Koronavirüs salgını kadınları istihdamdan psikolojik sorunlara dek pek çok yönden etkilerken, pandemi döneminde uzaktan çalışmanın bir çözüm olarak önerilmesi, buzdağının sadece görünen kısmıyla ilgilenildiğinin de bir kanıtı.

Bazı yazarların tanımlarında kullandığı gibi ‘kamusal yaşam bir gecede donduğunda’, her yaşta ve sosyokültürel düzeydeki insan birçok farklılıkla dolu yeni bir dünyaya uyandı. Karantina döneminin ilk günlerinden itibaren ise bu yeni dünyanın özellikle kadınlar için çok karanlık yönleri olduğu ortaya çıktı. 

Kadınların sorunları çok yönlü

  • Kadınlar sağlık çalışanları arasında çoğunluğu teşkil ediyor ve ön saflarda yer alıyorlardı. Birçoğu, enfeksiyon riskini göze alamadığından evlerinden ve ailelerinden uzak yaşadı.
  • Evler; okul, kreş ve ofis halini aldıkça, özellikle evden çalışan kadınlar büyük bir baskı altına girdi.
  • Koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen sektörlerin çalışanlarının çoğunluğu kadındı.
  • Pandemi, yoksul kadınları çok daha derinden etkiledi. Gündelik çalışan kadınlar işlerini kaybetti. Milyonlarca kadın işini kaybetme korkusu içinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
  • ABD’de yapılan bir araştırma, pandeminin ilk aylarında çocuklu kadınların istihdamının belirgin bir biçimde azaldığını ancak erkeklerin böyle bir sorun yaşamadığını ortaya koydu. Dünyanın çeşitli yerlerindeki araştırmalar da benzer bulgular ortaya koydu. 

İstihdamdaki cinsiyet farkı artıyor

Melbourne Üniversitesi’nin COVID-19 Zamanındaki Çalışma ve Bakımı anketi de dahil olmak üzere yapılan birçok çalışma, kadınların pandemi sırasında bakım için harcadıkları zamanın, erkeklerden çok daha fazla arttığını gösteriyor. Her yaştan çocuğu olan annelerin dönem içinde çalışma sürelerini azalttığı da bir başka gözlem olarak ortaya çıkıyor. Okul öncesi çocuğu olanlar haftada ortalama 1.8 saat daha az çalışırken, okul çağındaki çocuğu olanlar haftalık çalışma süresini 1.9 saat azalttı. Lise ve üniversite döneminde çocukları olan kişiler bile çalışma süresini haftada 1.5 saat kısalttı. Babaların çalışma saatleri ise büyük ölçüde aynı kaldı. Bu rakamlar; annelerin işleri ve aile taahhütleri arasında çatışma yaşadıklarını, onları işlerini geri almaya zorladıklarını gösteriyor. 

Evden çalışmak sorunlara çözüm mü?

Ebeveynlerden her ikisinin de evden çalışıyor olması, kadınların üzerindeki yükü azaltmadı tam tersi artırdı. Toplumsal cinsiyet kalıpları, kadınların işlerin paylaşılması durumunda bile -ki birçok araştırmanın sonucu, iş birliğinin yetersizliğini ortaya koyuyor- zihinsel yükü erkeklerden çok daha fazla hissettiklerini gösterdi. Dünyanın hemen her yerinde kadınlar, kovulma, uzaklaştırılma, çalışma saatlerinin azaltılması gibi korkular yaşadığını anketlerle ortaya koydu. 

Tükenmişlik sendromu gösteriyorlar

Kadınların evden çalışma sırasında yaşadığı sorunlar arasında en çok ifade edilen başlıklar şöyle özetleniyor:

  • Evden çalışma, özellikle okul öncesi çocuk sahibi olan anneler için, görüntülü görüşmelerinin bile sık sık kesintiye uğraması anlamına geliyor. 
  • Kadınlar, işlerini kaybetme korkusuyla daha çok iş yükünün altına girme eğilimine giriyor ve tükenmişlik sendromları gösteriyorlar. 
  • Ev işlerine ayırdıkları zamanı, çalışma sürelerinden değil dinlenme sürelerinden kullanmaya çalışmaları tükenmişlik sendromunun etkilerini artırıyor.

Analizler, erkeklerin dünya çapında bu sorunları çok daha az hissettiklerini ortaya koyuyor. 

Kaynak: Theconversation.com

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.