Şirketlerin ve kamunun hizmet alımı yaparken toplumsal cinsiyeti gözetmesi kadınların eşit katılımını destekliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi öncülüğünde düzenlenen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi, girişimci kadınları ve uluslararası kuruluşları İstanbul’da bir araya getirdi. 21 Ekim’de İstanbul Maslak’ta düzenlenen zirvede, kadın tedarikçilerin tedarik ağlarında daha fazla yer alması sağlanarak kadınların ekonomik olarak güçlenmesi destekleniyor. Zirve kapsamında gerçekleşen oturumlar ile girişimci kadınların tedarik zincirlerine dahil olmada yaşadığı zorluklar ve çözüm önerileri tartışıldı. Zirveye katılan firmalar, girişimci kadınları destekleme kapsamında yürüttükleri projeleri sundu. Girişimci kadınların tedarik zincirlerine girebilmesi için atılacak adımlar belirlendi. Zirve ile Türkiye’de toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma uygulamalarının özel sektör ve kamu nezdinde artırılması hedefleniyor. Zirve, katılımcıların birbirlerini tanımalarının önünü açıyor, çözüm önerileri getirmeleri için uygun bir ortam sunuyor.

Kamu ve özel sektörün çabaları hızlanmalı

Zirve, BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, Global Compact Network Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Dilek Cesur ve İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson’un katılımıyla gerçekleşti. Asya Varbanova, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ülke Direktörü açılış konuşmasında şöyle konuştu: “İlkini gerçekleştirdiğimiz Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi aracılığıyla, küresel olarak dikkat çeken bir konuya odaklanıyoruz. Girişimci kadınların, özel sektör ve kamunun toplumsal cinsiyete duyarlı işletmelere yönelik ortak çabaların hızlandırılması için alan sağlıyoruz.”

Daha sürdürülebilir bir model sunuyor

Toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma, şirketlerin ve kamunun hizmet alımı yaparken toplumsal cinsiyeti gözeterek kadınların eşit katılımını sağlıyor. Bu sayede, yapılan hizmet alımları kadınların ekonomik güçlenmesine destek olunuyor. Bu satın alma ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında da rol oynuyor.  Sadece kamu alımlarının bile küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 12'sini oluşturduğu düşünüldüğünde, satın alma kararlarının ekonomik etkisinin büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir. Türkiye'nin GSYİH'sının yaklaşık 6 katı olan bu rakam, dünyadaki tedarik zincirlerinden kadın girişimcilerin pay alabilmesinin önemini ortaya koyuyor. Günümüzde dünya çapında şirketlerin üçte biri kadınların olmasına  rağmen büyük şirket satın alma bütçelerinin sadece yüzde 1’i girişimci kadınlara ulaşıyor. Girişimci kadınların toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma ile desteklenmesi ise kalkınmayı ve eşitliği güçlendirirken, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir ekonomi modeli sunuyor.  

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.