Fransa, büyük şirketleri üst düzey yönetim pozisyonlarındaki kadın sayısını artırmaya ve bu alandaki ilerlemeler hakkında kamuoyuna rapor vermeye zorlayan yasayı kabul etti.
Yönetim kurullarında cinsiyet çeşitliliği, iş dünyasının önemli konularından biri. Yönetim takımlarındaki kadın sayısının artmasının finansal sonuçları iyileştirdiğine yönelik çalışmalar var. Yönetim kurullarındaki kadın oranları dünya genelinde artsa da kadınlar hâlâ yeterince temsil edilmiyor ve ilerleme yavaş. Egon Zehnder'in sonuçlarına göre; kadın yönetim kurulu üyesi oranı 2018'de yüzde 20.4 iken 2020’de bu oran 23.3 olarak gerçekleşti.
Yönetim kurulunda yüzde 30 kadın şartı
Almanya, Ocak 2021’de üst düzey yönetim pozisyonlarındaki kadın sayısını artırmak için kota uygulaması başlatmıştı. Almanya’nın ardından Fransa da büyük şirketleri, üst düzey yönetim pozisyonlarındaki kadın sayısını artırmaya ve bu alandaki ilerlemeler hakkında kamuoyuna rapor vermeye zorlayan bir yasayı kabul etti. 1000'den fazla çalışanı olan şirketlerin 2027 yılına kadar üst düzey yöneticiler ve liderlik komitelerinin en az yüzde 30'unun kadın olmasını ön gören yasanın amacı; ‘Gerçek ekonomik ve profesyonel eşitlik’ olarak özetleniyor. 2030'da şirketlerin kurallara uymak için iki yılı daha olacak ve aksi takdirde para cezasına çarptırılabilecekler. Ayrıca şirketler ilerlemelerini her yıl çalışma bakanlığının web sitesinde yayınlamak zorunda olacaklar. 2019'da Fransa'nın borsada işlem gören en iyi 120 şirketinde yönetim kurulu üyelerinin yüzde 43.6'sını kadınlar temsil ederken, 2013'te bu oran yüzde 26'nın biraz üzerindeydi. Ancak Fransa'da cinsiyetçilik üzerine yıllık raporlar yayınlayan yüksek cinsiyet eşitliği otoritesine göre; yürütme komitelerindeki ve üst yönetim ekiplerindeki kişilerin yalnızca yüzde 19'unu kadınlar oluşturuyorlar.