BM Genel Sekreteri António Guterres, koronavirüs salgınının kadınların sağlığı, hakları ve özgürlükleri üzerindeki etkisini kaleme aldı. İşte BM gözünden koronavirüs ve kadın…

Birleşmiş Milletler (BM), tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisiyle mücadelede en etkin rol oynayan kuruluşlardan biri. Politikaya atılmasının en önemli nedenlerinden birinin kadınlara yönelik adil ve eşit olmayan uygulamalar olduğunu belirten BM Genel Sekreteri António Guterres, koronavirüs salgınının kadınların sağlığı, hakları ve özgürlükleri üzerindeki etkisini kaleme aldı. İşte BM gözünden koronavirüs ve kadın… 

Ev içi şiddette alarm zilleri çalıyor

Koronavirüs; ilk verilere göre erkekler, özellikle de ileri yaşta olanları için daha fazla risk teşkil ediyor. Ancak pandemi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği de dahil olmak üzere her çeşit eşitsizliği daha fazla ortaya çıkarıp istismara yol açıyor. Pandeminin uzun vadede kadınların sağlığı, hakları ve özgürlüklerine olan etkisi hepimize zarar verebilir. Bu dönemde kadınlar, sokağa çıkma kısıtlamaları ve karantina uygulamalarının ölümcül etkileri ile karşı karşıya. Bu önlemler; gerekli olsa da istismarcı partnerleriyle kapana kısılan kadınlar için şiddete maruz kalma riskini artırıyor. Geçtiğimiz haftalarda ev içi şiddette yaşanan artış, alarm zillerinin çalmasına yol açtı. İngiltere’nin en büyük destek kuruluşu, yardım için arayanların oranının yüzde 700 arttığını açıkladı. Aynı zamanda kadınlara destek sağlayan hizmetler de mali kesintiler ve kapanma riski ile karşı karşıya.

Işık Tut Girişimi 25 ülkede

Kadınların çıkarlarını merkeze koyarak bu pandemiden daha hızlı çıkabilir, herkese yarar sağlayacak daha eşitlikçi ve güçlü toplumlar inşa edebiliriz. Ben daha önce evlerde barış çağrısı yapmıştım. O tarihten bu yana 143’ten fazla hükümet, pandemi döneminde şiddete uğrama riski olan kadın ve kız çocuklarını destekleyeceği taahhüdünde bulundu. Her ülke, hizmetleri çevrimiçi vererek, kadın sığınma evlerini yaygınlaştırarak, bu evleri ‘gerekli’ şeklinde tanımlayarak ve ön cephede yer alan kuruluşlara desteği artırarak eyleme geçebilir. Birleşmiş Milletler’in Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürüttüğü ‘Işık Tut Girişimi’ (Spotlight Initiative) 25 ülkede söz konusu önlemler ve benzerleri üzerinde çalışıyor ve katkısını genişletmeye hazır bulunuyor. Ancak koronavirüs, kadın hakları ve özgürlükleri için fiziksel şiddettin ötesinde tehditler içeriyor. Pandemi sonucu derin ekonomik krizin büyük ihtimalle belirgin bir kadın yüzü olacak.

200 milyon kişi işsiz kalabilir

Politikaya katılmamın bir nedeni de kadınlara yönelik adil ve eşit olmayan uygulamalardı. 1960’larda bir öğrenciyken, gönüllü olarak Lizbon’un yoksul semtlerinde sosyal hizmet çalışmaları yaparken, küçük işler yapan ve geniş ailelerinin yükünü taşıyan çok zor durumdaki kadınlarla karşılaştım. Bunun değişmesi gerektiğini biliyordum ve hayatım boyunca önemli değişiklikler olduğunu gördüm. Onlarca yıl sonra, dünyanın dört bir yanında koronavirüs, böylesi durumların ve daha kötüsünün kadınlar için geri gelmesine yol açma tehdidini taşıyor. Kadınlar ev işleri, gündelik işler gibi düşük ücretli güvencesiz işlerin yanı sıra kuaför salonları gibi küçük ölçekli işletmelerde de orantısız şekilde temsil ediliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) birçoğu tam da bu sektörlerde olmak üzere önümüzdeki üç ay içinde dünya genelinde yaklaşık 200 milyonluk bir istihdam kaybı yaşanacağını tahmin ediyor. Ayrıca maaşlı işlerini kaybeden kadınlar okulların kapanması, aşırı yük altındaki sağlık sistemleri ve yaşlıların artan ihtiyaçları nedeniyle iş yüklerinde çok büyük artışla karşı karşıya kalıyor.

Karar sürecinde kadına ihtiyaç var

Bunların yanı sıra eğitimleri yarıda kesilmek zorunda kalacak kız çocuklarını da unutmamak lazım. Sierra Leone’deki bazı köylerde Ebola salgını sonrası ergen genç kız çocuklarının okula kayıt oranı yüzde 50’den yüzde 34’e düştü. Bu durum kendilerinin ve toplumlarının refahını yaşam boyu etkileyecek. Birçok erkek de işini kaybediyor ve çelişen taleplerle karşı karşıya kalıyor. Ancak en iyi dönemlerde bile kadınlar erkeklerden üç kat fazla ev işi yapıyor. Eğer iş yerleri açılır, okullar kapalı kalırsa, çocuklara bakmaları yine onlardan istenecek ve maaşlı işlerine geri dönmeleri gecikecektir. Kökleri derinlere giden eşitsizlikler nedeniyle sağlık çalışanlarının yüzde 70’ini kadınlar oluşturmasına rağmen sağlık yönetimindeki kadın sayısı erkeklerin gerisinde. Siyasetçiler arasında ise sadece on siyasi liderden biri kadın. Bu durum hepimize zarar veriyor. Hastalıkta ikinci dalga, işgücü sıkıntısı ve hatta sosyal huzursuzluk gibi en kötü senaryoları önlemek için pandemi konusunda kararlar alınırken masada kadınlara ihtiyacımız var.

Pandemi insan onuru için verilen sözü zorluyor

Güvencesiz işlerde çalışan kadınlar, sağlık sigortasından ücretli hastalık iznine, çocuk bakımı, gelir koruması ve işsizlik yardımlarına kadar acilen temel sosyal koruma hizmetlerine ihtiyaç duyuyor. İleri baktığımızda ekonomiyi canlandırmak için alınan nakit transferi, krediler, borçların silinmesi gibi önlemler ister tam zamanlı, ister kayıt dışı, ister yarı zamanlı, ister mevsimlik işçi olsun mutlaka kadınları hedef almalı. Koronavirüs pandemisi, kadınların ücretsiz olarak yerine getirdiği ev işlerinin hem kamu hizmetlerini sübvanse ettiğini hem de özel sektöre katkı sağladığını açıkça ortaya koydu. Bu işler mutlaka ekonomik ölçümlere ve karar alma süreçlerine eklenmeli. İnsanların bakım sorumluluklarını tanıyan çalışma düzenlemelerinden ve evde çalışmaya değer veren kapsayıcı ekonomik modellerden herkes kazançlı çıkar. Pandemi sadece küresel sağlık sistemini zorlamıyor, eşitlik ve insan onuru için verdiğimiz sözü de zorluyor. Kadınların çıkarlarını ön plana koyarak ve merkeze koyarak bu pandemiden daha hızlı çıkabilir, herkese yarar sağlayacak daha eşitlikçi ve güçlü toplumlar inşa edebiliriz.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.