MediaCat ve Google Türkiye'nin ortak girişimiyle, geleceğe yön verecek endüstrilerde çalışan genç kadınları odağına alan #SheMakes projesi Brand Week Istanbul'da lanse edildi.
MediaCat ve Google Türkiye’nin ortak girişimiyle, Türkiye’de geleceğe yön verecek endüstrilerde çalışan 35 yaş altı genç kadınların takdir ve temsilini artırma arzusuyla hayata geçirilen #SheMakes projesi 9 Kasım’da Brand Week Istanbul’da lanse edildi. Bu kapsamda Google Türkiye Pazarlama Lideri Işıl Heves, projenin marka elçisi gazeteci Özlem Gürses ve jüri üyelerinden SWEATers Kurucusu Elif Boyner; MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan moderatörlüğünde ‘Geleceğin Meslekleri’ başlıklı oturumda bir araya gelerek geleceğin yetkinlikleri ve meslekleri konusunda kadınları bekleyen fırsatları ve yapılması gerekenleri konuştu.
Teknolojik fırsatlar kapıda
Işıl Heves, teknoloji alanında kadınların temsiline dair paylaşımlarda bulunarak #SheMakes projesinin ortaya çıkış amacını şöyle anlattı: “Kadınların teknoloji sektörüyle olan ilişkisindeki bariyerlerinden biri cinsiyet ve ücret eşitsizliği. Temeldeyse kadınların nitelikli eğitime erişimde geride kalması, kendilerini anlatma ve tanıtmada biraz daha çekinik olmaları ve bu alanda onları yönlendirecek mentor bulamamaları yatıyor. Bu alanlarda kadınlar motivasyon kaybı yaşıyor. Google olarak bu alanda fırsat eşitliği sağlamak için pek çok çalışma gerçekleştiriyoruz. Kadınların dijital yeteneklere erişimini sağlamak ve yetkinlikleri konusunda ikna etmek için becerilerini artırabilmek hedeflerimiz arasında. Bu kapsamda geleceği şekillendirecek teknoloji, dijital ekonomi, bilgisayar bilimi, matematik, girişimcilik, inovasyon, dijital sanat, tasarım, kodlama, oyun ve veri odaklı yaratıcı endüstrilerde potansiyel vadeden genç kadınların tanınırlığını artırmayı, böylece takip eden genç kuşaklar için de yeni rol modeller ve yepyeni gelecek olasılıkları yaratmayı amaçlayan #SheMakes projesini hayata geçirdik.”
“Kadınlar teknolojiyle çok ürkek bir tanışma yaşıyor”
Projenin 15 marka elçisinden biri olan Özlem Gürses ise projede yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek kadınların başarısızlıkla kurdukları ilişkiye dair konuştu. Gürses şunları söyledi: “Daha en baştan bir kız çocuğu olarak doğmak başarısızlık olarak gösteriliyor bize. Kadınlar açısından başarı ve başarısızlığın tanımı erkeklerin dünyasından kaçınılmaz olarak farklılaşıyor. Kız çocukları hep varlıklarını saklamak durumunda kalıyor, hep uslu çocuk olmalılar. Erkekler başarısızlığı performans sorunu olarak algılarken kadınlar bundan utanç duyuyor. Başarısızlığın sebebini hep kendinde arıyor ve o başarısızlıktan etkilenen insan hikâyelerinden de etkileniyor. Kadınlar teknolojiyle de çok ürkek bir tanışma yaşıyor. Ancak her şey düşünce sisteminde bitiyor. O kalıp yargıları aştığınız zaman cenneti yaşamayı vadediyorum size.”
‘Güçlü bir toplum olabilmemiz için eşitlik gerekiyor’
Projenin sürdürülebilirliği için öne çıkarılması gereken hikâyelerin belirlenmesini sağlayan seçici kurulda yer alan Elif Boyner ise #SheMakes projesinin temas ettiği alanlarda neden daha çok genç kadına ihtiyacımız olduğunu şöyle ifade etti: “Güçlü bir toplum olabilmemiz için eşitlik gerekiyor. Ancak bu, sadece iş alanında değil, aile içerisinde başlıyor. Kadınların içlerinde potansiyel olsa dahi bastırılıyor. Ben girişimci kadınların çok desteklendiğine inanıyorum ama asıl sorun onların desteklenmiyor olması değil, içlerindeki girişimci kadının sessiz kalıyor olması. Kadınlarda o inanç yaratıldığı zaman yapamayacakları hiçbir şey yok.”
Projenin detayları bu adreste
Projede süreç boyunca hem hedef kitle olan genç kadınlara ilham verecek ve projenin marka elçileri olarak hareket edecek 15 başarılı kadın hem de genç #SheMakes adaylarının başvurularını değerlendiren ve projenin sürdürülebilirliği için öne çıkarılması gereken hikâyelerin belirlenmesini sağlayan jüri olmak üzere iki ayrı grupla ilerleme sağlanıyor. #SheMakes projesinin detayları için medicat.com/shemakes adresini ziyaret edebilirsiniz.