Birleşmiş Milletler (BM), kadın liderlerin çoğalması için şirketleri iddialı ve gerçekçi kurumsal hedefler belirlemeye ve bunun için de harekete geçmeye çağırıyor.

Birleşmiş Milletler Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı (United Nations Global Compact/Target Gender Equality), yönetim kurullarından tedarik zincirine iş dünyasında her düzey ve alanda kadın liderliğinin artırılması için, iş dünyasını iddialı ve gerçekçi kurumsal hedefler belirlemeye, bunun için de harekete geçmeye çağırıyor. Türkiye'nin pilot ülke olarak yer aldığı, 22 ülkede eş zamanlı olarak yürütülecek program, 5 numaralı sürdürülebilir kalkınma hedefi olan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin gerçekleşmesine destek olacak.

Hedef toplumsal eşitlik

Program kapsamında şirketler, toplumsal cinsiyet eşitliğinde mevcut performanslarını tespit etme, üst yönetimlerinde kadın liderliğini artırmaya yönelik hedefler koyma, yol haritası belirleme ve raporlama konularında desteklenecek. Kapasite geliştirme atölyeleri, paydaşlar arası öğrenme ve diyalog toplantıları da içeren program sonunda katılımcılar, belirledikleri hedefleri ve eylem planlarını üst yönetimlerine sunacak.

Program şirketler için faydalı

Global Compact Türkiye sitesinden ayrıntılı olarak incelenebilecek olan Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı, şirketlere yönelik bazı önemli faydalar barındırıyor;

·       Uzmanların desteği ve WEPs (Women’s Empowerment Principles- Kadının Güçlenmesi Prensipleri) Cinsiyet Uçurumu Analizi Aracı ile şirketlerin hali hazırdaki toplumsal cinsiyet eşitliği performansını tespit etme ve karşılaştırma,

·       Şirket için her düzeyde kadının temsili ve liderliğinin artırılması amacıyla iddialı ve gerçekçi hedefleri belirleme,

·       Belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli aksiyon planının oluşmasını sağlayacak öğrenim platformlarına katılım,

·       Türkiye’deki şirketlere özel hızlandırılmış öğrenme imkânlarından yararlanma,

·       BM Ajansları, toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki uzmanlar ve bu alanda liderlik eden kişi ve kurumlarla network oluşturma. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin önündeki zorlu engelleri birlikte aşma,

·       Şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine bağlılığı ve bu ilke temelinde harekete geçme kararlılığını; çalışanlarına, yatırımcılarına ve diğer paydaşlarına kanıtlama imkânı.

Detaylı bilgi ve katılım koşulları için tıklayabilirsiniz.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.