Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP27) 18 Kasım’da sona erdi. Peki COP27’nin kadın temsili konusunda karnesi ne oldu?
Birleşmiş Milletler (BM) ve bağlı kurumların yaptıkları başta olmak üzere birçok araştırma, küresel ısınmanın kadınları erkeklerden çok daha ciddi şekilde etkilediğini, buna rağmen kadınların iklim değişikliklerine uyum faaliyetlerinin dışında bırakıldığını gösteriyor. Bu yıl 27’ncisi Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27'nci Taraflar Konferansı, kısa adıyla COP27, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun da gündemde olduğu bir buluşma idi. Konferans öncesinde Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin önceliklendirdiği konular, ara oturumlarda ele alındı. Fakat konferans, kadın temsiliyeti açısından olumsuz bir örnek teşkil etti: COP27’deki 110 ülke liderinden sadece 7si kadındı.
İlerleme var ama çok yetersiz
She Changes Climate inisiyatifinin sitesinde yer alan bilgilere göre; 1995'teki ilk COP'tan bu yana sadece dört kadın COP Başkanı olarak atandı. COP26'da komitelerin yalnızca yüzde 34'ü ve bu lider delegasyonların yüzde 39'u kadındı. 2021 G7 Zirvesi'nde karar vericiler arasında sadece bir kadın vardı. She Changes Climate, COP27’deki 110 ülke liderinden sadece 7’sinin kadın olmasını ‘Bu fotoğraftaki eksik ne?’ başlığıyla tartışmaya açarken, birçok haber ajansının, kullandığı sırada fotoğrafı merkezine odaklanıp kırptığını ve karede genellikle kadınların yer alamadığına dikkat çekti.
Eşit temsil neden önemli?
Kadınların küresel nüfusun yüzde 49.6'sını oluşturması ve en azından eşit olarak temsil edilmesi gerektiği gerçeği bir yana, kadınlar iklim değişikliğinin etkilerinden dramatik ve orantısız bir şekilde etkileniyor. BM, iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilen insanların yüzde 80'inin kadın olduğunu ve yerinden edilmenin onları ayrımcılığa, sömürüye ve şiddete karşı savunmasız bıraktığını tahmin ediyor. Gıda üretimi işçileri ve yoksulluk içinde yaşayanların yanı sıra muhtemelen iklim değişikliğinden en ciddi şekilde yine kadınlar etkilenecek.
COP27 küresel görünümün aynası
Energy Monitor platformunda yer alan başka bir makale de, iklim değişikliğine uyum ve temiz enerjiye geçişte kadınların vazgeçilmez olduğunu ve buna rağmen COP27'de temsil edilmediklerine dikkat çekti. Makalenin yazarı Philippa Nuttall, COP27’nin toplumun bir yansıması olduğunu ve karar verme kademelerindeki kadın sayısının yetersiz miktarda olduğunu vurguladı. Nuttall, “Çeşitlilik, doğru kararlar alabilmenin ön koşuludur. Oysa geçen hafta COP27'de ilk gün dünyaya yayınlanan devlet ve hükümet başkanlarının aile fotoğraflarında 110 erkeğe karşın yedi kadın vardı. Eşit temsil olmadan, adil ve kapsayıcı bir temiz enerji geçişi gerçekleşmeyecek, bilime uygun emisyon azaltımları elde etmek çok daha zor olacaktır” ifadelerini kullandı.