Dünya Girişimci Kadınlar Birliği (FCEM) Dünya Kongresi’nin 68’incisi bu yıl ilk kez İstanbul’da KAGİDER ev sahipliğinde gerçekleşti.
Dünya Girişimci Kadınlar Birliği’nin (FCEM) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği Dünya Kongresi’nin 68’ncisi bu yıl ilk kez İstanbul’da, FCEM’in Türkiye’deki tek üyesi KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) ev sahipliğinde gerçekleşti. Kongre, küresel düzeyde 5 milyon üyeye sahip olan FCEM bünyesinde 30 ülkeden, toplamda 700 milyar euro’luk sermayeyi temsil eden 200’e yakın uluslararası kadın girişimciyi, Türkiye’deki kadın girişimcilerle bir araya getirdi. Açılışta konuşan KAGİDER Başkanı Emine Erdem, koronavirüsün yarattığı olumsuz ekonomik koşullardan en çok kadınların etkilendiğini söyledi.
Pandemide kadın istihdamı yüzde 4.2 azaldı
Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun verilerine göre, 2019-2020 döneminde pandemi nedeniyle kadın istihdamının yüzde 4.2 azaldığını dile getiren Emine Erdem şöyle devam etti: “Dünya çapında yaklaşık 54 milyon kadın işini kaybetti. Kadın girişimciler de pandeminin ekonomik yükünü taşımak zorunda kaldı. Tüm bunların yanında kadın girişimciler koronavirüs krizine dayandıkları gibi inovasyon ve dijitalleşmeyi güçlü bir şekilde benimseyerek yollarına devam ediyor. Bugün tüm dünyada hükümetler ekonomiyi yeniden canlandıran, büyüten politikaları uygularken mutlaka kadınların enerjisinden yararlanmak zorunda. Bu süreçte kadın girişimciler arasındaki dayanışma ve ilişkilerin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Küresel düzeyde 5 milyon üyeye sahip olan Dünya Girişimci Kadınlar Birliği FCEM bu alanda dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri. Kadın girişimciler için çok büyük bir güç ve avantaj oluşturuyor. Bu gücü hepimiz çok iyi değerlendirmeliyiz.”
“Kız kardeşlik hukukunu önemsiyoruz”
T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık şunları söyledi: “Kadınların toplumsal hayata katılması, güçlü ve ileri bir toplumun inşası için olmazsa olmazlardan biri. Bunun için pek çok alanda planlı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teşvik edici projelerle özellikle genç kızlara farklı dünyaların kapılarını açmaya çalışıyoruz. Ayrıca kadın istihdamı ve girişimciliği de dâhil olmak üzere birçok alanda teşvik ve desteklerimizi hayata geçiriyoruz. İş ve aile hayatı arasında uyum sağlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bağlamda kadın girişimci sayısının artması ülkemiz için de büyük önem taşıyor. Kadınların güçlenmesi için yaptığımız çalışmalar toplumun huzuru ve refahı için önemli. Güçlü kadınlar güçlü aileleri, güçlü aileler güçlü toplumu inşa eder. Kadınların, hak ve adalet sorunlarının çözümlerinde sivil toplum kuruluşları ihtiyaçtan öte elzemdir. Kız kardeşlik hukukunu önemsiyoruz ve kadın girişimciliğinin canlanması için verilen çabaları destekliyoruz.”