Birleşmiş Milletler’in ‘Evinizden cinsiyet eşitliğini desteklemenin 9 yolu’ başlıklı bilgi notu, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda evde yapılabilecekler konusunda yol gösterici bir rehber niteliğinde.

Dünyanın her yerinde milyonlarca insan evde kalarak koronavirüs salgınının yayılmasını engellemeyi amaçlıyor. Bu arada toplumsal cinsiyet eşitliği de birçok boyutu ile tartışılıyor; çalışan kadının, cinsiyetçi kalıplar yüzünden ev işlerini de üstlenmek zorunda kalmasından ev içi şiddete kadar birçok boyutuyla… Birleşmiş Milletler, ‘Evinizden cinsiyet eşitliğini desteklemenin 9 yolu’ başlıklı bir bilgi notuyla, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik önerileri paylaştı.

1.Sorumlulukları paylaşın: Dünyanın her yerinde kadınlar, yemek pişirmekten su taşımaya, çocuk ve yaşlı bakımından ev temizliğine kadar her konuda erkeklerden 3 kat daha fazla çalışıyor. Koronavirüsle mücadele döneminde bu sorumluluklar daha da arttı. Toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için, uzaktan eğitim gören çocukların desteklenmesi, ev ve bakım işlerinin sorumluluğunun paylaşılması büyük önem taşıyor. Birleşmiş Milletler’in notu; bu sorumlulukların çocuklarla da paylaşılmasını öneriyor. 

2.Koronavirüs gerçeklerini öğrenin: Salgın ile ilgili güvenilir ve gerçek bilgilere sahip olmak, yanlış bilginin yayılımını durdurmak açısından büyük önem taşıyor. Cinsiyet eşitsizliği probleminin koronavirüs sürecinde neden çok önemli olduğu konusunda bilgi sahibi olun. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin sosyal medya hesaplarını takip ederek, aile içinde farkındalığın artırılmasına destek olunabilir.

3.Kadınların hikâyelerini okuyun, izleyin, dinleyin ve paylaşın: Toplumsal cinsiyet eşitliği sorununun çözümünün bir parçası olmak için, dünya kadınlarının yazdığı kitapları, podcastleri, oynadıkları ve yaptıkları sinema filmlerini, müzikleri ve kadınlarla ilgili belgeselleri izleyebilir, okuyabilir, dinleyebilir ve paylaşılmasına destek olabilirsiniz.

4.Ailenizle cinsiyet eşitliği hakkında konuşun: Şu anda dünyanın dört bir yanındaki aileler çocukları için evde okul ortamı oluşturmuş durumda. Onlarla toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sohbet edin. Müfredatınıza eşitliği ekleyin. Aile sohbetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsiyetçi kalıplar konusunu da ele alın.

5.Mücadelenin içinde online olarak çalışmalarınızı sürdürün: Küresel olarak kadınlar, koronavirüsün en çok etki ettiği sosyal grubu oluşturuyor. Sağlık sektörü ve sosyal sektörlerdeki işçilerin yüzde 70'ini kadınlar oluşturuyor ve mücadelenin ön saflarında yer alıyorlar. Dünyanın pek çok yerinde milyonlarca kadın düşük ücretli işlerde çalışıyor ve salgın dönemi ve sonrasında işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya. Cinsel sömürü ve aile içi şiddet istatistikleri de giderek artıyor. #GenerationEquality hashtagi ile sosyal medyada eşit bir gelecekle ilgili düşüncelerinizi dile getirebilir, paylaşımları izleyebilir ve yayılmasına destek olabilirsiniz.

6.Destek olun: Tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama, kadınlara ve çocuklara yönelik olumsuz koşulları iyileştirme yönünde çalışmalar yapan Birleşmiş Milletler’i desteklemek için donate.unwomen.org adresine tıklayabilirsiniz

7. Kendinizi eğitin: Sosyal mesafe ve evde karantina, öğrenme için daha fazla zaman anlamına gelebilir. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki birçok eğitime ücretsiz olarak katılmak için bu adresi tıklayabilirsiniz. Kapılarını online olarak ziyaretçilere açan onlarca büyük müzeye ise bu adresten ulaşabilirsiniz.

8. Yardım et, hayat kurtar: İnsanlar birbirlerinden uzak olsalar da ortak çalışmalar yapmaları mümkün. Birleşmiş Milletler’in önerisi; şu anda ne yaşıyorsanız, benzer deneyimlerden geçen ve bu yeni normale uyum sağlamaya çalışan başka birinin olduğunu bilmeniz ve başkalarına yardım etmeye çalışmanız yönünde. Başkalarına yardım etmek sizi güçlü hissettirebilir.

9. Zihinsel sağlığınıza dikkat edin: Koronavirüs salgını çoğumuzu sevdiklerimizden uzak tuttuğundan, endişeli, yalıtılmış ya da iş veya aile sorumluluklarıyla boğulmuş hissetmek tamamen normal. Yüksek stresli zamanlarda ruh sağlığına öncelik vermek önemli. Sürekli haberleri izlemek yerine kendinize molalar verin. Arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişime geçerek veya dinlenerek kendinize mutluluk anları yaratın.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.