Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, koronavirüs salgını nedeniyle eğitimin küresel olarak tarihte görülmemiş seviyede kesintiye uğradığını belirterek; “Bu nedenle kökleri derinlerde olan eşitsizlikler daha da derinlere inebilir. Küresel eğitim krizinin çözümü için cesur adımlar atılmalı” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, toplumsal kalkınma hedefleri ile ilgili mesajlarını dünya kamuoyu ve karar vericilerle paylaşmayı sürdürüyor. Guterres geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle eğitimin küresel seviyede tarihte görülmemiş seviyede kesintiye uğradığını, bu nedenle eşitsizliklerin daha da derinleşebileceğini belirterek küresel eğitim krizinin çözümü için cesur adımlar atılması çağrısı yaptı.

1 milyardan fazla öğrenci etkilendi

“Eğitim kişisel gelişim ve toplumların geleceğinin anahtarıdır. Fırsatlar için kapıyı açar ve eşitsizlikleri azaltır” diyen Antonio Guterres, bilgili, hoşgörülü toplumların temelini eğitimin oluşturduğunu, sürdürülebilir kalkınmanın ana lokomotifinin de eğitim olduğunu söyledi. Guterres salgın nedeniyle Temmuz ayı ortası itibarıyla 160’tan fazla ülkede okulların kapalı olduğunu ve bu durumun 1 milyardan fazla öğrenciyi etkilediğini vurguladı. 

Kadınların yükü ağırlaştı

Dünya genelinde en az 40 milyon çocuğun çok önemli olan okul öncesi eğitimden mahrum kaldığını ifade eden genel sekreter, bu durum nedeniyle ebeveynlerin, özellikle de kadınların, evlerde ağırlaşan bakım yükünü üstlenmeye zorlandığını hatırlattı. Antonio Guterres, radyo, televizyon ve çevrim içi olarak verilen derslerde öğrenciler ile ebeveynler ellerinden gelenin en iyisini yapsa da, birçok çocuğa erişilemediğini dile getirdi. Guterres, azınlık veya dezavantajlı grup üyesi engelli öğrenciler, evlerinden edilmiş ve mülteci öğrenciler ile ücra yerlerdekilerin geride bırakılma riskinin en yüksek seviyede olduğunu belirtti. Uzaktan eğitime erişebilenler için de başarının, ev işlerinin adil olarak paylaşılması da dahil olmak üzere yaşam koşullarına bağlı olduğunu dile getiren Guterres, “Salgından önce bir öğrenme krizi ile karşı karşıyaydık. Okul çağındaki 250 milyondan fazla çocuk okula gitmiyordu. Gelişmekte olan ülkelerdeki ortaokul öğrencilerinin sadece dörtte biri okuldan temel beceriler elde ederek mezun oluyor” diye konuştu. 

‘Dünya çocukları için dönüm noktasındayız’

Şimdi de bir kuşağı etkisi altına alarak büyük insan potansiyelini ziyan edebilecek, onlarca yıllık ilerlemeyi baltalayabilecek ve yerleşik eşitsizlikleri şiddetlendirebilecek bir felaketle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Antonio Guterres, “Bu durumun çocukların beslenmesi, çocuk evlilikleri ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile diğer birçok konudaki zincirleme etkisi derinden endişe yaratıyor. Dünya çocukları ve gençler için dönüm noktasındayız. Hükümetlerin ve ortakların alacakları kararların; yüz milyonlarca gencin ve ülkelerin önümüzdeki onlarca yılı kapsayacak kalkınma olasılıkları üzerinde kalıcı sonuçları olacak” dedi. Guterres, bu sorunlara çare bulmak amacıyla eğitim alanındaki ‘Politika Özeti’ni açıkladığını, eğitim ortakları ve BM kuruluşlarıyla birlikte yürütülecek ‘Geleceğimizi Kurtarın’ kampanyası oluşturulduğunu dile getirdi. Guterres politika özetinde dört ana alanda eyleme geçilmesini istediklerini belirtti. İşte o dört alan… 

Eylem 1; okulların yeniden açılması

Antonio Guterres, koronavirüsün yerel seviyede bulaşması kontrol altına alındıktan sonra öğrencilerin okullarına ve eğitim kurumlarına mümkün olan en güvenli şekilde geri dönmelerini sağlamanın ana öncelik olması gerektiğini söyledi. Bu karmaşık çabada hükümetlere yardımcı olmak amacıyla bir rehber yayınladıklarını ifade eden genel sekreter, bu çabaların sağlık riskleriyle çocukların eğitimi ve korunması riskleri arasında bir denge kurmasının ve kadınların işgücüne katılımı üzerindeki etkisini hesaba katmanın çok önemli olacağını belirtti. Guterres, bu alanda ebeveynlerle, bakıcılarla, öğretmenlerle ve gençlerle istişarenin de elzem olduğunu vurguladı.

Eylem 2; mali konularla ilgili kararlarda eğitime öncelik vermek

Kriz vurmadan önce düşük ve orta gelir seviyesindeki ülkelerde eğitimde 1.5 trilyon dolarlık bir açık vardı. Bu açık şimdi daha da büyüdü. Bu nedenle eğitim bütçelerinin korunması ve artırılması gerekiyor. Guterres, "Borç yönetiminden teşvik paketlerine, küresel insani yardımlardan resmî kalkınma yardımlarına kadar tüm uluslararası dayanışma çabalarının merkezinde eğitimin yer alması çok önemli” dedi.

Eylem 3; en zor erişilebilenlerin hedeflenmesi 

Antonio Guterres eğitim girişimlerinin, geride bırakılma riski en fazla olan acil durum ve krizlerle karşı karşıya olanlar, tüm azınlık grupları, yerlerinden edilmiş kişiler ve engellilere erişmeyi mutlaka amaçlaması gerektiğini söyledi. Guterres, bu girişimlerin kız ve erkek çocukların, kadınların ve erkeklerin karşı karşıya olduğu belli başlı sorunlara karşı hassas olması gerektiğini, dijital uçurumun kapanmasının yollarının acil olarak ele alınmasının şart olduğunu dile getirdi.

Eylem 4; eğitimin geleceğini şimdiden inşa edebiliriz

“Eğitimi yeniden tasarlamak için eşsiz bir fırsata sahibiz” diyen Antonio Guterres, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için bir sıçrama tahtası olacak, herkes için kaliteli eğitim sunan ileriye dönük sistemlere doğru bir sıçrama yapılabileceğini belirtti. Bunu başarmak için dijital okuryazarlık ve altyapıya yatırım yapmaya, öğrenmeyi öğrenmeye yönelik bir evrime, yaşam boyu öğrenmenin canlandırılmasına, örgün ile yaygın eğitim arasındaki güçlendirilmiş bağlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Guterres sözlerini şöyle tamamladı: “Bu amaca yönelik çalışmalarda esnek eğitim yöntemleri, dijital teknolojiler ve modernleştirilmiş müfredattan yararlanırken bir yandan da öğretmenler ve topluluklar için de sürekli destek sağlanması gerekiyor. Dünya sürdürülemez seviyelerde eşitsizliklerle karşı karşıyayken en büyük eşitleyici olan eğitime daha önce olmadığı oranda ihtiyaç duyuyoruz. Geleceğe uygun, kapsayıcı, güçlü, kaliteli eğitim sistemlerinin yaratılması için şimdi cesur adımlar atmak zorundayız.” 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.