BM Kadın Birimi, pandemi sürecindeki reklamların kadınlar ve kız çocukları üzerindeki yükü artırabilecek etkiye sahip olduğunu belirterek bir dizi öneri ortaya koydu. BM, reklamlarda ‘eşitlik’ vurgusu yapılmasının önemine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi, ‘Pazarlama ve Reklamcılıkta Olumlu Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Desteklenmesi’ başlıklı raporunda, pandemi dönemindeki reklamların, kadınlar ve kız çocukları üzerindeki yükü artırabilecek toplumsal cinsiyetle ilgili olumsuz kalıp yargılardan kaçınması için bir dizi öneri ortaya koydu.

Çalışma yöntemlerinin tasvirini yapın 

İşletmeler, çalışanları hastalığa maruz kalma riskinden korumak için adımlar atarken ve birçok kişi ilk kez evden çalışırken, dünya çapındaki farklı çalışanları, iş yerlerini, evleri ve bunun yanı sıra teknoloji ve pratik çözümlerin bulunabilirliği ile kullanımını göstermeyi göz önünde bulundurun. Örneğin, pazarlama ve reklamcılık mesajlarında şunlara başvurulabilir:

  • Kadınları ve erkekleri çalışırken çeşitli durumlarda ve liderlik rollerinde gösterin.
  • Çok kuşaklı aileler, bekâr anne veya babanın baktığı aileler ve diğer geniş aileler de dahil olmak üzere çeşitli aile ortamları ve çalışma biçimleriyle ilgili gerçekliği yansıtın.
  • Farklı evlerdeki ortak çözümleri yansıtmak için uzaktan çalışma durumlarını gösterin (Eşler ve diğer erkek ve kadın aile bireylerinin ortamı paylaşması, ev paylaşımı/oda paylaşımı durumları vs.).
  • Sosyal mesafenin nasıl korunacağı, güvenli olarak nasıl işe gidip gelineceği veya eve gelen siparişlerin nasıl alınacağına ilişkin tavsiyeler bulunan içerikte tüm toplumsal cinsiyetlere ve farklı ortamlara yer verin.
  • Sağlık hizmeti ortamlarını resmederken, dünya çapındaki sağlık ve sosyal hizmet sektörü çalışanlarının yüzde 70’inin kadın olduğu gerçeğini yansıtın. Kadınları sadece hemşire, temizlikçi veya yemek dağıtan kişiler olarak değil doktor ve karar alıcı olarak da gösterin.
  • Bir aile ortamında teknolojik çözümlerin tüm aile bireylerinin nasıl etkili bir şekilde çalışmasını sağladığını ve erkekler kadar kadınları da teknolojiyi kullanırken gösterin.
  • Kadınları geleneksel olmayan çalışma rollerinde tanımlayın (Örneğin, fabrika kapandıktan sonra köyüne geri dönen veya birkaç haftalığına kapanan bir teknoloji firmasından ayrılan kadınlar).
  • Toplumdaki ırk, sınıf, beceri ve vücut ölçüsü çeşitliliğini göstererek görsellere ve içeriğe tüm cinsiyetleri dahil edin.

Olumsuz kalıp yargıları iletmekten kaçının

Gitgide daha fazla ülke, vatandaşların sağlığının korunması amacıyla hareketliliği sınırlamak adına tedbirler alırken çocuklara evde eğitim vermek için eğitim kaynakları ve araçlarına olan ihtiyaç artacak. Toplumsal cinsiyet rollerinin olumlu bir şekilde yansıtılması için içerikte aşağıda belirtilen hususların yer alıp alamayacağını değerlendirin:

  • Sadece anneleri değil, hem erkekleri hem kadınları her yaştan çocuğun evde eğitimine yardım ederken gösterin.
  • Hem kız çocuklarına hem erkek çocuklarına okullar kapandığında evde ders çalışmaya devam etmeleri için zaman, yer ve kaynak verildiğini gösterin.
  • Öğrenme materyalleri, kitaplar, oyuncaklar ve oyunlar gibi evde eğitime uygun kaynakların hem erkek hem kız çocukları için mevcut ve erişilebilir olmasını sağlamaya çalışın. Olumsuz kalıp yargıların iletilmesinden kaçınılmasına özen gösterin.
  • Kız ve erkek çocuklarını kalıp yargı olmayan evde öğrenme faaliyetlerine dahil olurken gösterin (Örneğin, kızlar bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikle ilgili faaliyetler yaparken erkekler sanatla uğraşabilir veya yabancı dil öğrenebilir).
  • Hem erkekleri hem kadınları çocuklara doğru el yıkama yöntemlerini öğretirken gösterin.

