Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iş dünyasının koronavirüs krizinden çıkmasına yönelik önerilerini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) koronavirüsün dünya çapındaki etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Krizin dünyanın dört bir yanında insanlara, işletmelere, ailelere ağır darbe vurması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin içine düştüğü ekonomik duruma yönelik yapılan açıklama; iş dünyasının krizden çıkarak daha iyi bir dünya inşa edilmesi için gerekli adımları kapsayan politika önerilerini de içeriyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, çözüm için üç cephede harekete geçilmesi çağrısı yaptı. Kadın hakları ve riskli gruplara odaklanılması da, Birleşmiş Milletler’in önerdiği çözümler arasında.

Kadınlar büyük darbe aldı

Antonio Guterres, koronavirüs salgınının çalışma hayatını alt üst ettiğini, dünyanın dört tarafındaki her bir çalışan ve işletmenin bundan olumsuz etkilendiğini kaydetti. Yüz milyonlarca iş kaybı yaşandığının altını çizen Guterres; “Genellikle güvencesiz şekilde kayıt dışı ekonomide çalışanların kazançlarında, sadece krizin ilk ayında yüzde 60'lık düşüş yaşadığı tahmin ediliyor. Özellikle kadınlar ağır darbe aldı. Bunun nedeni ise birçoğunun, en fazla etkilenen sektörlerde çalışıyor olması ve ücretsiz bakım işlerindeki artışın en ağır yükünü taşımaları.”

KOBİ’ler desteklenmeli

Gençler, engelliler ve daha birçok kişinin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Antonio Guterres, küresel ekonominin lokomotifi olan birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin (KOBİ) belki de bunu atlatamayacağını vurguladı. Guterres şöyle devam etti: “Çalışma hayatındaki bu kriz, zaten yanmakta olan hoşnutsuzluk ve kaygı ateşini körükledi. Koronavirüsün neden olduğu büyük işsizlik ve gelir kaybı, sosyal bütünlüğü aşındırıyor. Ülkeleri ve bölgeleri sosyal, siyasi ve ekonomik olarak istikrarsızlaştırıyor.”

Mücadele için neler yapılmalı?

Antonio Guterres, birçok şirket ve çalışanın değişen koşullara yenilikçi yollarla uyum sağladığını, örneğin milyonlarca insanın bir gecede, birçok durumda da şaşırtıcı bir şekilde başarıyla çevrimiçi çalışmaya başladığını hatırlattı. Guterres, “En savunmasız olanlar daha da savunmasız kalma riski altında ve yoksul ülkeler ile topluluklar daha da geride kalma olasılığıyla karşı karşıya” uyarısında bulundu. Guterres, çözüm için şu üç cephede harekete geçilmesi için çağrı yaptı;

  • İşletmelerin kapanmasının, iş kayıplarının ve gelir azalmasının önüne geçmek için risk altındaki çalışanlar, işletmeler, işler ve gelirler hemen desteklenmeli. 
  • Kısıtlamaların hafifletilmesini takiben, sağlık faaliyetleri ve ekonomik faaliyetlere, güvenli işyerleri, kadın ve riskli grupların haklarıyla birlikte odaklanılmalı.
  • Yeni teknolojilerin herkes için insana yakışır işler yaratma potansiyelini kullanan; insan merkezli, yeşil ve sürdürülebilir, kapsayıcı toparlanma ve şirketler ile çalışanların zamana olumlu şekilde uyum için takip ettikleri, yaratıcı ve olumlu yolları kullanan süreçler oluşturulmalı.

Koronavirüs öncesi normal değildi

Antonio Guterres ‘yeni normal’ üzerinde çok konuşulması gerekeceğinin belirtildiğini ancak koronavirüs öncesi dünyanın, normalden uzak olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi. Guterres sözlerini şöyle tamamladı: “Artan eşitsizlikler, sistematik cinsiyet ayrımcılığı, gençlerin fırsatlardan mahrum olması, durağan maaşlar, kontrolden çıkan iklim değişikliği… Bunların hiçbiri ‘normal’ değildi. Salgın çok büyük yetersizlikleri, kırılganlıkları ve fay hatlarını ortaya çıkardı. Bu nedenle iş dünyası bu kriz bittiğinde eskisi gibi olmamalı, olamaz. Yeşil, kapsayıcı ve güçlü bir toparlanmanın temeli olan ‘herkes için insana yakışır işler’ yaratmak üzere koordineli bir küresel, bölgesel ve ulusal çaba ortaya koyma zamanıdır. Bunun için vergilerin maaşlardan karbona yönelmesiyle oldukça mesafe kat edilebilir. Tüm seviyelerde akıllıca, zamanında harekete geçilmesiyle ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi rehberliğinde bu krizden daha iyi iş imkânları ve herkes için daha parlak, daha eşit ve daha yeşil bir gelecek ile güçlenerek çıkabiliriz.” 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.