BM Kadın Birimi'nin verilerine göre; çocuk, yaşlı, hastaya bakım ve ev işleri olarak özetlenen 'bakım emeği'ne kadınlar günde 4.7 saatini, erkekler ise 1.7 saatini harcıyor.

BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi temsilcileri Duygu Arığ ve Gülbanu Dertli, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu'nda ‘Bakım Emeği Ve Ekonomisi’ konulu sunum yaptı. BM temsilcilerinin paşlaştığı verilere göre; küresel ölçekte kadınlar günde 4.7 saatlerini ücretsiz bakım ve ev işleri için harcıyor, erkeklerde ise bu rakam günde 1.7 saat. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) zaman kullanım araştırması sonuçlarına göre ise Türkiye'de sadece çalışan kadınların ev içi bakım için harcadıkları zaman erkeklere göre 5 kat daha fazla.

Yüzde 42 iş gücüne dahil değil

Kadınların ücretsiz olarak sağladıkları bakım hizmetinin küresel gayri safi yurt içi hasılaya 11 trilyon dolar katkı sağladığını kaydeden BM temsilcileri, bazı ülkelerde bunun yüzde 60'a kadar çıktığını söyleyerek şu tespitlerde bulundu: "Kadınlar yarattıkları bakım ekonomisinin karşılığını alamıyor ve istihdama katılamadıkları için yoksulluğa mahkûm oluyor. Temel haklara erişimden ve sosyal güvenceden mahrum kalıyor. Küresel ölçekte çalışma çağındaki kadınların yüzde 42’si, ücretsiz bakım sorumlulukları yüzünden ücretli emek/iş gücüne dâhil değil. Bu rakam, erkeklerde sadece yüzde 6.” Bakım hizmeti veren kadınların büyük kısmının da kayıt dışı çalıştığını vurgulayan temsilciler, istihdama giren kadınların da ücret eşitsizlikleri yaşadığını dile getirdi.

Küresel ittifak için çağrı

BM temsilcileri, BM Ekonomik Adalet ve Haklara İlişkin Nesiller Boyu Eşitlik Eylem Koalisyonu’nun 2026 yılına kadar, bakım ekonomisi için dönüştürücü müdahaleler ön gördüğünü, hedef kapsamında BM Kadın Birimi’nin ‘bakım için küresel ittifak’ girişimi başlattığını söyleyerek şöyle devam etti: “Bu ittifaka katılan ülkeler, ittifakın öne çıkardığı ‘bakımın garantörü olarak devletin sorumluluğu, kamu yararı, bir hak olarak bakım ve bakım hizmetlerinin izlenip değerlendirilmesi’ şeklindeki dört ilkeyi benimsedikleri yönünde bir taahhütte bulunuyor. Bu ittifak, bakım ekonomisine yönelik olarak ülkeleri küresel çapta eyleme geçmeye çağırmakta. Biz, Türkiye’nin de bu ittifaka katılımı konusunda desteklerini rica etmekteyiz. Bölgemizde henüz üye ülke olmadığı için Türkiye’nin katılımı önemli olacak ve de lider rolü oynamamıza hizmet edecek.”

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.