‘Türkiye’de Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması’ projesini başladı.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ortak uyguladığı ‘Türkiye’de Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması’ projesini başlattı. Avrupa Birliği ve UN Women’ın mali desteğiyle hayata geçen, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın eş yararlanıcısı olduğu proje ile Türkiye’de merkezi ve yerel yönetimde süre gelen bütçeleme ve planlama çalışmalarının kadın erkek eşitliğine duyarlı bir hale getirilmesi hedefleniyor. Proje, eşitsizliklerin azaldığı ve herkesin eşit hak, fırsat ve hizmetlere ulaşabildiği bir toplum yaratma temel amacına hizmet edecek.
Projenin değeri 3 milyon 300 bin euro
Proje ile Birleşmis Milletler’in ‘Kimseyi geride bırakma’ ilkesine bağlı kalınarak, kadınların ve erkeklerin, kız ve erkek çocuklarının farklılaşan öncelik ve ihtiyaçlarının bütçelemelerde gözetilmesi hedefleniyor. 2019-2023 arasını kapsayan Türkiye Cumhuriyeti XI. Kalkınma Planı’nın temel amaçlarını destekleyen proje, toplam 3 milyon 300 bin euro değerinde. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık projeyle ilgili olarak, “Kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçelemenin genel anlamda işlevi, var olan bütçe ile kadın ve erkeklerin ihtiyaçlarının gözetilip gözetilmediğine dair değerlendirmeler yapmak ve bu değerlendirmeler ışığında adil paylaşımlara yönelmektir. Örneğin, farklı miktarda suya ihtiyaç duyan iki farklı tür çiçeğe aynı miktarda suyu verdiğinizde birini çürütür, diğerini kurutursunuz. O zaman ne yapmak lazım? Her çiçeğe ihtiyacı olduğu kadar suyu vereceksiniz ki hepsi hayatını devam ettirebilsin. Aslında kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçeleme dediğimiz şey tam da bu. Bizim bu çalışmayla arzu ettiğimiz ve sonuç itibarıyla da beklediğimiz temel hedef bu” dedi.
Bütüncül dönüşüme ihtiyaç var
UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, sürdürülebilir kalkınma için kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçelemenin önemini vurguladı. Varbanova, “Kadın erkek eşitliğine erişebilmek için, kalıplaşmış ve yeni zorlukların üstesinden gelebilecek sürdürebilir, yapıcı ve bütüncül bir dönüşüme ihtiyacımız var. Bu proje ile hedefimiz, merkezi ve yerel düzeyde yapılan planlama ve bütçelemeyi eşitliğe duyarlı bir hale getirerek bir adım daha atmak. Bu adımla Türkiye’de var olan eşitsizlikleri bütüncül bir yaklaşımla ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.”