Ev içinde fırsat eşitliğini destekleyen mesajlar verin

Normal alışveriş alışkanlıkları sekteye uğradığı ve aileler evde kalmak zorunda olduğu için mesajlar tüm aile bireylerinin ev işlerine ve bakım sorumluluklarına nasıl katkıda bulunduğunu gösterebilir. Örneğin:

  • Her türlü işin eşit bir şekilde paylaşılmasını vurgulayın. Ortak sorumlulukları teşvik eden ve ev içinde fırsat eşitliğini destekleyen mesajlar verin.
  • Erkek çocuklarının ve erkeklerin de yemek hazırlarken, ev işi yaparken, evdeki çocuklara bakarken, çocukları sağlık merkezlerine veya hastanelere götürürken, temizlik ürünlerini uygun bir şekilde kullanırken gösterilmesini sağlayın.
  • Annelerin yanı sıra babaları da doğru el yıkama yöntemlerini öğretirken ve sağlıklı yemekler hazırlarken gösterin. Aile hijyeninin sadece annelerin veya ailedeki diğer kadınların sorumluluğunda olduğuna dair yanlış algıyı pekiştirmediğinizden emin olun.
  • Erkekleri ve erkek çocukları küçük çocuklara, hastalara, yaşlılara, kadınlara ve kız çocuklarına bakarken gösterin.
  • Kadınlara ve çocuklara karşı ev içi şiddeti sonlandırmak için mesaj iletmek amacıyla pazarlama ve reklamcılık kanallarını kullanmayı göz önünde bulundurun.
  • Geleneksel olarak kadınlarla ilişkilendirilmiş ev işlerinin eşit derecede geleneksel olarak erkeklerin işi olarak gösterilmesini sağlayın. Geleneksel olarak ‘kadın işleri’nin erkekler ve erkek çocukları tarafından da yapılması gerektiği ve kadınların ve kız çocuklarının geleneksel ‘erkek’ işlerini yapabilecekleri fikrini desteklemek için mesajlardan faydalanın.

Evin tüm bireylerini evde egzersiz yaparken gösterin

Açık alanlardaki hareket kısıtlandığı için evlerde sağlıklı kalma yöntemlerine yönelik olumsuz kalıp yargıları göz önünde bulundurun. Örneğin, içerikte şu hususlara başvurabilirsiniz:

  • Kız ve erkek çocuklarını, kadınları ve erkekleri evde egzersiz yaparken gösterin. Hem anne ve babaların hem de bakım sağlayan diğer kadın ve erkeklerin egzersize dahil olduğunu gösterin (çocuklarla veya çocuklar olmadan).
  • Erkek çocuklarının/erkeklerin ve kız çocuklarının/ kadınların yaptığı spor türünde toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargılardan kaçının. Kız ve erkek çocuklarının spor yapmadaki becerileri ve kapasitelerini gösterirken eşit bir denge sağlayın.
  • Kadın ve kız çocuklarının karantina süresini kilo vermek veya güzellik standartlarına ulaşmak için fırsat sağlayan bir zaman olarak görmesi için teşvik eden mesajlardan kaçının.
  • Mesajınızda çocukları ve ailelerini duygularından veya salgının psikolojik yüklerinden konuşurken ve/veya konuşmak için teşvik ederken gösterin. Erkek çocukları ve babalar başta olmak üzere çocukları ve ailelerini üzüntü ve keder vb. her türlü duyguyu yaşarken ve dile getirirken gösterin.

Raporun buradan inceleyebilirsiniz.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.