Genişletilmiş ücretli anne ve baba izni, babaların bakım sorumluluklarını paylaşmalarını teşvik edebilir ve kadınlar üzerindeki yükü azaltabilir.

Cinsiyet eşitsizliği, dünya genelinde iş yerlerinde devam eden bir sorun olarak kadınların kariyerlerinde ilerlemesi, fırsatları ve iş-yaşam dengesi üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Bu sorunun çözümlerinden birinin genişletilmiş ücretli ebeveyn izni olduğu düşünülüyor. Kadının yasal doğum izni, yenidoğanın bakımı için ücretli ve ücretsiz olarak uzayabiliyor, erkekler de genelde birkaç hafta içinde işlerinin başına dönmek zorunda kalıyorlar. Oysa genişletilmiş babalık izni, kalıpçı rolleri kırmaya ve paylaşımlı ebeveynliği normalleştirmeye yardımcı olabilir.

Ne fayda sağlar?

Ebeveynler arasındaki sorumlulukların dengelemesi: Uzun doğum izinleri, ebeveynler arasındaki bakım ve ev işlerinin daha dengeli bir şekilde paylaşılmasını teşvik eder. Babaya verilen kısa doğum izni, bebek bakım sorumluluğunun anneye ait olduğunun altını çizen önemli bir faktör.

Annenin daha güçlü hissetmesi: Yoğun bir iş yaşamının ardından doğum yapan kadının, eşinden de destek alamadığı takdirde kendini kötü hissetmesi olağandır. Kimi kadınlarda lohusalık depresyonunun da etkisiyle oluşan dışlanmışlık hissi, onların yeniden işe dönme olasılığının düşmesine neden olabilir. Uzun babalık izni, kadının yalnızlık duygusu çekmesini engelleyebilir, kendini güçlü hissetmesini sağlayabilir. 

Eşler arasındaki bağların güçlenmesi: Babanın bakım sorumluluğu alması, doğum sonrası evde daha fazla zaman geçirmesi, bebekle ve doğum yapmış anne ile ilgilenmesi eşler arasındaki duygusal bağları güçlendirir. 

Cinsiyet eşitliğini kurumsal düzeyde destekler: İşyerlerinde uzun doğum izinleri politikaları, cinsiyet eşitliği ve aile dengesini destekler. Bu politikalar, şirketlerin cinsiyet eşitliğini teşvik etmelerine yardımcı olur. 

Toplumda cinsiyet eşitliği bilincini artırır: Uzun doğum izinleri, toplumda cinsiyet eşitliği bilincini artırır ve geleneksel cinsiyet rollerine karşı birer örnek oluşturur.

Çocukların gelişimine katkı sağlar: Uzun doğum izinleri, çocukların erken yaşlarında daha fazla ebeveyn ilgisi ve bakımı almasını sağlar. Bu da çocukların sağlıklı gelişimine katkıda bulunur. Uzun doğum izinleri, cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir adım olabilir. Bu politikaların desteklenmesiyle toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda daha eşit adımlar atabiliriz.

İşte dünyadan en iyi uygulamalar

Netflix'in ebeveyn izni politikası, ABD’deki en cömert politikalardan biri olarak kabul ediliyor. Şirket, bu yardımdan cinsiyet veya görev süresine bakılmaksızın tüm maaşlı çalışanları faydalandırıyor ve çocuklarının doğumunu veya evlat edinilmesini takiben 4 ila 8 aylık önemli bir ücretli ebeveyn izni sunuyor. Deloitte ve Spotify’ın dünya genelinde uyguladığı babalık izni 6 aylık bir süreci kapsıyor. Aynı şekilde Meta, yeni babalara dünya genelinde dört ay tam ücretli baba izni olanağı tanıyor.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.