Çocuk ve yaşlıların bakımlarını da üstlenen kadınlar, tüm dünyada oldugu gibi afetlerin en çok etkilediği grubu temsil ediyor.

Hepimizi derinden yaralayan Kahramanmaraş merkezli depremler, dünyanın her yerindeki doğal afetlerde olduğu gibi öncelikli olarak kadınları etkiliyor. Deprem bölgesindeki geçici yerleşim alanlarında yaşayan kadınlar için hijyenik koşulların oluşturulması kritik önem taşıyor.  Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye'nin 17 Şubat 2023 tarihli durum raporuna göre:

  • 11 şehirde etkilenen kişi sayısı (1,7 milyon mülteci dahil): 15.8 milyon
  • Hamile kadın sayısı (tahmini): 226,000
  • Üreme çağındaki kadın sayısı (tahmini): 4.1 milyon
  • Önümüzdeki ay gerçekleşmesi beklenen doğum sayısı (normal şartlarda, tahmini): 25,000.

Hijyen ve öz bakım malzemesi önemli

Temel ihtiyaçlara erişim, özellikle adet hijyen ürünleri, temiz iç çamaşırı başta olmak üzere tüm temizlik ürünleri, depremden etkilenen bölgede ciddi bir sorun. Hem depremden etkilenenler hem de bölgede çalışan gönüllülerin temiz su, duş, tuvalet ve el yıkama noktalarına erişimi oldukça sınırlı. Bu sebepler, bulaşıcı hastalıkların yayılması riskini artırıyor. UNFPA, ortakları aracılığıyla deprem nedeniyle her şeyini kaybeden kadınlara, kız çocuklarına, gençlere ve kilit gruplara hijyen ve anne-bebek kitleri dağıtmaya devam ediyor. Ayrıca başta kadın pedi ve bebek bezi üreticilerinin yardımları olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından bölgeye malzeme gelmeye devam ediyor. Fakat depremzede sayısının fazla olması ve bu tür ihtiyaç malzemelerinin belirli periyotlarla kullanımda olması nedeniyle bu yardımların sürekliliği büyük önem taşıyor.

Türk Kızılayı’ndan depremzede kadınlara özel WhatsApp hattı 

Yeni doğum yapmış, hamile veya özel ihtiyaçları olan kadınları dinlemek, onların ihtiyaçlarını karşılamak için depremden etkilenen bölgede çalışmalarını devam ettiren Kızılay Kadın gönüllüleri, kendileriyle bire bir görüşmek isteyen depremzede kadınlar için bir WhatsAapp hattı kurdu. Kızılay Kadın WhatsApp Hattı'na, ‘+90 552 150 18 68’ veya 168 Çağrı Merkezi aracılığıyla ulaşılabiliyor. WhatsApp hattı üzerinden, Kızılay Kadın gönüllüleri ile Genç Kızılay kadın gönüllülerince, hijyenik ped, iç çamaşırı, kıyafet ve hijyen malzemeleri gibi taleplerin karşılanması sağlanıyor. Ayrıca hamile depremzedeler, gönüllüler tarafından bilgilendiriliyor ve talepleri gönüllü kadın doğum uzmanlarına iletiliyor. Depremin ilk günlerinde hastanelerin kadın doğum bölümüne gelen kadınların da ilk anda ihtiyacı olan kıyafet ve diğer ihtiyaçlarına cevap veriliyor.

Fısıldanan ihtiyaçlar

Deprem bölgesindeki kadın gönüllülerin sayısının artması, bölgedeki kadınların ihtiyaçlarını karşılamak açısından çok önemli. Kültürel alışkanlıklar, kadınların ihtiyaçlarını yüksek sesle dile getirememesi sonucunu doğurabiliyor. Bölgedeki gönüllü kadınların varlığı bu yüzden de kritik derecede önem taşıyor. Kadın gönüllüler, yardım dağıtımlarında özellikle afetlerde dezavantajlı gruplar arasında yer alan kadınlara ulaşarak, ihtiyaçlarını söylemekte zorlananların taleplerini bire bir takip ediyor, karşılamaya çalışıyor.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.