Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bu denli yüksek olduğu iş dünyasında kadınların uzaktan çalışmasının, bazı riskleri de beraberinde getireceği düşünülüyor.
Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre; çalışanların yüzde 70’inden fazlası esnek çalışma sisteminin devam etmesini istiyor. Karar vericilerin yüzde 66’sı, hibrit sistemin kalıcı olması için fiziksel çalışma alanlarını yeniden planlama hazırlığı yapıyor. Veriler, işin geleceğinde hibrit çalışmanın kalıcı olacağını ve uzaktan çalışan sayısının tüm sektörlerde artış göstereceğini kanıtlıyor. Uzaktan çalışmanın kalıcı olması, toplumsal cinsiyet eşitsizliği etkisindeki kadınlar için önemli bir riski de beraberinde getiriyor: Karar verme süreçlerinin dışında kalmak.
Gözden ırak olmak dezavantaj
Kadınların kariyerleri çocuk sahibi olmaları sonrasında doğal bir yavaşlama sürecine giriyor. Tıpkı yeni annelik döneminde olduğu gibi uzaktan çalışma sırasında da ofiste olmamak, kadınların bazı projelerde yer alma şansını kaçırması anlamına geliyor. Cranfield Üniversitesi İşletme Fakültesi profesörlerinden Sarah Jackson bu riski şu iki cümleyle anlatıyor: “Kısaca, ‘Projede yoksun, çünkü o anda orada değildin. Görev o anda ofiste bulunan kişiye gitti’ denmesi kaçınılmaz”
Orantısız etkiler artacak
2020’de okulların açık olmaması ve eğitimin uzaktan devam etmesi nedeniyle kadınlar izne ayrılma seçeneklerini daha fazla kullandı. Erkek meslektaşları uzaktan da olsa tam zamanlı olarak çalışmaya devam etti. Uzmanların tahminleri, kadınların erkeklere göre daha fazla uzaktan çalışmayı seçecekleri ve terfi fırsatlarının gerisinde kalacakları yönünde. Daha da önemlisi ücret farklılıklarının da artması kaçınılmaz görünüyor.
Yönetim takımları sorumluluk almalı
Erkek ve kadın liderlerin eşitlikçi, modern ve esnek çalışma uygulamalarına rol model olması, operasyonel yöneticiler ve ekip liderlerinin davranışlarında kritik önem taşıyor.
Haftada birkaç gün ofis dışında çalışmaları ve olumlu faydalarını yansıtmaları, esnek çalışmayı kabul edilen bir norm haline getirip ve eşitsizlik eğilimlerini engelleyebilir. Performans değerlendirme sistemlerinin eskiye oranla daha şeffaf ve veriye dayalı olması çok önemli. Dünya çapında çoğunluğunu kadınların oluşturduğu insan kaynakları departmanlarına bu konuda çok iş düşüyor.