Birleşmiş Milletler (BM) dünya çapında koronavirüs aşısına adil ve eşit erişim için ‘Ancak Birlikte Başarırız’ kampanyası başlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) dünya çapında koronavirüs aşısına adil ve eşit erişim için ‘Ancak Birlikte Başarırız’ kampanyası başlattı. Kampanya ile aşıya sağlık personeli ve en kırılgan kesim başta olmak üzere her ülkede erişim sağlanmasını garanti altına almak için küresel dayanışmanın önemi vurgulanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres kampanyayı başlatan video mesajında, “Virüs 2.5 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu ve milyonlarca insanda da uzun dönemli yorgun düşürücü yan etkiler bıraktı” diye konuştu. 

Ekonomileri birlikte canlandırabiliriz 

Antonio Guterres; “Ancak birlikte sağlık çalışanlarını ve dünyanın en kırılgan insanlarını koruyabiliriz. Ancak birlikte ekonomileri canlandırabiliriz. Ancak birlikte bu pandemiyi sona erdirebilir ve toparlanabilir,  sonra yine birlikte yapmayı çok sevdiğimiz şeylere dönebiliriz” dedi. BM Genel Sekreter Vekili Amina Mohammed de, geçtiğimiz yıl yemek yemek, sarılmak, okula ve işe gitmek gibi başkalarıyla yapmayı çok sevdiğimiz şeyleri yapamadığımızı belirterek “Milyonlarca insan sevdiği birini kaybetti, geçim kaynakları elinden gitti” şeklinde konuştu.

Tarihin en büyük aşılama programı başladı

Dünyada tarihte görülmüş en büyük aşılama programı başladı. BM tarafından liderliği üstlenilen COVAX girişimi ile dünyanın en yoksul ülkelerine de aşı ulaştırılmaya çalışılıyor. Koronavirüs aşıları insanların ölmesini, yeni varyantların çıkmasını engelleyecek, ekonomilerin canlanmasını sağlayacak ve pandeminin sona ermesi umudunu yeşertecek. Amina Mohammed; “Herkesin, her yerde koronavirüs aşısına erişimi olmasını garanti altına almak için ancak birlikte çalışırsak yeni ivme ve yeni umut doğacak. Ancak birlikte pandemiye son verebilir ve yeni bir umut çağını başlatabiliriz” diye konuştu. 

10 zengin ülke aşının yüzde 80’ine sahip

Genel Sekreter Antonio Guterres sadece az sayıda zengin ülkenin mevcut aşıların çoğunluğunu kullanıyor olmasından duyduğu endişeyi dile getirerek “Koronavirüs aşıları küresel kamu malı sayılmalı” dedi. 2021 yılı sonuna kadar COVAX mekanizması, girişime dahil olan her ülkenin nüfusunun üçte birine aşı sağlamayı amaçlıyor. Ancak dünyanın en zengin 10 ülkesi tüm koronavirüs aşılarının yaklaşık yüzde 80’ine sahip durumda ve bu ülkelerden bazıları gelecek birkaç ay içinde tüm vatandaşlarını aşılamayı planlıyor. “Hiçbir ülke bu krizin üstesinden kendini izole ederek gelemez” diyen Guterres, “Hükümetlerle işletmeler aşıları ve teknololojiyi paylaşmalı ki tedarik artsın ve dağıtım daha hızlı olsun” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün başkanlığındaki COVAX, GAVI, Epidemiye Hazırlılık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI) ve UNICEF ile ortak çalışıyor. COVAX’a 190 üye katılmış durumda. Yılsonuna kadar en çok ihtiyacı olanları aşılamak için COVAX mekanizmasının 2 milyar dolardan fazla fona ihtiyacı var.

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.