Kurumların; kadın dostu uygulamalarda başarıdan söz edebilmeleri için, erkekler için tasarlanmış olan işyerlerinde köklü değişiklikler yapması gerekiyor.

İş yaşamında kadın-erkek eşitsizliğinin en önemli göstergelerinden biri, erkekler için tasarlanmış olan bir dünyada, kadının ihtiyacı olan altyapının eksikliği olarak gösteriliyor. Kurumların toplumsal eşitlik konusunda hedeflenen çıtaya ulaşması için altyapısal değişikliklere ihtiyacı var. 

Değişim var ama istenen hızda değil

Kadınlar bugün geldikleri noktaya çok uzun bir zaman dilimi içinde ulaştı. Bundan 50-60 yıl  önce söz konusu olmayan birçok hakkı elde edebilmeleri için büyük çaba göstermeleri gerekti. Buna rağmen Dünya Bankası’nın 2018 sonuçlarına göre; dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 53.7 iken erkekler için bu oran yüzde 80’in üzerinde gerçekleşiyor. Yine Dünya Bankası’nın araştırmalarına göre; kadınların yüzde 70’ten fazlası işten ayrılma sebeplerini çocuk bakımı olarak gösteriyor. 

Ebeveynlikte de eşitsizlik var

Annelik rolünün kadınların kariyeri üzerinde yarattığı baskının azaltılması, ebeveynlik rollerinin eşit dağılımıyla mümkün. Fakat çocuklar için birincil bakıcı rolünün kadınlara ait olduğu gerçeği, kültürel yapıdan ve toplumsal gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak tüm dünyada geçerli olan bir görüş. Annelerin birincil bakıcı rolü, onları iş yaşamından uzaklaştırırken, aile kurumunda baba rolünü de ‘finans yükümlülüğü’ ile belirginleştiriyor. 2019 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde babalık izni en az 10 gün olarak belirlendi. İşi kaybetmekten korkma veya  sorumluluğu devredememe gibi birçok nedenle babaların bu izinlerin tamamını kullanamadıkları da görülüyor. Babaları ebeveynlik izninden tam olarak yararlanmaya teşvik ederek, kadınların uzun süre tek başına üstlendiği sorumlulukları azaltmak mümkün 

İş tasarımını değiştirin

Kadınları ekonomiye kazandırmanın GSMH (gayri safi milli hasıla) üzerinde büyük bir etki yaratacağı, birçok araştırmayla ortaya kondu. Cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaların soyut hedeflerden somut politikalara dönüşmesi, tüm dünyanın ihtiyacı olan finansal kaynaklara daha hızlı ulaşmayı sağlayacak. Kurumların işe alımdan yetenek yönetimine, performans değerlendirmesinden zaman yönetimine dek tüm sistemleri eşitlik ilkesine bağlı kalarak gözden geçirmeleri, her şeyin ötesinde finansal sürdürülebilirlikleri için bir zorunluluk. Her iki cinsin haklarına bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşan sistem ve politikalar oluşturulması, eşitlikçi bir altyapının geliştirilmesi ve eşitliğin kurumsal kültürün değişmez bir parçası haline gelmesiyle mümkün olabilir. 

Çeşitlilik kazandırır

Kurumlarda çeşitlilik ve kadının rolü ile ilgili çalışmaların yönetim takımlarının ve İK’nın (İnsan Kaynakları) başarı göstergelerinden biri olarak tanımlanması, atılacak en etkili adımlardan biri olacaktır. Kadın-erkek dağılımında tüm stereotiplerden ve özellikle ‘kadın/erkek işi’ tanımlarından uzaklaşma, yönetim takımında kadınlara yer verme ve tüm bu adımları şeffaf bir iletişim politikasıyla kurum içinde yayma, İK’nın öncülüğünde gerçekleşebilecek önemli adımlar.

Esnek çalışma olanağı artırılmalı

Proje yönetimi, günümüzün en değerli iş trendlerinden biri haline geldi. Her bir projeyi doğru yapılandırdığınızda, kurumunuzda esnek bir işleyişe de zemin hazırlamış oluyorsunuz. Çalışanların bir ofiste fiziksel varlık göstermesi daha iyi sonuçlar ve üretkenlik anlamına gelmez. Çalışanların projelerdeki rollerinin doğru tanımlanması ve uygun araçlara sahip olmaları, günümüzün teknolojik olanaklarının da desteğiyle, onlara bulundukları her ortamda verimli olma şansı tanıyor. Kurumun geleneksel iş yapış biçimlerine seçenek olarak, esnek zaman, evden çalışma olanağı ve iş paylaşma gibi çözümleri hayata geçirmesi, kadın dostu bir şirket olmanın önemli adımlarından olabilir. Aynı seçeneklerin erkekler için de tanımlanmış olması eşitliğin bir gereği olarak önemli. 

Kreşler desteklenmeli

Yapılan çalışmalar, kreş uygulaması olan kurumlarda çalışan performansının yüksek, devamsızlığın düşük olduğunu gösteriyor. Kreş uygulamasını destekleyen kurumlarda çalışanlar kendilerini çok daha güvende ve değerli hissediyor. Her şirketin bir kreş alanı yaratması mümkün olmayabilir ama çevredeki kreşlerle yapılacak özel anlaşmalar veya aynı lokasyondaki diğer şirketlerle oluşturulabilecek iş birlikleri gerçekleştirilebilir. Bir başka çözüm ise çalışanlara sunulacak kreş yardımı olabilir. 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.