UN Women'ın sivil toplum ortağı KAMER, depremin ilk gününden beri bölgedeki kadınların, kız çocukları ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor.

6 Şubat’ta meydana gelen ve Türkiye’nin 11 ilini etkileyen depremlerin ardından kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, gönüllüler, evlerini ve sevdiklerini kaybeden yüzbinlerce insana destek olmak için bölgede seferber oldu. 2005 yılında Diyarbakır’da kurulan kadın örgütü KAMER Vakfı da bunlardan biri. Güneydoğu Bölgesindeki 21 şubesi ve geniş ağı sayesinde hemen harekete geçen Vakıf, depremin olduğu ilk günden bu yana binlerce kişiye ulaştı. 

“Kamu kurumlarını bilgilendiriyoruz”

KAMER Başkanı Nebahat Akkoç, kadınlar ve kız çocuklarına yönelik hijyenik ped, iç çamaşırı, çocuk bezi ve diğer temel ihtiyaç maddelerinden oluşan yardım paketlerini her gün dağıttıklarını söyledi. Akkoç yaptıkları çalışmalardan şöyle bahsetti: “Toplumsal normlar nedeniyle bölgedeki kadınlar ped, iç çamaşırı gibi hijyen ürünlerini istemekten çekiniyor. Pek çok kadın ve kız çocuğu, bir kadın örgütü olduğumuz için bu tür malzemeler için bizi arıyor. Çünkü ihtiyaçlarını bizimle daha rahat konuşabileceklerini düşünüyorlar. Kadınların bize gelen ihtiyaç ve talepleri konusunda kamu kurumlarını da bilgilendiriyoruz. Kadın örgütü olarak sahadayız ve tüm kadın ve kız çocuklarının haklarını savunuyoruz.”

“Daha fazla desteğe ihtiyaç var”

Avrupa Birliği ve UN Women’ın desteğiyle ‘Biz de Varız’ projesini uygulayan KAMER Vakfı, proje kapsamında yaklaşık 14 aydır, bölgedeki kadınlara psikolojik destek sağlıyor. Yaşananlardan sonra KAMER, depremden etkilenen kadın ve kız çocuklarına destek olmak üzere projenin kapsamını genişletti. Bölgede acil psikolojik desteğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Akkoç şöyle devam etti: “Kadınlar ve kız çocukları sevdiklerini ve evlerini kaybetti. Hayatları dramatik bir şekilde ve aniden değişti. Desteğimizin kadınların travmalarından kurtulmalarına yardımcı olmasını umuyoruz. Ancak çok daha fazla desteğe ihtiyaç var.”

İyileşme süreci uzun vadeli olabiliyor

KAMER Vakfı, ‘Biz de Varız’ projesiyle, çok dilli ve online psikolojik danışmanlık ağıyla, eğitim haklarından ya da eşit fırsatlardan mahrum bırakılmış, düşük gelir düzeyine sahip, dil engeli yüzünden iletişim sorunları yaşayan kadınlara destek oluyor. Psikolog, psikoterapist ve süpervizör Sevil Bremer, “Doğal afetler bireyin fiziksel, sosyal, duygusal ve ruhsal açıdan iyi hissetmesini olumsuz etkileyebilir. Yaşadıkları ile baş etmekte zorlanan kadınlar için psikolojik destek çok önemli. Bu dönemlerde iyileşme süreci uzun vadeli olabiliyor” dedi. Kadınlara destek verecek olan psikologlara süpervizörlük yapan Bremer, “KAMER çatısı altında 10 psikologdan oluşan grubumuzla depremden etkilenen kadınlara psikolojik yardım için hazırlık toplantısı yaptık ve ihtiyaçları belirledik. Psikolojik ilk yardıma ihtiyaç duyan kadınlar ile psikolojik destek çalışmalarına başladık” dedi.

“Kadınların farklı ihtiyaçlarını düşünmek önemli”

Sevil Bremer sözlerini şöyle tamamladı: “Kadınlar hali hazırda yaşadıkları sorunlar ve mevcut eşitsizlikler dolayısıyla deprem gibi afetlerden daha farklı etkileniyor.  Kadınların farklı ihtiyaçlarını düşünmek, etkili bir müdahale ve iyileşme için hayati önem taşıyor.” ‘Biz de Varız’ projesi, Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle UN Women tarafından uygulanan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan’ projesi kapsamında KAMER Vakfı tarafından yürütülüyor. Depremden etkilenen kadınlara, kız çocuklarına ve ailelerine destek olmak için linkteki Bağış Yap’a tıklamak mümkün. 

https://donate.unwomen.org/en

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.