Reklamlardaki zararlı toplumsal cinsiyet kalıp yargılarını dönüştürmeyi amaçlayan Unstereotype Alliance Türkiye platformu kuruldu. Türkiye, Brezilya’nın ardından Unstereotype Alliance’ın yerelleştirildiği ilk ülke oldu.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) tüm ilgili tarafları bir araya getirmesiyle oluşturulan Küresel Unstereotype Alliance platformunun Türkiye bölümü İstanbul’da, 13 Aralık’ta gerçekleştirilen bir lansmanla tanıtıldı. Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu  (RTCEK) öncülüğünde, UN Women koordinasyonuyla yürütülecek iş birliği platformunun açılış toplantısına Reklamverenler Derneği (RVD) Başkanı Ahmet Pura ve UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir ev sahipliği yaptı.

Ana karakterlerin yüzde 49’u kadın

Unstereotype Alliance platformu, reklam veren, marka ve reklamcıların ortak çalışmasıyla reklam ve medya içeriğini eşitlikten yana değiştirerek dünyaya örnek olmayı hedefliyor. RTCEK ve Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura toplantıda yaptığı konuşmada 2019 rakamlarını anımsatarak, reklamlardaki ana karakterlerin yüzde 51’inin erkek, yüzde 49’unun kadın tarafından canlandırıldığını, dış seslerin ise yüzde 75’inin erkek olduğunu belirtti. Son 10 yılda bu oranların iyileşme gösterdiğine dikkat çeken Pura, kadına verilen hakların kullanımını sağlayabilecek bir ortam oluşturulması gerektiğini, bunun da ancak birlik ve beraberlikle, kol kola verilerek mümkün kılınabileceğini söyledi. Pura, cinsiyet eşitsizliğini yenebilmek için en güçlü kaynağın reklam olduğunu belirterek; “Reklamlarda salt kadınlara atfedilen temizlik yapma, çocuk bakma gibi algılardan hızlıca uzaklaşmak gerekli. Kadın artık ev dışındaki ortamlarda da resmedilmeli” diye konuştu.

Türkiye umut vadediyor

Beş yıldır Türkiye’de ikamet eden UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir ise sosyal alanda değişim yaratma noktasında çok büyük umut vadeden Türkiye’nin tam da bu nedenle kadınların güçlendirilmesiyle ilgili ilkelere imza atan ülkeler sıralamasında en üstlerde yer aldığını belirtti. Brezilya’nın ardından Unstereotype Alliance’ın yerelleştirildiği ilk ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan El-Yassir; “Evi geçindiren erkektir” diyenlerin oranının katılımcıların yüzde 42’si olduğu ve aksini düşünenlerin yüzde 3’te kaldığı Kantar araştırmasını örnek gösterdi. El-Yassir, “Bunu; hemen şimdi değiştirmeliyiz” dedi. Eşitsizliğin, adaletsizliğin, kendini güvende hissetmemenin artık olmayacağı bir dünyanın hayalini kurduklarını dile getiren El Yassir, bunun için 2030’a kadar gerçekleştirecekleri çok vaatleri olduğunu belirterek birlik olma çağrısında bulundu.  

Türkiye’deki çalışma yapısına liderlik edecek firmalar şöyle: Avon, Coca-Cola Colgate-Palmolive, Eczacıbaşı Holding, Eti Gıda, Johnson&Johnson, Kantar Media, Koç Holding, P&G, Publicis Groupé, Unilever, Vodafone, WPP.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.