BM Global Compact Liderler Zirvesi’nde kültürel farklılıklar, yerel ihtiyaçların farkında olma ve saygı göstermenin önemine vurgu yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Global Compact Liderler Zirvesi’nde gerçekleşen ‘Sorumlu İş: İşyerinde Çeşitlilik ve Kapsayıcılık’ oturumunda konuşan WPP Türkiye Ülke Başkanı ve GroupM EMEA CEO’su Demet İkiler, Dünya Ekonomik Forumu’nun cinsiyet eşitsizliği raporuna dikkat çekti. Küresel cinsiyet eşitsizliğinin bugünkü koşullarda ancak 99.5 yılda giderilebileceğini, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bunun 140 yıla tekabül ettiğini belirten İkiler, milenyum kuşağının farkındalığının daha yüksek olduğunu ifade etti. Engelliler ve LGBTİ+ alanında Türkiye’de büyük sıkıntılar olduğunu dile getiren İkiler, kendisinin de bir üyesi olduğu Global Compact Türkiye olarak pratik uygulamaların yer aldığı bir rehber hazırladıklarını söyledi. İkiler, bu rehberin sonunda, şirketlerin kendilerini değerlendirebileceği bir liste olduğunu sözlerine ekledi.

Teknoloji ihtiyacımız olan yöntemleri sunuyor

Meksika’dan Softtek CEO’su Blanca Treviño, yer ve ülkeden bağımsız olarak çeşitlilik ve katılım için eşit yaklaşım ve herkes için fırsat şiarının tüm şirket faaliyet alanlarına yayılması gerektiğini söyledi. Treviño, “Cinsiyet eşitliğini yalnızca şirketin içindekileri değil, şirketin çalıştığı tedarikçileri, potansiyel müşterimizi veya gelecekteki işverenimizi ölçerek sağlayabiliriz. En önemli mücadelenin ise yetenekleri çekmek olduğunu düşünüyorum çünkü yeteneğin cinsiyeti, milliyeti olmaz. Yetenek için yalnızca insan vardır” diye konuştu. Sri Lanka’dan Americas Business – Virtusa Kıdemli Başkan Yardımcısı Sharmila Sherikar ise, “Güneydoğu Asya’da kadının rolü çok tartışmalı çünkü kültürlerimiz hiyerarşik ve ataerkil. Hindistan ve Sri Lanka’da kadın başbakanların çıkması kadınlar için zorlukları azalttı ancak hâlâ bilinçsiz bir cinsiyet yanlılığı mevcut; kurumsal dünyada daha net görülebiliyor ama normal hayatta da devam ediyor. Şirketlerin yönetim kanadının bu konuda açık bir strateji geliştirmesi bu sebeple çok önemli. Teknoloji bize ihtiyacımız olan yöntemleri sunuyor” diye konuştu.

Diyalog katılım ve çeşitlilik konusunda en önemli strateji

Birleşik Krallık’tan Wood Kültür ve Katılım Yöneticisi Lisa Ferrol da, kültürel mücadelelerin devam ettiğini ancak bunları konuşmanın ilericilerle muhafazakârlar arasında bir çatışma yaratmak için olmadığının artık içselleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ferrol, “Diyalog katılım ve çeşitlilik konusunda en önemli strateji. İnsanların temel inanç sistemlerini sarsmadan farkındalık oluşturabilir onlara eğitim verebiliriz. Tartışmak kötü bir şey değil, her tartışmadan bir şeyler öğreniliyor. Birbirimizden öğrenebiliriz. Farklı kimliklerde insanların konuşması için alan açmaya çalıştık ve birbirimize kişisel deneyimlerimizi anlattık. Bunu işin birçok farklı seviyesinden insanlarla gerçekleştirdik. Bu, şirketimiz için çok öğretici bir süreç oldu çünkü bir yıl önce şirket içinde ırk konusunda konuşmaktan çekiniyorduk” dedi. Tüm konuşmacılar, özellikle izleme ve takip mekanizmalarının, uygulanan stratejilerin başarısında ve farkındalık oluşturulmasında çok önemli bir unsur olduğu konusunda aynı fikirde olduklarının altını çizdiler.

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.