Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin ‘İş’te BirlİKte’ projesi, çok genç veya çok köklü şirketlere göre 21-45 yıl arasında geçmişi olan kurumların daha erkek egemen, ayrıştırıcı insan kaynakları uygulamalarına sahip ve çeşitliliği yönetemeyen kurumlar olduğunu ortaya çıkardı.

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin (PERYÖN), Avrupa Birliği tarafından desteklenen Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında; İstanbul Gedik Üniversitesi ortaklığında ‘Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılması’ amacıyla hayata geçirdiği ‘İş’te BirlİKte’ projesi, 22 Ocak’ta online olarak düzenlenen program ile sona erdi. Proje çalışma hayatındaki paydaşların; toplumsal cinsiyet eşitliği fikrine açık ve farkındalığı yüksek yapıya kavuşturulması için, insan kaynakları çalışanlarının ve dolayısıyla kurumların bilgilendirilmesi ve eğitim programlarına dahil edilmesi hedefiyle 26 Şubat 2020’de başlamıştı. Proje yaklaşık 1 yıllık süre boyunca iş dünyasına ve uygulanan eşitlikçi politikalara ışık tuttu. 

Uygulamalı ve interaktif eğitim verildi

Proje kapsamında İstanbul Gedik Üniversitesi ile birlikte yürütülen içerik yönetimiyle; İstanbul, Adana, İzmir ve Bursa’da toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki örnek uygulamaların değerlendirildiği ve 26 kurumun katıldığı ‘Yuvarlak Masa’ toplantıları gerçekleştirildi. Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılmasına yönelik uygulanan anket de bu süreç içinde tamamlandı. Projenin Eylül-Ekim aylarını kapsayan ayağında ise 30 firma ve 10 sivil toplum kuruluşunun İnsan Kaynakları’ndan (İK) sorumlu çalışanlarına, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda uygulamalı ve interaktif eğitimler verildi. Proje sonucunda elde ettiği verileri İstanbul Gedik Üniversitesi ile birlikte değerlendiren PERYÖN, İşte BirlİKte Projesi’nin kapanış panelinde; projenin Sosyal Etki Raporu’nu, İşte BirlİKte İK Uygulama Rehberi’ni ve İşte Eşitlik Uygulama Raporu’nu katılımcılara sundu. 

21-45 yıl arasındaki kurumlar daha erkek egemen

Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılması (İş’te BirlİKte) Projesi, Sosyal Etki Raporu’nda açıklanan bilgilere göre; projenin eğitim sürecine 40 farklı kuruluştan 50’ye yakın insan kaynakları sorumlusu aktif olarak dahil oldu. 100’ün üzerinde firmadan toplanan verilerle, 80 civarı kuruluşla birlikte yürütülen etkinliklerde ve yapılan saha araştırmalarında, Türkiye’deki kurumların birbirinden farklı seviyelerde oldukları, farklı özellikleri nedeniyle farklı uygulamalara ihtiyaç duydukları gözlendi. Çok genç veya çok köklü şirketlere göre 21-45 yıl arasında geçmişi olan kurumların daha erkek egemen, ayrıştırıcı İK uygulamalarına sahip ve çeşitliliği yönetemeyen kurumlar olduğu tespit edildi ve önemli ihtiyaçlar saptandı. 

Uluslararası firmalar daha iyi konumda

Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda, uluslararası firmaların çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında daha iyi bir konumda oldukları görüldü. İK yöneticileri; yerli sermayeli şirketlerin daha fazla erkek egemen ve daha az çeşitlilik odaklı bir kurum iklimine sahip, İK uygulamalarının yerli sermayeli şirketlerde daha ayrıştırıcı ve daha az eşitlikçi olduğu görüşünde birleşti. Kurumlarda çeşitlilik ve kapsayıcılık konularındaki politikalar arttıkça verimliliğin de doğru orantılı olarak arttığı ortaya çıktı. Ayrıca çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında politikaların üretilebilmesi için eşitlikçi, adil ve şeffaf bir liderliğin de çok önemli olduğu tespit edildi.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.