ve topluluk içinde kritik rollere sahip olduklarını gösteren GAP araştırmasının altını çiziyor. BM’ye göre, daha az kaynak ve daha az resmi haklara sahip oldukları için iklim değişikliği nedeniyle yerlerinden edilen insanların yaklaşık yüzde 80’i kadın.

İklim krizi kadına şiddeti körükledi

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından bu yıl yayımlanan bir rapor, iklim krizinin tüm dünyada kadınlara yönelik şiddeti körüklediğini ortaya koydu. İngiliz model ve aktris Lily Cole, mektubun sunumundan önce verdiği brifingde, ‘Cinsiyet ve çevre arasındaki kesişme konusunda ikna edici veriler’ olduğuna dikkat çekti. Cole bu kanıtı, iklim değişikliği mücadelesinde daha sert eylemler çağrısında bulunan ‘Who Cares Wins’ kitabı için araştırma yaparken bulduğunu söyledi. Toplumsal cinsiyet eşitliği ile devlet çevreciliği arasında açık uçurumlar olduğunu gösteren ilginç veriler bulduğunu dile getiren Cole, “Siyasi lider rolündeki kadınlar, bir ülkenin olumlu çevresel davranışlar sergileme olasılığını artırdı. Kadınların eşit güç pozisyonlarında olmasının başarı için çok önemli olduğunu kabul edin” dedi. İklim avukatı ve Track 0’ın kurucusu Farhana Yamin, “Kadınlara eğitim, aile planlaması ve tarım araçları gibi konularda erişim verirseniz, bunun iklim üzerinde büyük etkisi olur. Ayrıca, daha az kadına yüzme öğretildiği için, sel gibi çevresel krizler olduğunda kadınlar çok daha fazla risk altında” diye konuştu. SHEChangesClimate, sorunu tartışmak ve bir çözüme ulaşmak için 26. Taraflar Konferansı CEO’su Peter Hill ve konferans Başkanı Alok Sharma ile toplantılar yaptı.

Zirve Kasım 2020’de yapılacak

Mektup, BM Genel Sekreteri António Guterres ve Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın ev sahipliğinde düzenlenen İklim Eylemi Zirvesi öncesinde imzalandı. Ertelenen 26. Taraflar Konferansı, önümüzdeki Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak. Zirve, iklim değişikliğiyle mücadele için koordineli eylem üzerinde anlaşmak üzere dünyanın dört bir yanından devlet başkanlarını, iklim uzmanlarını ve kampanyacıları bir araya getirecek.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.