BM Global Compact Liderler Zirvesi’nde kültürel farklılıklar, yerel ihtiyaçların farkında olma ve saygı göstermenin önemine vurgu yapıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) Global Compact Liderler Zirvesi’nde gerçekleşen ‘Sorumlu İş: İşyerinde Çeşitlilik ve Kapsayıcılık’ oturumunda konuşan WPP Türkiye Ülke Başkanı ve GroupM EMEA CEO’su Demet İkiler, Dünya Ekonomik Forumu’nun cinsiyet eşitsizliği raporuna dikkat çekti. Küresel cinsiyet eşitsizliğinin bugünkü koşullarda ancak 99.5 yılda giderilebileceğini, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bunun 140 yıla tekabül ettiğini belirten İkiler, milenyum kuşağının farkındalığının daha yüksek olduğunu ifade etti. Engelliler ve LGBTİ+ alanında Türkiye’de büyük sıkıntılar olduğunu dile getiren İkiler, kendisinin de bir üyesi olduğu Global Compact Türkiye olarak pratik uygulamaların yer aldığı bir rehber hazırladıklarını söyledi. İkiler, bu rehberin sonunda, şirketlerin kendilerini değerlendirebileceği bir liste olduğunu sözlerine ekledi.
Teknoloji ihtiyacımız olan yöntemleri sunuyor
Meksika’dan Softtek CEO’su Blanca Treviño, yer ve ülkeden bağımsız olarak çeşitlilik ve katılım için eşit yaklaşım ve herkes için fırsat şiarının tüm şirket faaliyet alanlarına yayılması gerektiğini söyledi. Treviño, “Cinsiyet eşitliğini yalnızca şirketin içindekileri değil, şirketin çalıştığı tedarikçileri, potansiyel müşterimizi veya gelecekteki işverenimizi ölçerek sağlayabiliriz. En önemli mücadelenin ise yetenekleri çekmek olduğunu düşünüyorum çünkü yeteneğin cinsiyeti, milliyeti olmaz. Yetenek için yalnızca insan vardır” diye konuştu. Sri Lanka’dan Americas Business – Virtusa Kıdemli Başkan Yardımcısı Sharmila Sherikar ise, “Güneydoğu Asya’da kadının rolü çok tartışmalı çünkü kültürlerimiz hiyerarşik ve ataerkil. Hindistan ve Sri Lanka’da kadın başbakanların çıkması kadınlar için zorlukları azalttı ancak hâlâ bilinçsiz bir cinsiyet yanlılığı mevcut; kurumsal dünyada daha net görülebiliyor ama normal hayatta da devam ediyor. Şirketlerin yönetim kanadının bu konuda açık bir strateji geliştirmesi bu sebeple çok önemli. Teknoloji bize ihtiyacımız olan yöntemleri sunuyor” diye konuştu.
Diyalog katılım ve çeşitlilik konusunda en önemli strateji
Birleşik Krallık’tan Wood Kültür ve Katılım Yöneticisi Lisa Ferrol da, kültürel mücadelelerin devam ettiğini ancak bunları konuşmanın ilericilerle muhafazakârlar arasında bir çatışma yaratmak için olmadığının artık içselleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ferrol, “Diyalog katılım ve çeşitlilik konusunda en önemli strateji. İnsanların temel inanç sistemlerini sarsmadan farkındalık oluşturabilir onlara eğitim verebiliriz. Tartışmak kötü bir şey değil, her tartışmadan bir şeyler öğreniliyor. Birbirimizden öğrenebiliriz. Farklı kimliklerde insanların konuşması için alan açmaya çalıştık ve birbirimize kişisel deneyimlerimizi anlattık. Bunu işin birçok farklı seviyesinden insanlarla gerçekleştirdik. Bu, şirketimiz için çok öğretici bir süreç oldu çünkü bir yıl önce şirket içinde ırk konusunda konuşmaktan çekiniyorduk” dedi. Tüm konuşmacılar, özellikle izleme ve takip mekanizmalarının, uygulanan stratejilerin başarısında ve farkındalık oluşturulmasında çok önemli bir unsur olduğu konusunda aynı fikirde olduklarının altını çizdiler.