Borusan, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek adına kapsamlı bir farkındalık kampanyası başlattı.

Borusan Grubu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine dikkat çekti. Borusan, 2020 yılında ilk kez yayınladığı ve bu yıl güncellediği ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ev İçi Şiddetle Mücadele Politikası’ başta olmak üzere düzenlediği webinar serisi, atölye çalışmaları, Geleceğe İlham Buluşmaları ve ‘Ne Çok Şey Var’ kampanya filmi ile hem çalışanlarında hem de toplumda farkındalık yaratmayı amaçladı. Kadınların güçlendirilmesi, iş hayatındaki temsilinin artırılması ve her alanda eşit haklara sahip olmaları konusunda uzun yıllardır ‘Borusan Eşittir Platformu’ çatısı altında çalışmalar yürüten Borusan, gerçekleştirdiği webinar serisinde konunun farklı boyutları üzerinde durdu. İki farklı oturumda kadına yönelik şiddetin hukuki boyutları, günlük yaşamda şiddetin yeniden üretimi ve çocukların şiddet karşısındaki psikolojik durumu gibi önemli konulara değinildi.

Uzmanlar şiddetin nedenlerini masaya yatırdı 

Dünden Bugüne: ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele’ başlıklı webinar’da, Borusan Holding İnsan, İletişim, Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı avukatı Perihan Meşeli, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin tarihsel seyri ve güncel durumunu ele alarak kapsamlı bir bakış açısı sundular. ‘Gündelik Hayatta Şiddetin Yeniden Üretimi ve Küçük Omuzlarında Büyük Yük Taşıyanlar’ başlığı özelinde ise siyaset bilimci Doç. Dr. Ece Öztan’ın moderatörlüğünde Çocuk Hakları Savunucusu ve Çocuk Çalışmaları Uzmanı Gözde Durmuş ile şiddetin mağduru ve tanığı olarak çocukların psikolojisi, ev içi şiddetin farklı boyutları konuşuldu. Borusan’ın düzenlediği “Geleceğe İlham Buluşmaları’nın 25 Kasım özel konuğu sosyal fayda odaklı Sebuka’nın kurucusu avukat Aslı Karataş oldu. Türkiye’nin ilk karbon nötr dergisi EKOIQ’nun Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru’nun moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, kadına yönelik şiddetin nedenleri, farklı boyutları ve mücadele yöntemleri masaya yatırıldı.

Borusan şiddete karşı mücadeleye devam ediyor 

Her iki oturumda da Borusan’ın 2020 yılında hayata geçirdiği ve bu yıl güncellediği ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ev İçi Şiddetle Mücadele Politikası’na yer verildi. Güncellenen bu politika dokümanında çalışanlara sadece fiziksel değil, psikolojik, ekonomik, cinsel ve siber şiddet gibi farklı şiddet türleri hakkında kapsamlı bilgiler sunuluyor. Bu çalışma, şiddete maruz kalan bir çalışanın nasıl fark edileceği, hangi destek mekanizmalarından yararlanabileceği ve kiminle iletişime geçebileceği gibi konularda detaylı bilgiler içeriyor. Öte yandan doküman kapsamında, çalışanların güvenliğini ve refahını ön planda tutarak, şiddete maruz kalanların seslerini duyurmalarını ve destek almalarını kolaylaştırmaya çalışılıyor. 

‘Ne Çok Şey Var’ filmini hayata geçirdi 

Borusan, hazırladığı ‘Ne Çok Şey Var” filmiyle şiddete karşı farkındalık konusunda önemli bir adım daha attı. Film, kadınların hayatlarındaki potansiyeli gerçekleştirdiklerindeki mutluluklarına ve şiddetin bu potansiyeli nasıl engellediğini gözler önüne seriyor. “Hayatta kadınları bekleyen ne çok şey var. Şiddet hariç! Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için sen de bekleme. Gözünü aç, görmezden gelme” mesajıyla herkese çağrıda bulunan film, toplumsal duyarlılığı artırmayı hedefliyor. Borusan Grubu web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayınlanan film https://www.youtube.com/watch?v=SaRUDntznJU adresi üzerinden izlenebiliyor.

“Kadınların hayatlarında şiddete yer yok”

Borusan Holding İnsan, İletişim, Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Ölmez Ateş, “Kadınların hayatlarında şiddete yer yok. Borusan olarak, şiddete sıfır tolerans politikamızla bu mücadelede kararlıyız. Şiddet, kadınların hayallerini çalan bir gölge. Biz bu gölgeyi ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, cinsiyet temelli şiddetten arınmış bir dünya için taahhüdümüzü yineliyoruz” şeklinde konuştu. Borusan’da, her bireyin eşit haklara sahip olduğunu belirten Ölmez Ateş, ‘Borusan Eşittir Platformu’ ile sürdürdükleri çalışmalar sayesinde hem iş hayatında hem de toplumda daha eşit bir gelecek inşa etmeyi hedeflediklerinden bahsetti. Ölmez Ateş, bu kapsamda güncelledikleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ev İçi Şiddetle Mücadele Politikası ve ‘Ne Çok Şey Var’ kampanya filmiyle, kadına yönelik şiddete karşı mücadelelerini daha da güçlendirdiklerini vurguladı. Ölmez Ateş, bu sorunun üstesinden gelmek için farkındalık yaratmak ve kalıcı çözümler üretmek için çalışmaya devam edeceklerini duyurdu.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.