İklim değişikliğinden kadınlar ve çocuklar çok daha fazla etkilenecek. UNDP'ye göre, kadın ve çocukların bir afette ölme olasılığı erkeklere göre 14 kat daha fazla.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin geçen hafta yayınlanan son değerlendirme raporu, küresel ölçekte yıkıcı ısı dalgaları, orman yangınları, seller ve kuraklık saldırılarının yaşandığı bir yılda, inkâr edilemez bir ünlem görevi görüyor. 66 ülkeden 234 yazarın 14.000 referansa atıfta bulunduğu rapor, insan davranışlarına kadar uzanan daha sık ve şiddetli aşırı hava olaylarını haber veriyor.

UNDP iklim değişikliğinin üzücü, yürek burkan sonuçlarından kimse kaçamaz ve bu nedenle insani yardıma ihtiyaç duyan insan sayısı 2030 yılına kadar ikiye katlanacağını belirtiyor. UNDP'ye göre, kadın ve çocukların bir afette ölme olasılığı erkeklere göre 14 kat daha fazla. Afrika gibi iklim değişikliğine en az etki eden bölgeler, sonuçlardan en fazla etkilenecek bölgelerin başını çekiyor. 

UNDP kadınların iklim krizinden daha fazla etkileneceklerine dair sebepleri 5 başlıkta topluyor.

  1. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin artma ihtimali

Yakıt için su ve yakacak odun toplamaktan birincil sorumlu olan kadınlar ve kız çocukları, kıt kaynak arayışlarında daha fazla yürümek zorundalar. Nüfuslar iklim değişikliği nedeniyle yerinden edildiğinde (Somali ve Angola'daki kuraklığı düşünün), kadınlar ve kızlar, mülteci veya ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin kamplarında toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riskini artırıyor. Yine, haneleri idare etmek için kaynak ararken, yabancı topraklarda yürürler ve kırılganlıklarını arttırırlar.

  1. Çocuk evliliklerinin artması

UNDP’ye göe aşırı hava koşulları geçim kaynaklarını yok eder ve yoksulluğu şiddetlendirecek. Bu, aileleri, bir başlık parası karşılığında veya bir kızın gelecekte şansını artırdığına inandıkları için besleyecek bir kişi daha olmaması için genç kızları evlendirmeye teşvik edebilir. 

  1. Erken ve ölü doğumlar

Araştırmalar, "doğumdan önceki haftadaki 1 santigrat derecelik bir artışın, sıcak mevsimde (Mayıs-Eylül) yüzde 6'lık bir risk artışıyla ilişkili olduğunu ve bu da 10.000 doğumda yaklaşık dört ek ölü doğum anlamına geldiğini gösteriyor. Tüm kanıtlar aşırı sıcak havanın olumsuz doğum sonuçları arasında bir bağlantıya işaret ediyor.

  1. Anne ve yenidoğan sağlığı tehdidi

UNDP’ye göre sıtma ve dang humması gibi vektör kaynaklı hastalıklar düşük, erken doğum ve anemi ile ilişkilendirilmiştir. Artan sıcaklıklar, bu hastalıkları yayan sivrisineklerin aktif olduğu mevsimleri uzatıyor ve ıslak ortamlar üremelerini teşvik ediyor. İklim değişikliği, hamile kadınlarda mikrosefali (beyin anormalliği nedeniyle küçük kafa) gibi ciddi doğum kusurlarına neden olabilen Zika virüsü gibi vektör kaynaklı hastalıkların yayılmasını da artırabilir.

  1. Üreme sağlığı ve doğum kontrol erişiminin kısıtlanması

UNDP, COVID-19 krizinde yaşandığı üzere kadınlar daha az gerekli görülen hizmetlerden uzaklaştıklarını vurguluyor. Acil durumlara müdahale öne çıkıyor, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile ilgili hizmetlerin öncelik sırası değişiyor. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri devam etse bile, yerinden edilmiş kadınlar ve kızlar genellikle bunlara erişimi kaybediyor ve bu da daha fazla istenmeyen gebeliklere ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olabilir. 

UNDP’nin uyarı yazısının sonunda dünya, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve haklarının bir iklim sorunu olduğunu ve kadınların iklim politikasının bir parçası olması gerektiğini kabul etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.  

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.