BM Genel Sekreteri Guterres, dünyanın 130 ülkesine bugüne kadar hiç koronavirüs aşısı ulaşmadığını belirterek; "Aşı dağılımında eşitliğin sağlanması, küresel topluluğun önündeki en büyük ahlaki sınav" ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs aşıları ve ülkelerin tedariğine ilişkin açıklamalarda bulundu. BM Güvenlik Konseyi'nin koronavirüs ile mücadele için düzenlenen oturumunda konuşan Guterres, aşı dozlarının yüzde 75'inin sadece 10 ülkeye gönderildiğini ve 130 ülkeye ise bugüne kadar tek doz bile aşı ulaşmadığını belirtti. Guterres, "Aşı dağılımında eşitliğin sağlanması, küresel topluluğun önündeki en büyük ahlaki sınav" şeklinde konuştu.
Acil eylem planı hazırlanmalı
Dünyanın gelişmiş ülkelerine çağrıda bulunan ve küresel çapta bir aşı kampanyası düzenlenmesini isteyen Guterres, "Böyle bir küresel aşı planı için, acil durum eylem planı hazırlanması, hayata geçirilmesi ve finansmanının koordinasyonu konusunda G20 ülkelerinin uygun olduğunu düşünüyorum" dedi. Dünya genelinde bir aşı stratejisi geliştirilmesinin sanayileşmiş ülkelerin de yararına olacağını vurgulan Guterres şöyle devam etti: "Virüs dünyanın güneyinde yıldırım hızıyla yayılmayı sürdürürse, sürekli mutasyona uğrayacaktır. Yeni varyantlar da daha bulaşıcı ve ölümcül olabilir ve muhtemelen mevcut aşıların etkisini de tehdit edebilir."
Dünya Sağlık Örgütü uyarmıştı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus daha önce yaptığı bir açıklamada aşı uygulamalarının 10 ülkede gerçekleştiğini belirterek, "2.5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede henüz tek bir doz uygulanmadı" demişti. ‘Aşı milliyetçiliği’ konusunda uyarılarda bulunan Ghebreyesus şunları söylemişti: "Zengin ülkelerde aşılamalar devam ederken, az gelişmiş ülkeler ise bekleyip izliyor. Salgına karşı küresel aşılama yapılması gerekli. Belli ülkelerde uygulanan aşılamalar salgını uzun vadede durduramaz.”