Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye’de kadınların siyaset ve özel sektörde karar alma mekanizmalarına katılımını ve liderliğini geliştirmek üzere üç yıl sürecek yeni bir projeye başlıyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women – BM Kadın Birimi) geçmiş programların ve ortaklıkların üzerine inşa ettiği yeni ‘Siyasette ve İş Hayatında Kadınların Liderliğinin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi projesine Mayıs 2021 itibarıyla başladı. UN Women, hükümetin, sivil toplumun, özel sektörün, kadınların siyaset ve iş hayatında karar alma mekanizmalarına katılımını ve liderliğini artırma hedefini desteklemeyi amaçlıyor. İsveç’in İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı aracılığı ile 3 milyon dolar finansal destek sağladığı proje üç yıl sürecek.

Kadınlar deneyimlerini paylaşacak

Projenin başlıca paydaşları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, aktif siyasetçi kadınlar, kadın adaylar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, toplumsal cinsiyet eşitliği savunucuları, medya kuruluşları ve özel sektör kurumları bulunuyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi proje kapsamında, kadınların siyasi karar alma süreçlerinde liderliğini artırmak üzere yasal mevzuatın güçlenmesi için ulusal ortaklarla çalışacak. Proje kapsamında, yerel düzeyde aday olmaya istekli, yetenekli kadınlardan oluşan kapsayıcı bir dayanışma ağı oluşturulacak, farklı siyasi görüşe, farklı alanlara sahip kadınlar bir araya gelerek deneyimlerini paylaşacak ve kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalıkları artırılacak. ‘Siyasetteki kadınlara yönelik şiddet’ ile ilgili araştırma ve seçim verileriyle ilgili analiz gerçekleştirilecek.

Özel sektörle iş birliği artırılacak

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, kadınların ihtiyaç ve önceliklerini belirlemek üzere toplumsal cinsiyete duyarlı hizmetlerin sunumunu güçlendirmek hedefiyle yeni araçları ve modelleri uygulamak için yerel yönetimleri destekleyecek.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, kadınların iş hayatındaki liderliğini desteklemek için özel sektör ile iş birliğini artıracak. Toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak isteyen şirketlerin Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) uygulanması ve imzalanması için çalışacak. WEPs, kadınların işyerinde, piyasalarda ve toplum içinde güçlenmesi için yedi prensipten oluşan bir çerçeve öneriyor. 

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, zararlı kalıp yargıları ve eşitsizliği derinleştiren sosyal normları dönüştürmek hedefiyle HeForShe küresel dayanışma hareketi çerçevesinde erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu olmaları için çalışacak. Proje kapsamında aynı zamanda medya ve geleceğin medya profesyonellerine yönelik toplumsal cinsiyete duyarlı habercilik konusunda kapasite geliştirme atkiviteleri düzenlenecek.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.