Erkeklerin evde olması neden sorun? Bu sorunun yanıtı toplumsal cinsiyet eşitsizliği.

Bir annenin evde kalarak çocuklarına tam zamanlı bakması dünyanın hemen her yerinde kabul görüyor. Aynı kararı veren babalar ise başta hemcinsleri tarafından yargılanıyor ve izole edilebiliyorlar. Araştırmalar, özellikle bir nedenden dolayı işini kaybederek ev işlerinin sorumluluğunu alan erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitsizliği baskısı altında kaldıklarını ortaya koyuyor.

Erkekler daha fazla sorumluluk almaya başladı

PEW Araştırma Merkezi'ne göre, 2021'de tahminen 2.1 milyon baba evde oturuyordu ve bu rakam 1989'dan bu yana yüzde 8’lik bir artışı gösteriyordu. PEW bulgularına göre, bu artışta kadınların erkek partnerlerini kariyer açısından geride bırakmalarının da payı var.

Daha fazla üniversite eğitimli ve ileri dereceli kadın iş gücüne katıldıkça, çift gelirli ailelerde de bir artış oldu. Uzaktan ve esnek çalışma modellerinin yükselişiyle birlikte, babaların evden çalışıp çocuklara bakmaları ve aynı zamanda aile gelirine katkıda bulunmaları yaygınlaşıyor. Birçok erkek çocuk yetiştirmeye ve günlük ev işlerini sürdürmeye odaklanmak için kariyerini terk etti. 

Kadınların yükselişi de bir etken

Kadınlar kazançlarının artmasıyla birlikte bazı hanelerde evin geçimini sağlayan tek kişi haline geliyor. 1990'lardan bu yana, kadınlar her yıl lisans derecesi alma konusunda erkekleri geride bıraktı. Yükseköğrenime devam eden kadınların sayısı son 40 yılda sürekli olarak artış gösterdi. Kadınlar hem üniversiteye kayıtta hem de mezuniyette erkekleri geride bırakıyor. Öte yandan bakıcılık maliyetleri önemli ölçüde arttı ve her iki ebeveynin de ev dışında çalışmasını mali açıdan daha az değerli hale getirdi. Bir dadı tutmanın, çocukları kreşe göndermenin ve bir ofise gidip gelmenin masrafları hesaba katıldığında, bir ebeveynin iş gücünden vazgeçmesi ve evde kalması daha mantıklı bir hal aldı.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.