Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İsviçre hükümetine karşı açılan ve sağlık haklarının ihlali iddiasını içeren davada 2000'den fazla kadını haklı buldu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yakın zamanda verdiği son karar, iklim değişikliğiyle mücadelede kadınların karşılaştığı zorlukları ve bu süreçteki rollerini bir kez daha gündeme getirdi. 2000'den fazla İsviçreli kadın, ülkelerinin iklim değişikliği ile mücadelede yeterince adım atmaması ve sağlık haklarının ihlal edildiği iddiasıyla AİHM'e başvurdu. Mahkeme, kadınların lehine bir karar vererek, iklim değişikliğinin özellikle kadınlar üzerindeki etkilerine dair önemli bir emsal oluşturdu.
Ölüm riskiyle karşı karşıya bırakıyor
İsviçre'de İklim Koruma için İleri Yaşlı Kadınlar hareketinin 2000’den fazla mensubu, hükümetlerinin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki yetersiz çabalarının kendilerini sıcak hava dalgaları sırasında ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını savunuyor. İsviçre hükümetinin sera gazı salımlarını azaltmasını isteyen kadınları davayı geçen yıl AİHM'e taşımıştı. Mahkeme kararında İsviçre hükümetinin iklim değişikliğiyle mücadele etmek için yeterli iç politikaları uygulamaya koymayarak insanın özel yaşamı ve aile yaşamı hakkını ihlal ettiğini belirtti.
Daha fazla ve erken adım atılabilir
Bu politikaların karbon bütçesi yoluyla veya başka bir şekilde ulusal sera gazı emisyon sınırlamalarını belirlememeyi de içerdiği sonucuna varan mahkeme ayrıca İsviçre hükümetinin hedeflere ulaşılmasını sağlayacak tedbirleri uygulamaya koymayarak geçmiş sera gazı emisyon azaltım hedeflerini tutturamadığını da ifade etti. Temyiz yolu kapalı olan AIHM kararının, İsviçre hükümetini Paris Anlaşması'nın ısınmayı 1.5 santigrat derece ile sınırlandırma hedefine uygun hale getirmek için 2030 emisyon azaltım hedeflerini revize etmek de dahil olmak üzere emisyonları azaltma konusunda planladığından daha erken ve daha fazla adım atmaya zorlayabileceği belirtiliyor.