HeForShe Türkiye ve GQ Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine ilham verici konuşma ve tartışmalarla dolu bir podcast serisine başladı.

Birleşmiş Milletler’in cinsiyet eşitliği hareketi HeForShe Türkiye ve GQ Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine ilham verici konuşma ve tartışmalarla dolu bir podcast serisine başladı. HeForShe Türkiye tarafından hayata geçirilen podcast, Türkiye’den tanınmış ve etki sahibi erkek ünlüleri, kanaat önderlerini ve uzmanları ağırlıyor. Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi’nin (UN Women) küresel medya işbirliği olan Media Compact ile GQ Türkiye arasındaki ortaklık kapsamında başlatılan podcast serisi (dijital medya ürünlerinin internet üzerinden bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanması) toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmayı, kalıp yargıları yıkmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşılmasında erkek ve erkek çocuklarının rolünü ele almayı amaçlıyorŞu ana kadar üç bölüm yayınlanan podcast serisi 2021’de de konuşulmayan konuları gündeme getirmeye devam edecek.

Konuşulmayanlar konuşulacak

HeForShe Türkiye tarafından hayata geçirilen podcast, Türkiye’den tanınmış ve etki sahibi erkek ünlüleri, kanaat önderlerini ve uzmanları ağırlıyor. Bölümler GQ Türkiye Editörü Barkın Özdemir ile BM Kadın Birimi Türkiye’nin ortak ev sahipliğinde hazırlanıyor ve sorumluluk alan babalar, toplumsal cinsiyet eşitliği, spor, kalıp yargılar gibi çeşitli konular ana akım medyanın gündemine taşınıyor. Farklı alanlardan aktörler, sporcular, sanatçılar ve kanaat önderleri, konuşulmayan konuları tartışıyor ve kendi toplumsal cinsiyet eşitliği yolculuklarını paylaşıyorlar.       

“Babalık gerçekten bir görev” - Salih Bademci, Aktör

Bu bölümde ünlü oyuncu Salih Bademci, GQ’dan Barkın Özdemir ve geçtiğimiz günlerde baba olan BM Kadın Birimi ekibinden Tayfun Yılmaz ile beraber babalık ve erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasındaki rolü tartışılıyor. Bademci, ebeveynlik sürecinde karşısına çıkan kalıp yargılara ilişkin zorlu soruları yanıtlıyor, bir baba olarak kendi deneyimini paylaşıyor ve yeni baba olanlara tavsiyelerde bulunuyor. BM Kadın Birimi ekibinden programın eş sunucusu olan Tayfun Yılmaz, “Toplum bize daha biz doğmadan roller atıyor. Şayet erkekseniz, babaysanız çocuklarınıza karşı mesafeli ve soğuk olmalısınız. Kadınsanız, anneyseniz çocuklarınız için her şeyinizi feda etmelisiniz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için öncelikle bu eşitsizliklerin farkında olmalıyız ve sadece kadınlar değil, hepimiz, özellikle de erkekler ve erkek çocukları olarak bu sürece dahil olmalıyız” diyor.            

 “Spor branşlarını cinsiyete göre ayırmak doğru değil” – Melih Mahmutoğlu, Fenerbahçe basketbol takım kaptanı

Bu bölümde Fenerbahçe Spor Kulübü’nün basketbol takım kaptanı Melih Mahmutoğlu, sunucular GQ Türkiye’den Barkın Özdemir ve BM Kadın Birimi ekibinden Sinem Aydın ile sporun değişimi hızlandırma ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama potansiyelinden bahsediliyor. HeForShe Proje Koordinatörü Sinem Aydın, “Hayatın her alanında olduğu gibi sporda da toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve ayrımcılık var. Erkek çocukları, futbola ilgi göstermezse aileleri ve arkadaşları tarafından dışlanıyor. Öte yandan, kız çocukları ve kadınlar da futbolla ilgilenirse toplum tarafından yargılanıyor. Bu toplumsal cinsiyet kalıp yargılarını kırmak için spor kulüpleri, spor medyası, sporcular yani herkes bir şeyler yapabilir” diyor. Sporun hayatları değiştirme gücünün farkında olan BM Kadın Birimi, kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi, toplumsal cinsiyet engellerinin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması amacıyla spor kuruluşları ile işbirliği yapıyor.     

‘Kız başına’ söylemi bile korkutuyor – Aras Kocaoğlan, Turkish Dictionary

Üçüncü bölümün konuğu olan ünlü Instagram hesabı Turkish Dictionary’nin kurucu ortağı Aras Kocaoğlan, GQ’dan Barkın Özdemir ve BM Kadın Birimi ekibinden Sinem Aydın ile beraber kalıp yargılara meydan okunmasında ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir toplumun yaratılmasında dilin öneminden bahsediyor. Türkçe cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir dil olmasına rağmen, toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargıları pekiştiren pek çok deyim, ifade ve söz içeriyor. Kocaoğlan, “Bu cinsiyetçi deyim ve atasözlerinin yaygın kullanımı toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin normalleşmesine neden oluyor ve dünyaya bakış açımızı etkiliyor. Kullandığımız dili değiştirerek bu cinsiyetçi kalıp yargıları ve eşitsizlikleri ortadan kaldırabiliriz” diyor.       

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.