PWN İstanbul ile Datassist doğum sonrası iş hayatından uzak kalan kadınların işe geri dönmesine yönelik istihdam garantili ‘Yeniden Başlasın’ projesini başlattı.

Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların ekonomiye kazandırılması sürdürülebilir kalkınma için kritik önem taşırken, araştırmalar ilk çocuk ile birlikte, çalışan kadınların yüzde 40'ının işten ayrıldığını gösteriyor. Kadınlar; işten uzak kaldıkları her yıl iş yaşamında beklenen yetkinliklerden uzaklaşıyor ve istihdamda işveren tarafından önyargılı davranışlara maruz kalabiliyor. Bu sebeple işinden doğum ya da çocuk bakımı sebebiyle uzak kalan kadınların yüzde 80'i, işe geri dönmekte zorluk çekiyor. Öte yandan, kadın çalışanların en verimli dönemlerinde işi bırakması, yetenekli çalışanlara ulaşmaya ve onları elde tutmaya çalışan kurumlar için de büyük dezavantaj oluşturuyor. İş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğini çalışmalarının temeline alan PWN Istanbul ve kurumlara bordrolama ve işe alım konusunda danışmanlık hizmeti veren Datassist, bu sorunun çözümü için bir proje başlattı. Annelik nedeniyle çalışma hayatından kopan ve yeniden başlama konusunda zorluk yaşayan kadınlara yönelik başlatılan ‘Yeniden Başlasın’ projesiyle 2023’e kadar 150 kişilik istihdam hedeflenirken, adayların yüzde 50’sine de Datassist çatısı altında istihdam garantisi sunuluyor.

“Amaç hem istihdam hem ön yargılarla savaş”

Ekim ayında başlayacak programda 125 saat teorik ve pratik eğitimlerin yanı sıra, PWN İstanbul’un katkılarıyla mentorlük ve kişisel gelişim eğitimleri yer alacak. Katılımcılar bordro ve ücretlendirme süreçlerini tüm yönleri ile öğrenme imkânı bulacak. Başarılı olanlar Datassist’te bordrolama uzmanı olarak çalışmaya başlayabilecek. Kadınların kurumsal yaşamdaki varlığını artırmanın ve güçlendirmenin en önemli global hedefleri olduğunu belirten PWN Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun; “Dünyanın içinden geçtiği kritik dönem, kadınların üretim ve ekonomiye katkılarını zorunlu hale getiriyor. Bebek ve çocuk bakım sorumluluğu sebebiyle iş hayatından uzak kalmış kadınları tekrar istihdama dahil edecek bu projeyle, ilk etapta 150 kadının iş yaşamına dönmesini hedefliyoruz. Proje ortağımız Datassist’in istihdam alanındaki deneyimlerini, PWN İstanbul üyelerinin aktif mentorluk katkısıyla birleştirerek değişim yaratacağımıza inanıyoruz. Burada amaç sadece kadınların istihdamının sağlanması değil, iş dünyasına dönüş noktasında yüzlerce engelle karşılaşan kadınlara yönelik ön yargıların da ortadan kaldırılması. Dünyaya bebek getiren ve doğal olarak ona zaman ayırmak isteyen bir kadın, aradan ne kadar zaman geçmiş olursa olsun iş yaşamında kendine yer bulmalı ve kaybettiği zamanı telafi edecek desteği görmeli” dedi. 

“Annelik cezalandırılamaz”

Datassist Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Nazmiye Uça da, doğum yapmış ve bakım sorumluluğuyla bir süre işten uzak kalmış kadınların işe dönme sürecinde yaşadıkları zorluklara değindi. Uça, “Annelik, dünyanın birçok ülkesinde genç iş gücü oranlarındaki düşüş nedeniyle teşvik ediliyor. Çalışan nüfusun azalıyor olması global ekonomik denge için bir tehdit. Durum böyleyken, anne olmak kadını iş dünyasından koparıyor ve çoğu zaman dönüş sürecinde zorluklar yaşanmasına neden oluyor. İstihdam hizmeti verdiğimiz kurumların yetişmiş iş gücü beklentisi ve doğum sebebiyle iş yaşamından ayrılan iş gücünü dinamik bir şekilde istihdam etmekle ilgili ikilemlerine yıllardır tanıklık ediyoruz. Anne olmak ve çocuğun bakımını anaokulu sürecine kadar üstlenmek istemek, bir kadının en doğal hakkı ve seçimidir, cezalandırılamaz. ‘Yeniden Başlasın’, projesinin yargıların değişmesine ve kadının güçlendirilmesine destek olacağına inanıyor,  projemizin kalıp yargıları kıracak bir yanı olmasından da büyük bir heyecan duyuyoruz” dedi.

PWN İstanbul ve Datassist işbirliğinde hayata geçen “Yeniden Başlasın” için tüm detaylar ve özgeçmiş bırakma linki: https://datassist.com.tr/yeniden-baslasin-ilan/

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.