Erkeklerin evde olması neden sorun? Bu sorunun yanıtı toplumsal cinsiyet eşitsizliği.
Bir annenin evde kalarak çocuklarına tam zamanlı bakması dünyanın hemen her yerinde kabul görüyor. Aynı kararı veren babalar ise başta hemcinsleri tarafından yargılanıyor ve izole edilebiliyorlar. Araştırmalar, özellikle bir nedenden dolayı işini kaybederek ev işlerinin sorumluluğunu alan erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitsizliği baskısı altında kaldıklarını ortaya koyuyor.
Erkekler daha fazla sorumluluk almaya başladı
PEW Araştırma Merkezi'ne göre, 2021'de tahminen 2.1 milyon baba evde oturuyordu ve bu rakam 1989'dan bu yana yüzde 8’lik bir artışı gösteriyordu. PEW bulgularına göre, bu artışta kadınların erkek partnerlerini kariyer açısından geride bırakmalarının da payı var.
Daha fazla üniversite eğitimli ve ileri dereceli kadın iş gücüne katıldıkça, çift gelirli ailelerde de bir artış oldu. Uzaktan ve esnek çalışma modellerinin yükselişiyle birlikte, babaların evden çalışıp çocuklara bakmaları ve aynı zamanda aile gelirine katkıda bulunmaları yaygınlaşıyor. Birçok erkek çocuk yetiştirmeye ve günlük ev işlerini sürdürmeye odaklanmak için kariyerini terk etti.
Kadınların yükselişi de bir etken
Kadınlar kazançlarının artmasıyla birlikte bazı hanelerde evin geçimini sağlayan tek kişi haline geliyor. 1990'lardan bu yana, kadınlar her yıl lisans derecesi alma konusunda erkekleri geride bıraktı. Yükseköğrenime devam eden kadınların sayısı son 40 yılda sürekli olarak artış gösterdi. Kadınlar hem üniversiteye kayıtta hem de mezuniyette erkekleri geride bırakıyor. Öte yandan bakıcılık maliyetleri önemli ölçüde arttı ve her iki ebeveynin de ev dışında çalışmasını mali açıdan daha az değerli hale getirdi. Bir dadı tutmanın, çocukları kreşe göndermenin ve bir ofise gidip gelmenin masrafları hesaba katıldığında, bir ebeveynin iş gücünden vazgeçmesi ve evde kalması daha mantıklı bir hal aldı.