Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bu denli yüksek olduğu iş dünyasında kadınların uzaktan çalışmasının, bazı riskleri de beraberinde getireceği düşünülüyor.

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre; çalışanların yüzde 70’inden fazlası esnek çalışma sisteminin devam etmesini istiyor. Karar vericilerin yüzde 66’sı, hibrit sistemin kalıcı olması için fiziksel çalışma alanlarını yeniden planlama hazırlığı yapıyor. Veriler, işin geleceğinde hibrit çalışmanın kalıcı olacağını ve uzaktan çalışan sayısının tüm sektörlerde artış göstereceğini kanıtlıyor. Uzaktan çalışmanın kalıcı olması, toplumsal cinsiyet eşitsizliği etkisindeki kadınlar için önemli bir riski de beraberinde getiriyor: Karar verme süreçlerinin dışında kalmak.

Gözden ırak olmak dezavantaj

Kadınların kariyerleri çocuk sahibi olmaları sonrasında doğal bir yavaşlama sürecine giriyor. Tıpkı yeni annelik döneminde olduğu gibi uzaktan çalışma sırasında da ofiste olmamak, kadınların bazı projelerde yer alma şansını kaçırması anlamına geliyor. Cranfield Üniversitesi İşletme Fakültesi profesörlerinden Sarah Jackson bu riski şu iki cümleyle anlatıyor: “Kısaca, ‘Projede yoksun, çünkü o anda orada değildin. Görev o anda ofiste bulunan kişiye gitti’ denmesi kaçınılmaz”

Orantısız etkiler artacak

2020’de okulların açık olmaması ve eğitimin uzaktan devam etmesi nedeniyle kadınlar izne ayrılma seçeneklerini daha fazla kullandı. Erkek meslektaşları uzaktan da olsa tam zamanlı olarak çalışmaya devam etti. Uzmanların tahminleri, kadınların erkeklere göre daha fazla uzaktan çalışmayı seçecekleri ve terfi fırsatlarının gerisinde kalacakları yönünde. Daha da önemlisi ücret farklılıklarının da artması kaçınılmaz görünüyor.

Yönetim takımları sorumluluk almalı

Erkek ve kadın liderlerin eşitlikçi, modern ve esnek çalışma uygulamalarına rol model olması, operasyonel yöneticiler ve ekip liderlerinin davranışlarında kritik önem taşıyor.

Haftada birkaç gün ofis dışında çalışmaları ve olumlu faydalarını yansıtmaları, esnek çalışmayı kabul edilen bir norm haline getirip ve eşitsizlik eğilimlerini engelleyebilir. Performans değerlendirme sistemlerinin eskiye oranla daha şeffaf ve veriye dayalı olması çok önemli. Dünya çapında çoğunluğunu kadınların oluşturduğu insan kaynakları departmanlarına bu konuda çok iş düşüyor.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.