Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, UNFPA Türkiye, kadınlara yönelik AMBER adında yeni bir mobil uygulama geliştirdi

Dünyada, her 2 kadından biri bedeni üzerinde söz sahibi değil. Her 3 kadından biri fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Her 5 kadından biri çocuk yaşta evlenmeye zorlanıyor. Evlendirilen her 3 kız çocuğundan biri yine çocuk yaşta anne oluyor. Türkiye’deki tablo da farklı değil. Her 3 kadından biri hayatı boyunca şiddetin en az bir türüne maruz kalıyor. Çoğunluğu üniversite mezunu beyaz yakalı çalışan her 4 kadından üçü de öyle. Şu anda 18-45 yaş aralığındaki her 5 kadından biri ise çocuk yaşta evlendirildi.

Şiddetten uzak bir yaşam için mücadele ediyorlar

Günümüzde kadınlar ve kız çocukları hâlâ en temel insan hakkı olan ‘şiddetten uzak, sağlıklı ve güvenli bir yaşam’ için mücadele ediyor. 50 yıldan fazladır Türkiye’de kadının güçlenmesi ve kadına yönelik her türlü şiddetin sona erdirilmesi için bu mücadeleye destek veren Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, UNFPA Türkiye, şimdiye kadar bu alanda yaptığı önemli çalışmalara bir yenisini ekledi ve kadınlar için bir mobil uygulama geliştirdi.

Hem bilgi hem destek, üstelik 5 dilde!

AMBER, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında bir ilk olarak, ilgili bilgi, destek ve yönlendirmelerin tamamını ve çok daha fazlasını, 5 dilde (Türkçe, Arapça, Farsça, Kürtçe, İngilizce), tek bir çatı altında topluyor ve bu sayede Türkiye’de yaşayan tüm kadınlara ulaşmayı hedefliyor. AMBER, kadın sağlığı ve kadına yönelik şiddete dair hiçbir benzer uygulamada bulunmayan kapsamlı bir bilgi kaynağı sunarken şiddeti tanımlama, şiddet türüne ve kişinin lokasyonuna göre başvuru noktaları ve güvenlik planı gibi yenilikçi özellikleriyle de öne çıkıyor.

Hem bir adet takvimi hem de çok daha fazlası!

İlk bakışta sadece bir adet takvimi ve cinsel sağlık ve üreme sağlığına dair bir cep rehberi gibi görünen AMBER, özel ekranı sayesinde kadına yönelik şiddet konusunda farkındalığı artırmak, şiddet yaşanması durumunda yapılması gerekenlere ve bu konuda hizmet veren kuruluşlara dair kadınlara bilgi vermek ve acil durumlarda desteğe ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla tasarlandı.

AMBER ile neler yapabilirsiniz?

  • AMBER, aynı zamanda kadınların fiziksel ve ruhsal sağlıklarını olumsuz etkileyen durumları kaydedebilecekleri bir günlük. Bu günlük sayesinde AMBER, kadınların fiziksel ve ruhsal sağlığı alanında çalışan uzmanlar için de mobil bir kütüphane. 
  • Kadınlar AMBER ile, kendilerini güvende hissetmedikleri durumlarda konum takibi yaptırabilir, acil durum mesajı gönderebilir ve acil yardım hatlarını arayabilir. 
  • Kadına yönelik şiddet türlerine dair ayrıntılı bilgi edinebilir, yaşadıklarının şiddet olup olmadığını daha iyi anlayabilir.
  • En yakın sağlık ve koruma hizmet noktalarını öğrenip, yetkililerden destek isteyebilir.
  • Ayrıca, şiddete maruz kalma riskini değerlendirip güvenlik planı yapabilir.
  • Günlük özelliği ile de yaşadıklarını gün gün kayıt altına alabilir.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.