İşyerinde kadınlar için eşit ücret ve ücret şeffaflığı konusunda yıllar içinde atılan adımlar ve karşılaşılan zorluklar cinsiyetler arası maaş farkının sürdüğünü gösteriyor.

İşyerinde kadınlar için eşit ücret ve ücret şeffaflığı konusundaki mücadele, uzun yıllardır süregelen ve çeşitli yasal düzenlemelerle desteklenen bir süreçtir. Ancak, bu yasaların uygulanmasında karşılaşılan zorluklar ve maaş eşitsizliklerinin devam etmesi, kadınların erkeklerden daha az maaş almasına neden olmaktadır. Eşit ücret ve ücret şeffaflığı konusundaki önemli kilometre taşlarına bir göz atmaya ne dersiniz?

1961: İzlanda Eşit Ücret Yasası

İzlanda, kadınlar için eşit ücret yasalarını uygulayan ilk Avrupa ülkelerinden biri oldu. Bu yasa, kadınların erkeklerle aynı işi yaptıklarında eşit maaş almasını sağlamayı amaçladı.

1996: İsviçre Cinsiyet Eşitliği Yasası

İsviçre, erkekler ve kadınlar için eşit işe eşit ücret ilkesini koruma altına alan Cinsiyet Eşitliği Yasasını kabul etti. Bu yasa, işyerinde cinsiyet temelli maaş eşitsizliklerini önlemeyi hedefledi.

1999: İsviçre Göçmen İşçi Eşit Ücret Yasası

İsviçre, göçmen işçiler için eşit ücretin korunmasını sağlayan yasaları yürürlüğe koydu. Bu yasalar, farklı milletlerden işçiler arasındaki yasal eşitsizlikleri sona erdirdi ve eşit işe eşit ücret ilkesini pekiştirdi.

1996-2007: Almanya, Fransa ve Polonya'daki Eşit Ücret Davaları

Bu yıllar arasında Almanya'da sadece 31, Fransa'da 16 ve Polonya'da bir eşit ücret davası açıldı. Bu düşük dava sayıları, çalışanların eşit ücret yasalarının işverenler tarafından uygulanmasını sağlamadaki zorluklarını gösterdi.

2018: İzlanda Ücret Şeffaflığı Yasası

İzlanda, erkekler ve kadınlar için ücret şeffaflığını yasal olarak zorunlu kılan ilk ülke oldu. Bu yasa ile 25'ten fazla çalışanı olan her firma, aynı rollerdeki çalışanlara eşit maaş ödediğini gösteren bir sertifika almak zorunda kaldı.

2020: İsviçre Revize Edilmiş Cinsiyet Eşitliği Yasası

 

İsviçre, şirketlerin cinsiyetler arası maaş farkını bağımsız bir organ tarafından analiz etmesini ve sonuçları çalışanlara bildirmesini zorunlu kılan revize edilmiş Cinsiyet Eşitliği Yasasını yürürlüğe koydu.

2022: Avrupa Birliği Cinsiyet Maaş Farkı Raporu

Avrupa Birliği'nde cinsiyetler arası maaş farkı %12.7 olarak raporlandı. Bu, kadınların erkeklerin kazandığı her 100 Euro karşılığında sadece 87.30 Euro kazandığı anlamına geliyor.

2023: Yeni AB Eşit Ücret Direktifi

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, eşit ücret ilkesini güçlendiren yeni bir AB direktifini kabul etti. Bu direktif, üye ülkelerin ulusal ücret eşitliği yasalarını ayarlamalarını ve ücret şeffaflığını artırmalarını zorunlu kıldı.

2024-2027: AB Üye Ülkelerinin Yeni Direktifi Ulusal Hukuka Geçirme Süreci

AB üye ülkeleri, yeni direktifi ulusal hukuka geçirmek için üç yıl süreye sahip. Bu süreçte, şirketler cinsiyetler arası maaş farklarını raporlamaya ve şeffaflık sağlamaya başlayacaklar.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.